Tamna strana skincarea – ako baš stalno nešto imate potrebu dirati po svom licu ili tijelu, možda patite od opsesivno-kompulzivne njege.

Da, dobro ste pročitali. Previše skincarea može postati upravo to, previše skincarea. U beauty svijetu ovih se dana puno piše o BFRB-u, u prijevodu ‘body-focused repetitive behavior’, terminu kojim se objašnjava stalna potreba za diranjem lica, prištića, čupanja dlaka i nemogućnosti prestanka istog. Ovo ponašanje graniči s opsesivno kompulzivnim poremećajem i u doba pandemije pretpostavlja se da se javio kod puno više ljudi, no inače.

Jedno je ako uklanjate dlake pincetom jer to morate ili stisnete neki prištić koji je ionako već bio sazrio, ali ako vam je to postala svojevrsna opsesija i kao rezultat je osjećaj oslobađanja od stresa, te ista ponašanja jako često ponavljate, možda patite od BFRB-a i nanosite vašoj koži tijela i lica više štete nego koristi. Možda vam osjećaj oslobođenja donosi griženje noktiju ili kožice, što se također može smatrati opsesivno kompulzivnom radnjom.

Razlog ovome je čini se to da je u tim trenucima mozak potpuno fokusiran na radnju i ne mora se baviti crnim mislima, strahom od budućnosti ili se nositi s neizvjesnošću trenutne situacije. Ovako ga umirujemo i dajemo si posla bar na neko vrijeme koji sat ili dva. Ipak, ovime možete opasno naštetiti vašem licu i donijeti si još više skincare problema, upala, dodatnih prištića ili akni i slično. BFRB sa sobom donosi i jedan iskrivljeni osjećaj kontrole koji nam je jako potreban svima u ovo vrijeme pa makar je i lažan.

Možda vam se čini smiješno ili ne dovoljno ozbiljno, ali BFRB se smatra ozbiljnim poremećajem, baš kao opsesivno kompulzivnog poremećaja, ustvari on je podvrsta istog. Zato se osvrnite na vrijeme jer vas ono može samo još više odvesti u stanje nezadovoljstva i netrepeljivosti. A i u stanje lošeg osjećaja u vlastitom tijelu.