Nova nakladnička kuća Bodoni donosi klasike svjetske i domaće literature u modernoj izvedbi

Bodoni je nova nakladnička kuća koja se specijalizirala za objavljivanje klasika i suvremenih klasika. Posebnu pozornost posvetit će izgledu, dizajnu i opremi knjiga, a knjige iz edicije klasika moći ćemo još bolje doživjeti zahvaljujući pogovoru i ilustracijama koje će sadržavati. Dobre vijesti donose nam i za najmlađe čitatelje jer će objavljivati i slikovnice ponajboljih domaćih i inozemnih autora i ilustratora. Iza naziva ovog nakladnika stoji simbolika – Bodoni je ime tipa pisma nastaloga u drugoj polovini 18. stoljeća koje je dizajnirao i izrezao jedan od najvažnijih tiskara Giambattista Bodoni.

Nakladnička kuća Bodoni

Upoznavanje s nakladničkim planom Bodonija započeli smo od početka – čitanjem njihove prve objavljenje knjige Miljenka Jergovića Trojica za Kartal podnaslovljena Sarajevski Marlboro remastered. Miljenko Jergović, jedan od značajnijih glasova europske književnosti danas, autor je klasika poput zbirki priča Sarajevski Marlboro i Mama Leone te romana Dvori od oraha i Srda pjeva, u sumrak, na Duhove. Knjiga Trojica za Kartal klasik je koji maestralnim stilom dokumentira sudbinu ratom pogođenog Sarajeva kao što je to prije tridesetak godina činio Sarajevski Marlboro. Knjiga, koja se bavi istim segmentom povijesti kao Sarajevski Malboro, donosi novu perspektivu i iznimne priče koje odaju posvetu jednom gradu i jednom neponovljivom životu. Glavni urednik Bodonija Seid Serdarević autor je pogovora ove knjige, a ilustracije i opremu potpisuje Ivan Stanišić.

Miljenko Jergović - Trojica za Kartal

U pripremi Bodonija, sestrinske tvrtke nakladnika Fraktura, su do sada nikada tiskani dnevnički zapisi Miroslava Krleže pod naslovom Fragmenti dnevnika iz godina hiljadudevetstotinašezdesetih. Prvo cjelovitije izdanje Krležinih dnevničkih zapisa nakon piščeve smrti priređuje leksikograf i krležolog Vlaho Bogišić. U Krležinim zapisima moći ćemo pronaći njegove komentare o važnijim događajima i susretima iz tih godina, s posebnim naglaskom na Deklaraciju o hrvatskom jeziku, ali i mnoge osobe iz kulturnog i političkog života Zagreba i Jugoslavije, a razumijevanje konteksta olakšava nam važan pogovor.

Novosti o knjigama koje će Bodoni objaviti možete pratiti preko njihovog Instagrama ili Facebooka.  Želimo vam dobro čitanje!

Foto: Bodoni