Guliver/Thinkstock

Pojedini stručnjaci smatraju da su neke namirnice djelotvornije ako se direktno nanose na kožu, a ne unose u organizam, jer se tako najlakše kontrolira koncentracija tvari koja dolazi u kontakt s problematičnim područjem. Naravno, ekstrakti moraju biti posebno formulirani, kako bi što uspješnije prodrli u kožu.

GLJIVE

Gljive su bogate proteinima, lipidima, fenolom, vitaminima i amino kiselinama. Pojedine vrste poznate su po jakom antioksidantnom djelovanju, kao i po tome što umiruju upaljene dijelove kože i sprečavaju razvoj tumora kada se nanose na samu kožu. Upravo zbog toga stručnjaci vjeruju da će ove gljive postati najmoćniji sastojak preparata protiv starenja kože. Istraživači su došli do saznanja da ekstrakti iz šitake i manentake gljiva štite kolagen i elastin od pucanja.

 

RIŽA

Stoljećima su žene iz Japana koristile riža u kremama i tonicima za čišćenje lica, upravo da bi usporile proces starenja kože. Ključni sastojak koji riža čini iznimno korisnim u dermatologiji jeste pitera, ekstrakt izvučen procesom fermentacije tijekom pravljenja rižinog vina. Ovaj ekstrakt obnavlja stanice i održava vlažnost kože. Potvrđeno je, također, da riža djeluje poput glikolne kiseline tako što izbjeljuje kožu. Još jedna dobra stvar kada je riječ o riži, jeste da on dobro apsorbira masnoću. Ekstrakt crvene riže može se pronaći u anti-age preparatima, u kombinaciji s vitaminima A i C.

 

BROKULE

Ovo naizgled obično povrće vrlo je dobro za kožu. U brokuli je otkrivena izolirana kemikalija, koja pokreće vrstu enzima koji štiti stanice od nastanka tumora. Ekstrakt brokule može se pronaći u kombinaciji s ekstraktima zelenog i crvenog čaja u preparatima za zaštitu od sunca.

 

JABUKE

Floretin je moćni antioksidans koji u naše tijelo može dospjeti jedino ako pojedemo svježu, neoljuštenu jabuku. Istraživači su otkrili da floretin regiji malom broju antioksidansa koje koža može apsorbirati i tako neutralizira slobodne radikale. On ima sposobnost da reducira hiperpigmentaciju i zapaljenje kože. Sjeme ovog voća također je značajno – ekstrakt sjemena pomaže stabilizaciji retinola u određenim proizvodima koji su namijenjeni borbi protiv starenja kože.

 

RIBA

Ima još vijesti o učinkovitosti omega-3 masnih kiselina! Ova vrsta masne kiseline može se pronaći u ribi i značajna je zbog svoje sposobnosti da održava vlažnost kože. Osim toga, umiruje upaljene dijelove kože.

 

RAJČICA 

Ovo povrće je vrlo blagotvorno. Na primjer, likopen (koji voću i povrću daje crvenu boju) efektniji je kad se unosi izravno u organizam, nego kada se nanosi izvana. Ali i dalje ne možemo opovrgnuti njegova protuupalna i antioksidativna svojstva. Znanstvenici su nedavno otkrili da je likopen bogat tvarima koje pojačano štite kožu od UV zraka kada se kombinira s vitaminima A i E.