Statistika koja stiže iz Velike Britanije, a postavlja pitanje – ponašaju li se muškarci neodgovornije od žena kada se radi o koronavirusu?

Grazia UK prenijela je zanimljivu statistiku od strane tamošnje policije, a to je ta da su muškarci bili oni koji su u 82 posto slučajeva kršili pravila za vrijeme ‘lockdowna’. I kada malo bolje razmislite – od koliko ste prijateljica u vrijeme koronavirusa čuli kako baš njihov dečko, brat ili suprug ne poštuje pravila socijalne distance ili ih čak potpuno zanemaruje? Jer on je eto, društveni tip ili – takav mu je posao. Kao da žene ne žive te iste živote i baš preferiraju samoću, rad od kuće i višednevnu dezinfekciju stana, kvaka, podova, namirnica koje su kupile u dućanu ili redovito pranje odjeće na iznad 60 stupnjeva.

Priča koju donosi novinarka Rhiannon Evans ne bi bila toliko zanimljiva da nemamo vlastita iskustva s muškarcima. Zavidimo vama koje se niste susrele s ‘opuštenijim polovicama’, no pretpostavit ćemo da je većina vas ipak trebala objašnjavati kako je potrebno skinuti svu odjeću nakon ulaska u stan te kako njegovo druženje s prijateljima narušava i vaše zdravlje ukoliko ste vi osoba u vezi koja želi prakticirati socijalnu distancu. Većina vas je možda i odustala te prešla ‘na tamnu stranu’ jer – tako je jednostavnije, ili se jednostavno privremeno iselila (znamo i za takve slučajeve).

U Velikoj Britaniji veliko pitanje o tome kako muškarci, za razliku od žena, reagiraju na koronavirus, potaknula je pojava tajnika Alok Sharma u Parlametnu, koji je držao govor brišući se s maramicom, kako nos, tako i cijelo lice, kad je očito trebao ostati doma. Paralelno, nema nijednog sličnog slučaja sa ženom koja se pojavila u javnosti s mogućim simptomima.

Je li to stvar ega? Jesu li žene uistinu odgovornije i lakše im je prihvatiti činjenice i jednostavno ostati kod kuće, dok muškarci to vide kao napad na svoju slobodu i žele još jednom ispasti nepobjedivi – kako je izjavila Candace Bushnell, autorica knjige po kojoj je nastala serija Seks i grad. Izgleda da nam preostaje samo drugi val kako bi isto demantirali ili potvrdili.

Foto: Unsplash