“Ena”

Kako izgleda intima kada ju na platno prenosi umjetnica Jelena Bando? Saznat ćete u sklopu nove izložbe „Nice to meet you“  koja se otvara 28. kolovoza u u Galeriji MSU u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

Jelena Bando se na suvremenoj likovnoj sceni pozicionirala prepoznatljivim umjetničkim izričajem – vještim balansiranjem između slikarskog i crtačkog umijeća. Rođena je u Zagrebu 1988. godine, a diplomirala 2012. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Matka Vekića. Studijski i rezidencijalno je boravila u Njemačkoj, Francuskoj i Hrvatskoj, a izlagala je na 18 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Švedskoj i Francuskoj te na 35 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, između ostalih i na 10. izložbi HT nagrada u Muzeju suvremene umjetnosti.

“Zaštićenost”

Jelena je izabrana za predstavnicu Republike Hrvatske na World Art Tokyo 2020. Osvojila je dvije nagrade za crtanje i grafiku (Galerija SKC, Beograd; 15. bijenale crteža, Beograd) te je sudjelovala u nizu projekata oslikavanja zidnih murala. Godine 2013. pokrenula je projekt 36 Mountains koji se domaćoj i europskoj javnosti predstavio međunarodnom izložbom ilustratorskih radova u Zagrebu, Ljubljani, Parizu i Montpellieru. Ovom nizu Jelena će dodati i svoju novu izložbu „Nice to meet you“ u zagrebačkom MSU u sklopu koje će biti prezentirana i monografija serije njezinih radova.

“Natalija i Mars”

Ova serija radova mlade umjetnice pokušaj je osvještavanja i prezentacije odnosa osobnih i tuđih emocija, osjećaja prijateljske privrženosti te njihovih mogućih estetskih interpretacija. Naime, Bando u svojim radovima isprepliće prostor vlastitog rada i sferu privatnih odnosa koji su neodvojivi element njezine svakodnevice, a posebno važan element ove serije radova upravo je – intima. Susreti i razgovori s prijateljima, koji su se odvijali u ateljeu u centru Zagreba, dodatno su probudili empatiju koja je pretočena u nova djela kojima se umjetnica povezala s emocionalnim stanjima svojih najbližih.

“Obitelj”

U ovoj seriji portretiram svoje prijatelje i ljude, koji su redoviti posjetitelji mog studijskog prostora, kroz moje viđenje njihovih emocionalnih stanja. Tijekom procesa slikanja povezujem se s tim emocionalnim stanjima, opažajući interakcije s njima kroz obostrane transformacije. Sa svakog portreta zatim izdvajam određeni apstraktni element ili detalj koji potom slikam uvećan na zasebnom platnu istih dimenzija. Apstraktni element otkriva skrivenu emociju koja predstavlja unutarnje stanje naslikanih protagonista. Seriju završavam svojim autoportretom, te detaljem odnosno svojom skrivenom emocijom“, ispričala je Jelena Bando o najnovijoj izložbi.

“Prkos”

Izložba će se održati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a ulaz posjetiteljima bit će dozvoljen uz nošenje zaštitnih maski i držanje propisane udaljenosti te uz prethodno mjerenje tjelesne temperature. Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati do 27. rujna.