Jeste li usavršili svoju rutinu njege lica i nanosite li sve važne aktivne sastojke koje vaša koža treba izvana? Sve je to lijepo i dobro, ali što je s vratom? Koliko god bili savjesni u njezi lica, ne posvetite li pažnju svom vratu, kasnije se mogu dogoditi neugodna iznenađenja.

Činjenica je koja se rijetko spominje, koža vrata zahtijeva istu njegu kao i lice! Koža na vratu zapravo je mnogo tanja, suša i redovito pod stresom zbog stalnog pomicanja glave. Osim toga, na koži vrata ima relativno malo žlijezda lojnica, pa je i njezina elastičnost, kao i sposobnost obrane i otpora također manja. A šlag na tortu je da, kada je u pitanju zaštita od sunca, često se događa da njega kože vrata SPF kremom jednostavno izostane. Sve to u konačnici rezultira činjenicom da se bez odgovarajuće njege koža na vratu može početi borati prije nego na licu i tako lako pokvariti cjelokupni izgled.

Što možemo učiniti protiv bora na vratu?

Prije nego što prijeđemo na konkretne savjete za njegu kože, važno je popričati malo o našem načinu života. U mnogim slučajevima loše držanje ili nepravilan položaj spavanja odgovorni su za vodoravne bore na vratu. Vjerojatno ste već primijetili da ako cijeli dan gledate u prijenosno računalo, s blago nagnutom glavom prema naprijed, do večeri vam se na vratu pojave dvije-tri vodoravne crte. Ti će utori s vremenom postati trajni ako ne pokušate nadoknaditi nepravilno držanje. Uvijek pokušajte držati glavu gore umjesto da se naginjete prema naprijed, povucite ramena unatrag i držite ih ravno. A kada idete u krevet, pokušajte spavati sa što ravnijim vratom. U tome puno pomažu posebni jastuci za potporu vrata. Ali redovito plivanje i, naravno, joga također mogu mnogo doprinijeti postizanju dobrog držanja.

Njega kože vrata

Ako svjesno pazite na svoje držanje, pravilna njega vrata može doći kao drugi korak. Kao i kod vaše rutine njege kože, također je vrlo važno za njegu vrata temeljito očistiti vrat prije nanošenja bilo kakve kozmetike. Nakon čišćenja možete pristupiti hidrataciji za koju bezbrižno možete koristiti svoju omiljenu hidratantnu kremu koju također nanosite na lice. Ako ste jako savjesni, možete potražiti kremu posebno razvijenu za njegu vrata, no zapravo najvažnije je da suhu kožu vrata uvijek održavate hidratiziranom. Želite li pojačati učinak, koristite kremu bogatu vitaminom C, vitaminom E ili vitaminom A. Uključite ova dva koraka u svoju jutarnju i večernju rutinu, a kao treći korak nikako ne zaboravite zaštitu od sunca tijekom dana!
Foto: Pexels