Iza ovog inovativnog brenda kojeg smo zapazili po originalnom nakitu od betona, krije se arhitektica Jovana Kusmuk koja živi na relaciji Sarajevo – Beograd

U nastavku saznajte više o filozofiji njenog minimalističkog brenda JK Concrete Jewellery te metodi izrade ovih atraktivnih komada nakita koji podižu geometrijski simplicizam na sasvim novu razinu.

JK Concrete Jewellery_ogrlica

S obzirom da ste po zanimanju arhitektica, kako ste došli do originalne ideje za izradu nakita od betona?
Koji koncept se krije iza brenda JK Concrete Jewellery? 

Obrazovanje iz oblasti arhitekture, zadivljenost betonom, njegovom teksturom, mogućnostima primjene i forme, kao i ljubav prema dizajnu, spontano su me odveli u svijet kreiranja nakita od betona.

Koncept osnovne ideje je bio da kreiram nosive objekte, transformišući supstancu industrijskog materijala u sofisticirane elemente nakita.

JK Concrete Jewellery_Bauhaus ogrlica

Budući da bavljenje dizajnom nakita te izgradnja vlastitog brenda iziskuje dosta vremena i posvećenosti, zanima me je li još uvijek radite u struci ili ste projektiranje u potpunosti zamijenili dizajnom?

Da, bavim se arhitektonskim projektovanjem. Dizajniranje nakita je rezultat ljubavi prema umjetnosti i arhitekturi.
Građenje sopstvenog brenda je poput izazova, relaksacije i slobode, tako da jako uživam u tome. 

JK Concrete Jewellery_prsten

Vaš simplicistički nakit skulpturalne estetike karakterizira naglašena i balansirana geometrija koja evocira minimalistički arhitektonski dizajn, a oplemenjuju je suptilni detalji od zlata i srebra. Drugim riječima, dizajn koji pokazuje kako su arhitektura i moda (u koju spada i dizajn nakita) dva komplementna vida umjetnosti koje se baziraju na istim funkcionalno-estetskim principima.
Osim očiglednog utjecaja Bauhausa na formiranje Vašeg estetskog izričaja, pri čemu je Vaša Bauhaus ogrlica nastala upravo u čast stogodišnjice od osnivanja ove prestižne njemačke škole za arhitekturu i primijenjenu umjetnost, koji se još umjetnički utjecaji manifestiraju u Vašem radu?
Beton kao materijal svakako asocira na brutalističku arhitekturu koja je recentno doživjela svoj veliki revival nakon MOMA-ine izložbe “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji 1948. – 1980.”

Avangardni duh i funkcionalni dizajn Bauhaus škole me je inspirisao da keriram svoje prve modele/objekte. Pored Bauhausa, oslanjam se i na druge pravce u umjetnosti i arhitekturi poput strukturalizma, brutalizma ili dekonstruktivizma.
Na mojim modelima vidljiv je stil koji je inicirao stvaranje nosivog objekta.
Bauhaus ogrlica sastavljena je od osnovnih elemenata lopte i kocke te minimalistički i precizno naglašena listićima plemenitih materijala, dok Cube ogrlica inspirisana strukturalizmom u prvi plan ističe odnos između elemenata, a ne same elemente. S druge strane, Fragment ogrlica prati slobodu forme, gubitak simetrije,
iskrivljene površine, vankontekstualno upotrebljeni ravni i kontrolisani haos što su odlike dekonstruktivizma.

JK Concrete Jewellery_Bauhaus ogrlica

Možete li nam otkriti nešto više o procesu izrade samog nakita od betona? Koliko je zahtjevno raditi s ovakvim industrijskim materijalom?
Naime, koliko se može vidjeti po Vašim Instagram fotografijama – svakom komadu nakita prethodi detaljni nacrt izrade.

Proces izrade se sastoji od nekoliko faza. Prva od njih je, pokrenuta inspiracijom, skiciranje i razrada svih detalja, a često i 3D modelovanje ili izrada idejnog modela. Potom slijedi livenje elemenata u posebno pripremljenim kalupima, obrada betona, postavljanje listića i zaštita materijala.

Sve faze se ručno izvode od posebno razvijenog betona, ultra visokih performansi, koji istovremeno ima izuzetnu čvrstoću i nevjerovatnu lakoću. Receptura i svojstva betona koji se koristi je napravljena da savlada svojstva i odgovori na potrebe izrade mikro elemenata, čistih linija i male težine.

JK Concrete Jewellery_Cube ogrlica

JK Concrete Jewellery_ogrlica

Jako su upečatljive elegantne LINE double i LINE naušnice u srebrnoj varijanti gdje posebno dolaze do izražaja besprijekorne linije.
Možemo li očekivati još komada iz ove serije ili trenutno radite na nekim novim formama?

Čiste linije Line elemenata, estetika usmjerena minimalizmu i savremenom dizajnu je nosivi, bezvremeni objekat koji nadmašuje trendove i koji ćete moći dugo da nosite i lako kombinujete.
Upravo radim na razradi jednostavnih i geometrijskih formi tako da će novi objekti uskoro biti predstavljeni.

JK Concrete Jewellery_naušnice Line

JK Concrete Jewellery_Line double našunice

Vaš nakit moguće je kupiti putem Instagram stranice, ali i u nekim concept trgovinama poput beogradske FAB Living by Una.
Imate li možda u planu skorašnje otvaranje vlastitog web shopa?
U kojem smjeru vidite daljnji razvoj brenda “JK Concrete Jewellery”? 

Da, u planu je otvaranje web shopa, širenje proizvodnje i prodajne mreže kako u regionu, tako i šire. Očekujem još više izazova i energije koje će uz apsolutnu posvećenost pozicionirati naš brend u svijesti potrošača. 

JK Concrete Jewellery_Line naušnice

Foto: NiCe Photo Moments