Prema najnovijoj ljestvici tvrtke Henley & Partners, Japan je skinut s trona najmoćnijih putovnica.

Početkom ove godine Henley Passport Index 2023., koji je sastavila konzultantska tvrtka Henley & Partners, otkrio je da Japan ima najmoćniju putovnicu na svijetu. Petu godinu zaredom japanska je putovnica tako zasjela na prvo mjesto – sama ili izjednačena sa Singapurom.

Ali sada, prema najnovijoj ljestvici, temeljenoj na ekskluzivnim i službenim podacima Međunarodne udruge zračnog prometa (IATA), Singapur je izbacio Japan na mjesto i postao najmoćnija putovnica. Japan je tako prvi put u pola desetljeća pao na treće mjesto.

Ova ljestvica najmoćnijih putovnica na svijetu temelji se na broju odredišta kojima vlasnici putovnica mogu pristupiti bez prethodne vize. Građani Singapura mogu posjetiti čak 192 odredišta od 227 bez vize. U međuvremenu su se Njemačka, Italija i Španjolska izjednačile na drugo mjesto – građani svake zemlje mogu pristupiti 190 zemalja bez vize.

Nositelji japanskih putovnica pridružili su se šest drugih zemalja – Austriji, Finskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Južnoj Koreji i Švedskoj – na trećem mjestu. Građani ovih zemalja mogu pristupiti 189 zemalja bez vize.

Najslabije putovnice imaju Afganistan, koji je pri dnu liste, s pristupom u samo 27 zemalja bez vize. Ostale “slabe” putovnice uključuju Irak (29 zemalja), Siriju (30 zemalja) i Pakistan (33 zemlje).

Hrvatska putovnica zauzela je 14 mjesto tablice. A popis deset najmoćnijih putovnica pogledajte u nastavku.

10 najmoćnijih svjetskih putovnica za 2023.

Singapur 

Njemačka, Italija, Španjolska

Japan, Austrija, Finska, Francuska, Luksemburg, Južna Koreja i Švedska 

UK, Danska, Irska i Nizozemska 

Belgija, Češka, Malta, Novi Zeland, Norveška, Portugal i Švicarska 

 Australija, Mađarska i Poljska 

 Kanada i Grčka 

Litva i Sjedinjene Države 

Latvija, Slovačka i Slovenija 

Estonija i Island