Strip album “1573.” idealan je poklon za blagdane ako tražite nešto jedinstveno i originalno za svoje najmilije!

Nakon vrlo uspješne retrospektivne izložbe karikatura, čije je otvorenje u listopadu ove godine u muzeju Mimara pohodilo više od 500 zainteresiranih posjetitelja, jedan od najpoznatijih hrvatskih suvremenih karikaturista Nik Titanik završio je i objavio svoj prvi strip album! Uopće ne sumnjamo da će strip postići jednak interes i popularnost među vjernim pratiteljima Nikovog lika i djela, a i šire.

Nik Titanik je od malih nogu htio biti stripaš. Počeo je crtati s tri godine. Strip i slikarstvo su oduvijek bile njegove dvije najveće ljubavi, te nije ni pomišljao da će mu se upravo karikatura prirodno nametnuti kao konačan životni odabir. Neizmjernu ljubav prema stripu potvrđuje i činjenica da je Nik Titanik svoj prvi strip nacrtao još u vrtićko doba.

Inspiriran tada vrlo popularnom SF serijom “Battlestar Galactica” iz 1978. godine, Nik je svoj prvi strip dovršio 1980. godine i nazvao ga “Rat među zvijezdama”. Nakon skoro 40 godina stiglo je vrijeme i za prvi “pravi” strip album kojim se Nik Titanik vratio svojoj prvotnoj umjetničkoj ljubavi.

Nakon dvije godine samostalnog rada na scenariju i crtanju, strip album naziva “1573.” se već može kupiti putem web stranice www.niktitanikstudio.com/strip, a uskoro će biti dostupan i u knjižarama u Hrvatskoj. Izdavač stripa je Nik Titanik Studio d.o.o., prvi i jedini hrvatski studio specijaliziran za izradu karikatura, ilustracija i stripova.

Tema strip albuma je povijesna, a radnja se odvija neposredno nakon velike Seljačke bune 1573. godine i vrti se oko nekoliko glavnih junaka kao što su Ilija Gregorić, Ambroza Gubec, Osmanlija Tarik, Petrica Kerempuh, a uz njih se pojavljuje i već dobro poznata Štefica Jambriščak. Petrica Kerempuh zagorski je mužikaš u stalnoj potrazi za avanturama koje poslije opjevava. Jako voli piti vino i prilično je hrabar iako tako ne izgleda.

Tarik, slabovidni Osmanlija je imao malu trgovinu ljekovitim uljima (najbolje su se prodavala ona protiv anemije i impotencije) na velikom Bazaru u Istanbulu, ali je zbog kardinalne greške izgubio ne samo trgovinu, već skoro i glavu. Ambroz Gubec je seljački kralj i vođa Seljačke bune, legenda Hrvatskog zagorja i svih hrvatskih ljudi koji se bore za pravicu, dok je glavni lik stripa Ilija Gregorić, ‘general Gotovina’ puntarske vojske.

I kao jedini ženski, ali zato nimalo manje važan, lik tu je i Štefica Jambriščak opisana kao donjostubička potepača, feš ženska koju ne karakteriziraju samo obline, već i hrabrost istovjetnog obujma. Svi oni udružuju se kako bi se osvetili Francu Tahyju i velikašima zbog poraza u Buni.

Vjerujemo da je ovo i više nego dovoljan teaser za kupnju vlastitog primjerka jedinstvenog i prvog u nizu strip albuma Nika Titanika koji je prigodno lansiran u javnost u vrijeme blagdanske nabavke poklona za obitelj i prijatelje.