Izložba Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.  donosi pregled produkcije hrvatske industrije namještaja i uloge dizajnera u procesu industrijske proizvodnje

Aktualnost izložbe je što po prvi put na jednom mjestu prikazuje dio asortimana nekih od najznačajnijih tvornica tog razdoblja poput Mundus ‒ Florijan Bobić iz Varaždina, Mobilia ‒ Ivo Marinković iz Osijeka, zagrebačkih tvornica Marko Šavrić i TMN Jadran, DIP NovoselecTVIN ViroviticaOriolik iz Oriovca, Goranprodukt iz Čabra, Hrast iz Čakovca, Spin Valis iz Požege, Stjepan Sekulić iz Nove Gradiške, Papuk iz Pakraca, DI Vrbovskoi drugih.

Izložbom će se ujedno prezentirati svi čimbenici u nizu dizajn ‒ marketing ‒ prodaja, te uloga dizajnera u tom procesu u spomenutim desetljećima uvjetovanih i specifičnostima tadašnjih društveno-političkih i ekonomskih okolnosti. Uz izložene primjerke namještaja, likovni postav upotpunjen je i nacrtima namještaja, fotografijama, dokumentarnom građom i televizijskim prilozima kojima se demonstriraju nastupi na sajmovima i izložbama, kao i sama tehnologija i proces proizvodnje.

Izložba je zamišljena i kao poticaj za daljnja istraživanja problemskih i monografskih pristupa temi. Cilj joj je, naposljetku, podići svijest o baštinskoj dimenziji industrijske i dizajnerske produkcije namještaja ‒ kao zalog za sadašnjost i budućnost industrijske proizvodnje i dizajna namještaja u Hrvatskoj.

Autorica izložbe je dr.sc. Vanja Brdar Mustapić, voditeljica Zbirke namještaja Muzeja za umjetnosti i obrt. Autorica likovnog postava i vizualnog identiteta izložbe je dizajnerica Ksenija Jurinec.

Izložba je otvorena do 18. kolovoza 2019.