Zrakoplovna kompanija testirala je razne teorije ublažavanja jet laga i otkrila koje ga dvije namirnice mogu značajno smanjiti

Putoholičari imaju popis osobnih trikova kako izbjeći jet lag – od vježbanja, preskakanja obroka, izbjegavanja alkohola i tako u nedogled… 

Ali australski zračni prijevoznik Qantas možda je upravo okončao raspravu o najboljim načinima za resetiranje tjelesnog sata tijekom putovanja. Naime, zrakoplovna kompanija je upravo objavila višegodišnju studiju o tome kako promijeniti rutinu da bi smanjili jet lag na nadolazećim ultradugim letovima.

Rezultati studije otkrili su da prilagođeno osvjetljenje, rasporedi spavanja i jela te obroci s određenim sastojcima pomažu značajno smanjiti jet lag putnika. Konkretno, hrana koja potiče budnost ili spavanje, poput čilija i čokolade, pokazuju se posebno korisnim.

Osim hrane, Qantasova studija otkriva da tajne leže u posebnom rasporedu spavanja. Kvalitetniji san sve je što je potrebno u borbi protiv jet laga jer također pokazuje bolje kognitivne performanse nakon dugog leta.

Studija također potiče putnike da integriraju aktivnosti istezanja i kretanja tijekom svojih letova. Također, vrijeme obroka bi se trebao promijeniti kako bi se tjelesni sat uskladio s vremenskom zonom na odredištu.