S obzirom na situaciju pandemije koja dokazano ne poznaje granice te na “mali” dodatak koji nam se na domaćem terenu dogodio prije tjedan u obliku snažnog potresa koji je pogodio područje Zagreba i okolice, više od ičega potrebna je međusobna podrška.

Ona najosnovnija, jednostavna podrška čovjeka čovjeku. Ako razmišljate na koji biste se način mogli uključiti u lokalnu zajednicu, pomoći, donirati i učiniti nešto pozitivno, imamo nekoliko ideja za vas.

Kuća Šenoa

Muzej umjetnosti i kuća u kojoj se čuvaju uspomene obitelji jednog od naših najvećih književnika Augusta Šenoe teško je stradala u nedavnom zagrebačkom potresu. Kuća Šenoa pretvorena je u muzej umjetnosti 2016. godine, a kao zaštićena građevina, smještena u Mallinovoj 27, predstavlja četiri generacije obitelji Šenoa tijekom 182 godine života u Zagrebu i prezentira neopisivo kulturno dobro Hrvatske. Potres koji je u nedjelju zahvatio šire zagrebačko područje ostavio je traga na Kući Šenoa. U potresu je stradalo krovište muzeja, srušeni su dimnjaci koji su sa sobom povukli crjepove, zidovi i stropovi su napukli, a potreba za hitnom sanacijom i financijskom pomoći pri obnovi je nužna. Kuća u kojoj se vjerno čuva ostavština Augusta Šenoe, najutjecajnijeg i najplodnijeg hrvatskog pisca 19. stoljeća, može se obnoviti, no za to treba pomoć svih ljubitelja kulture i povijesne jezgre Grada Zagreba. Mali obiteljski muzej ima velik značaj za hrvatsko kulturno i književno dobro, a kao potvrda tome došlo je i uvrštavanje na Listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Kako joj možete pomoći saznajte na linku.

Kuća Šenoa Facebook

Udruga Fajter

Kako su mjere prevencije širenja koronavirusa maksimalno obustavile kretanja, tako su i mnogi ostali bez mogućnosti nabavke osnovnih potrepština. Među najugroženijom skupinom su i beskućnici koji bez podrške sustava nemaju puno šanse. O borbi za njihova prava i bolje uvjete brine, između ostalih, i humanitarna udruga Fajter o čijem aktivnom radu možete čitati na linku. Dobra vijest za njih stigla je u obliku odluke Ureda socijalne skrbi grada Zagreba da se hrana pučkih kuhinja dijeli po svim općinama grada Zagreba, no pomoć u raznim oblicima im je uvijek potrebna. Javite im se.

Kampanja Zagreb Earthquake Relief 

Anja Herceg, Sara Juričić, Anamarija Užbinec te Dora i Jana Zane, mlade su Hrvatice i prije svega prijateljice sa stalnom adresom u Amsterdamu. Nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb te svih prestrašenih poruka koje su pristizale od njihovih najbližih iz Hrvatske, odlučile su uzeti stvar u svoje ruke te pokrenuti online kampanju za pomoć pri obnovi razrušenih objekata. I moramo vam reći da su blizu zadanome iznosu od čak 200.000 Eura. “U samo tri dana kampanje sakupile smo preko 150 tisuća Eura – nevjerojatan uspjeh na kojemu vam iznimno hvala. U stalnoj smo komunikaciji s lokalnim organizacijama koje nam pomažu bolje razumjeti potpuni opseg nastale štete i kome je naša pomoć u ovom trenutku potrebna. Također, uspostavile smo kontakt sa KBC Zagreb, te radimo prema tome da formaliziramo donaciju što prije.” rekle su o kampanji u kojoj i vi možete sudjelovati na ovom linku.

Podržite lokalne proizvođače

Više nego ikad bitan je stav #kupujmohrvatsko! Dok je izlazak iz samoizolacije još uvijek neizvjestan, a kraj širenja koronavirusa ne nadzire se niti u slutnjama svjetskih stručnjaka, tržište ekonomije i gospodarstva zaustavljeno je na trenutak. Ekonomske mjere vladajućih još uvijek nisu pokazale optimizam, a dok čekamo da se to dogodi razmišljajući što, gdje i kako nabavljamo može bitno utjecati na domaću ekonomiju. Počevši od nabavke lokalnih namirnica od domaćih OPG-ovaca o kojima smo vam pisali na linku pa sve do kupnje originalnih predmeta i detalja malih hrvatskih brendova, učinit ćete veliku stvar za domaće tržište. Cure koje potpisuju The All nakit priključile su se širenju ove ideje aktivacijom na društvenim mrežama. Na njihovim ćete profilima u komentarima pronaći i imena drugih omiljenih hrvatskih brendova. Inspirirajte se.

I životinje trebaju vašu pomoć

Jeste li već čuli za udrugu Blue Cross – Greenfarm Animal Sanctuary koja na farmi pored Vrbovca brine o desecima različitih napuštenih životinja? Ako niste, vrijeme je da to promijenimo obzirom da se radi o jedinstvenom slučaju zajednice u kojoj, u potpunoj slozi i zadovoljstvu, sretno žive jarac Hrvoje kojeg zovu Hrčak, krava Milica, ovce Odin, Janja, Pickles i Eva, domaće svinje Sausage i Vivi, mala Rozika, vijetnamska svinja Duda i prava mala banda mačaka i pasa. Farmu vode Agneza Lesdedaj i Jelena Šerić koje su uglavnom troškove brige o napuštenim životinjama snosile same, no kako su im zbog situacije s koronavirusom obustavljeni poslovi, trenutno su bez izvora prihoda što znači da im je svaka donacija dobrodošla. Kako im možete pomoći saznajte na linku, a obzirom da se u cijelu priču uključila i Pasica kasica koja kreativnim akcijama pomaže napuštenim životinjama, možete kupiti neku od zanimljivih ilustracija domaćih autora i direktno donirati tamo gdje je najpotrebnije.

View this post on Instagram

Ovo je jedna posebna akcija namijenjena jednom posebnom utočištu za životinje. Blue Cross – Greenfarm Animal Sanctuary dom je za više od pedeset životinja svih vrsta, veličina i oblika koje nitko nije želio. Tako pod jednim krovom sretno žive jarac Hrvoje kojeg zovu Hrčak, krava Milica, ovce Odin, Janja, Pickles i Eva, domaće svinje Sausage i Vivi, mala Rozika, vijetnamska svinja Duda i prava mala banda mačaka i pasa. Ovaj predivan kutak na planeti, ispunjen bezuvjetnom ljubavi, postoji zahvaljujući dvjema ženama čije srce i um ne poznaju granice. Iako su u našim očima superjunakinje, ni one ne mogu baš sve same (njihovu priču možete pronaći na @telegram.hr). Možda im baš vi možete pomoći! I zapamtite, a little bit of love can go a loooooong way ♡ Originalni plakat s potpisom Ivane Štrukelj @strukeljica, čije nam ilustracije čine život ružičastijim, isprintan u fantastičnom @cerovskiprintboutique iz kojega baš sve izlazi lijepo i sretno – spreman je za svoj zauvijek dom. • • • #pasicakasica #dogsarefamily #adoptdontshop #ilovedogs #bestwoof #doglife #dogillustration #dogsofinstagram #dogs #udomime #udominekupuj #dogood

A post shared by Pasica kasica (@pasicakasica) on

 

Foto: Unsplash, Instagram