Nesputana vina doista su nešto posebno, a u klasičnom smislu riječi radi se o nedavno otvorenoj, novoj zagrebačkoj vinoteci koja se smjestila u ulici Jurja Žerjavića 7/2. Nalazi se uz popularni i rado posjećeni Café u Dvorištu, a od svog otvorenja u srpnju ove godine u podjednakoj mjeri privlači istinske vinoljupce, kao i znatiželjne slučajne prolaznike. Jednom kada zakoračite u nju, u trenutku će vas privući bogati svijet organskih, biodinamičkih i prirodnih vina i da, tako je, riječ je o prvoj hrvatskoj vinoteci koja se bavi isključivo prirodnim vinima. S ekipom iza ovog projekta koji je na značajan način oplemenio našu vinsku scenu popričali smo u nastavku, a vama pružamo priliku da se zaljubite u uistinu jedinstvena, nesputana vina!

Zagreb je dobio novu vinoteku – što biste rekli da je vaša najveća posebnost koja vas odvaja od drugih?

Ono što nas odvaja od drugih je filozofija kojom se vodimo i vrijednosti koje zastupamo. Ne zanimaju nas industrijska i poluindustrijska vina i vina kod kojih se kemijski i mehanički intervenira. Specijalizirani smo za prodaju vina od grožđa iz organskih i biodinamičkih vinograda koje spontano fermentira na vlastitim, divljim kvascima, a u podrumu se zatim uz veliko znanje i iskustvo, potiče spontanost cijelog procesa sve do čaše. Ničeg kemijskog, ničeg induciranog ili stopiranog, bistrenog ili filtriranog, dorađenog ili razblaženog, obojenog ili neutraliziranog već isključivo spontanog i živog! Mislimo da su takva vina najiskreniji odraz prirode iz koje potječu.

Enologinja i sommelierka Nina Štulić

Koja je po vama ljepota iskrenih, nesputanih vina po kojima ste i nazvali svoju vinoteku?

Ljepota je u odnosu vinogradara prema prirodi, njegovoj pažnji i posvećenosti kako bi lozu uzgojio po organskim i biodinamičkim principima, ne tretirajući vinograd pesticidima, herbicidima, fungicidima, insekticidima i drugim sintetičkim tvarima koje štete sveukupnoj bioraznolikosti i zdravlju tla.

Ljepota je u zdravom grožđu koje iz takvih vinograda s divljim kvascima, koji se slobodno razvijaju na grozdu i trsu, dolazi u podrum i spontano fermentira.

Ljepota je što se tako nastalom vinu dopušta i daje dovoljno vremena da se razvije i prirodno stabilizira prije no što ga dočekamo u vinotekama, restoranima i barovima.

Ljepota je u tome što uživamo u vinima koja su još uvijek živa, buteljirana bez ili s minimalnom količinom sumpora, nesputana i slobodna u svom izričaju.

Konačno, ljepota je u intenzitetu okusa i aroma, izraženoj kompleksnosti i mineralnosti, ekspresiji i energiji vina.

Osnivač Nesputanih vina, Boris Sarjanović

Tko stoji iza ovog projekta i kako ste se odlučili na korak otvaranja vinoteke? Što je prethodilo njemu?

Portfelj vina je rezultat istraživačkog duha i velike strasti za vrhunskim vinima. Iza projekta stoji vječni i nepopravljivi entuzijast prirodnih vina Boris Sarjanović uz podršku enologinje po struci i sommelierke Nine Štulić koja je voditeljica vinoteke. Selekciji vinarija i vina koje zastupamo su prethodila brojna i višegodišnja putovanja te posjete vinarijama i vinskim festivalima. Naprosto je došao trenutak da podijelimo našu strast za prirodnim vinima i ljepotu vina koja zastupamo sa širom publikom. Jednako tako nam je želja educirati tržište i potaknuti promjene u pristupu vinogradima i načinu rada u podrumima kod naših domaćih vinara.

Što sve ponuda uključuje i kako je koncipirana? Koje etikete i vinarske kuće okuplja?

Ponuda, zasad, uključuje isključivo prirodna vina i jedan domaći cider. Uskoro ćemo, kako bismo zaokružili ponudu, imati jednako interesantan gourmet kutak. Vina potječu iz cijele Europe, od ključnih zapadnoeuropskih vinskih zemalja do nekih našoj publici manje prepoznatljivih vinskih zemalja centralne i istočne Europe. Selekcija vinara je prilično impozantna pa vinski znalci neće ostati ravnodušni pred etiketama Radikona i Prinčića iz Oslavie, slovenskih vinara poput Primoža Lavrenčića, Valtera Mlečnika ili Janka Štekara, Frank Cornelissenovih južnjaka s padina Etne, velikih Štajeraca Seppa Mustera, Andreasa Tscheppea, Werlitscha i Franza Strohmeiera, poznatih lica fiktivne dinastije Gut Oggau, sjajnog češkog vinara i vizionara Milana Nestareca i mnogih drugih. I za kraj bi izdvojili jednu lijepu novu priču s juga Hrvatske – Vinas Mora. Projekt koji je potaknuo revitalizaciju vinograda na posebnim položajima šibenskog i primoštenskog zaleđa u kojem je suradnja mlađih i starijih generacija rezultirala posebno lijepim i elegantnim vinima od naše autohtone sorte Babić.

Tko je publika koju vidite da se okuplja – i vino nabavlja – upravo u Nesputanim vinima?

Našu publiku čine mahom ljudi koji istinski uživaju u finim stvarima – pa tako i vinima. Neupitno su to ljudi svih generacija. Primjećujemo tako istinske vinske znalce koji traže nova uzbuđenja i nešto više. Zatim su tu gastro i vinski istraživači koji vole vrhunsku hranu i sparivanje s vinima i koji su jednako redovni gosti vrhunskih restorana ili kuhari u vlastitim domovima. Zatim su tu mladi ljudi koji s jedne strane pokazuju istraživački duh i traže nešto novo i uzbudljivo, a s druge strane pokazuju svijest o održivosti te uspješno napuštaju snažno prisutne trendove masovne proizvodnje. Nerijetko nam dolaze i ljudi koji iz zdravstvenih razloga ne bi smjeli piti vina prepuna kemijskih dodataka ili s velikim količinama sulfita.

Kakve su reakcije prvih kupaca?

U naših prvih mjesec dana rada u vinoteci povratne informacije i podrška koju dobivamo su iznimno pozitivni i većina kupaca se redovno vraća, željni jednako novih uzbuđenja ili nove čašice razgovora! Mi u Nesputanim vinima želimo biti interaktivni i jako nam je bitna komunikacija s našim kupcima kako bi ih postepeno uveli u jedan drugačiji i iskreniji svijet vina i kako bi im pružili potpuni doživljaj. Jednaku pažnju posvećujemo istinskim vinskim znalcima i onima koji su tek zakoračili u svijet vina. Svjesni smo da nije jednostavno uči u vinoteku gdje vas prodavač jedva pozdravi i pusti vas na milost i nemilost opisu vina na poleđini butelje ili u krajnjem slučaju prema privlačnosti etikete. Iskustvo naših kupaca je sve samo ne to! 🙂

Što nam još pripremate – možemo li očekivati neke posebne ponude i evente?

Za nesputane vinske istraživače od samog otvorenja imamo razne pogodnosti i dodatne sadržaje – promotivne akcije na odabrane butelje i posebno osmišljene pakete vina, zatim evente na kojima se družimo s vinarima koje zastupamo, a uskoro krećemo i s vinskim degustacijama.

Foto: Marta Šoljačić