Imate dojam da u open space prostoru gubite osjećaj intime ili vam se više ne sviđa spojenost kuhinje i dnevnog boravka? Onda je pravi trenutak da isprobate ‘broken plan’ trend uređenja. Ova transformacija ne zahtijeva puno, a pomaže u kreiranju ‘cozy’ atmosfere.

Prisjetite li se perioda kad smo svi morali ostati doma, vjerojatno ćete zaključiti kako ste tada imali najviše ideja što u domu preurediti. U tom periodu su se i mnogi dizajneri bacili u razmišljanje te shvatili da open space može postati polu open space uz samo nekoliko malih izmjena. Sada je ovaj koncept doživio veliku popularnost.

Svrha novog trenda je kreiranje više zona u prostoru te korištenje zidova ili namještaja kako bi se jedna zona djelomično odvojila od druge i tako kreirao osjećaj intime. S obzirom na to da Namještaj Mima prati trendove, u nastavku donosimo prijedloge kako uz Mimin asortiman kreirati “broken plan”, ali i kako urediti ovaj tip prostora.

Što podrazumijeva “Broken plan”?

“Broken plan” koncept neki već imaju u svojim domovima, a da toga nisu svjesni. Riječ je o metodi uređenja gdje se pomoću užeg zida, poličara ili regala kreira pregrada kako bi se jedna zona, kao što je dnevni boravak, odvojila od druge, primjerice, kuhinje i blagovaonice.

Poličar Sirius

Također, ovaj princip uređenja omogućuje dodatan prostor za pohranu. Naime, jedan od glavnih nedostataka otvorenog plana je upravo manjak zidova koji su najčešće mjesto gdje pozicioniramo elemente za skladištenje.

S druge strane, u ‘broken plan’ metodi, osim gradnje zida na koji ćete postaviti regal, također možete odabrati komad namještaja koji ima dovoljno zatvorenih ormarića i ladica. Tako će element, osim pregrade, poslužiti i kao koristan prostor za pohranu predmeta koji ne trebaju biti vidljivi.

Stilska ujednačenost

Povezivanje zona u open spaceu ili konceptu ‘’broken plan’’ djelomično je zahtjevnije nego kad imate potpuno odvojene prostorije. Naime, u ovom slučaju se trebate potruditi da sav namještaj i detalji u prostoru funkcioniraju zajedno i kreiraju koheziju.

RTV i kuhinja iz kolekcije Espirit

Namještaj Mima je ovom zahtjevu u opremanju interijera doskočio velikim novitetom, RTV regalom iz vlastite proizvodnje koji je modularan u vidu dimenzija i dizajna. Riječ je o personaliziranom rješenju koje kombinira različite elemente koji prate izgled kuhinje. To znači da je RTV regal iz vlastite proizvodnje dostupan u svim kolekcijama i dekorima kakve možete pronaći i u ponudi Miminih kuhinja iz vlastite proizvodnje.

Stilsku ujednačenost možete postići korištenjem istih elemenata nekoliko puta u prostoru. Primjerice, detalje u boji zlata ponovite u kuhinji i dnevnom boravku. Također, odredite dominantne boje koje će se ponavljati u prostoru.

Blagovaonska stolica PP-62, Blagovaonski stol

Na primjer, ako imate crne blagovaonske stolice ili crni stol u kuhinji, u dnevnoj sobi dodajte ogledalo s crnim okvirom i crno-bijeli tepih ili veliku crnu vazu. Istu stvar možete napraviti i s paletom zemljanih tonova. Čak i ako obojite zidove različitim bojama, korištenje iste boje za vrata, stropove, prozorske okvire i lajsne pomoći će da prostor izgleda povezanije.

Blagovaonski stol Negara na razvlačenje
Isprobajte “dopamin dekoriranje”

Dopamin dekor je stil uređenja u kojem prednost dajete predmetima i namještaju koji vas čine sretnima i bude u vama osjećaj ugode. Ovaj stil ne prati trendove, pa ako niste pobornik minimalističkog stila i zemljanih tonova, možete se voditi metodom dopamin dekoriranja kako u kuhinji, tako i u dnevnom boravku.

Pri uređenju prostora fokusirajte se na predmete koji za vas imaju neko značenje, bilo da je riječ o obiteljskim uspomenama, namještaju koji sadrži vaše omiljene boje ili uspomenama na djetinjstvo. Razmislite uz što biste se ujutro rado probudili, je li to određena boja koju volite dovoljno da isprobate monokromatski izgled ili retro kuhinja koji vas asocira na djetinjstvo?

Amelie, retro kuhinja po mjeri iz vlastite proizvodnje

Primjerice, ako su vaše omiljene boje narančasta ili plava, kutna garnitura Bahama s pomičnim naslonima za glavu zasjat će kao glavna zvijezda dnevnog boravka, dok u kuhinji možete istu boju iskoristiti na umjetničkim slikama na zidu.

Kutna garnitura Bahama

Ono što ovaj trend uređenja izdvaja od drugih je činjenica da se ne povodi za trenutno popularnim artiklima za uređenje doma, pa će samim time i vaš dom izgledati unikatnije.

Mogućnosti uređenja (polu)open space prostora su beskonačne, a ako vam nekad ponestane ideja, dodatne savjete uvijek možete potražiti na Miminoj stranici Inspiriraj se. Za pregled asortimana posjetite Namještaj Mima web trgovinu za pomoć u stvaranju pravog osjećaja doma.

 

Tekst i fotografije: Promo