Proteklih mjeseci većini je dobro raspoloženje, kao i pozitivna energija, vjerojatno na izmaku. Pomozite si s prehranom.

Postoji jedna dobra rečenica koja kaže: ”Prestanite tražiti rješenje u svojoj glavi, potražite ga u svom tijelu”. Tu se misli na to kako često posežemo za rješenjima višednevnim ili višemjesečnim razmišljanjima, ali ne promatramo svoje tijelo, kako ono reagira i što je njemu potrebno.

A naše stanje uma često je samo nusprodukt stanja našeg tijela i zato, ako se osjećate umorno, nezadovoljno ili nervozno, razmislite hranite li dovoljno svoje tijelo dobrim namirnicama. Prehrana je uvijek najbolji put do zdravlja i zato vam u nastavku otkrivamo namirnice koje će vam pomoći da se osjećate bolje, psihički i fizički.

Batat

Popularni batat važan je sastavni dio prehrane iz nekoliko razloga. Sadrži mnogo škroba, vitamina A, C i B, željeza i kalcija te male količine šećera. Ima jako veliku nutricionističku vrijednost.

Chia sjemenke

Možda se čine kako jednostavna namirnica, ali chia sjemenke prava su ‘bomba’ za dobrobit vašeg tijela. Sadrže omega 3 kiseline, protein, vlakna, kalcij i željezo. Sadrže i užasno važan sastojak – magnezij. I više nego dovoljno razloga da ih uključite u svoj doručak.

Tamno zeleno povrće

O tamno zelenom povrću nikad dovoljno riječi hvale. Uzmite za primjer samo špinat ili kelj koji, osim što balansiraju šećer u krvi, sadrže B vitamine koji će vam pomoći u borbi protiv anksioznosti ili depresije, ali i željezo, koje unosi energiju i pomaže u borbi s lošim raspoloženjem.

Leća

Leća je nevjerojatno bogata B vitaminom, za koji ponovno napominjemo kako igra veliku ulogu u mentalnom zdravlju. Točnije vitaminom B6 koji direktno utječe na živčani sustav i pomaže vam da se ne osjećate baš toliko loše i vidite svjetlo na kraju tunela.

Losos i sardine

Riba je poznata po tome da je bogata omega 3 kiselinama, a losos je bogati i vitaminom B12 te vitaminom D. Ova kombincija uistinu je odlična ako se želite probuditi i pridodati svom mentalnom zdravlju.

Avokado

Mnogima omiljen avokado ima puno razloga zašto je tako omiljen. B6, vlakna, vitamin E i vitamin C, samo su neki od njegovih blagodati. Začinite ga s par kapi limuna i maslinovog ulja i uvedite ga u svoju svakodnevnicu jednom zauvijek. Osim toga, bogat je zdravim masnoćama koje će vas energizirati.

Bademi

Ako želite pojačati unos proteina, slobodno se možete osloniti na bademe. Osim toga, sadrže vlakna, magnezij i vitamin E i odličan su antioksidans. Ubacite ih u omiljenu granolu i obogatite svoj doručak ovim dodatkom.

Ghee maslac

Za poboljšanje probave – a znamo koliko su crijeva ključna u cjelokupnoj slici zdravlja, odličan je ghee maslac. Uz to, sadrži hranjive masnoće i vitamin D čime podupire da se dobro osjećate.

Foto: Unsplash