Nedavno je objavljen popis najboljih nacionalnih parkova u Europi na stranici Europe Best Destinations, što nas je inspiriralo na slaganje popisa destinacija koje vrijedi posjetiti.

Ono što nas posebno veseli je to da se među njima našao i naš Nacionalni park Plitvička jezera pa, ako još niste posjetili ovaj domaći biser, sada je pravo vrijeme za to.

Ovdje su neki od najljepših nacionalnih parkova u Europi koje ne smijete zaobići ako volite prirodu i putovanja. Među njima je i čarobna destinacija u Njemačkoj, poznata po svojim spektakularnim stjenovitim formacijama, te idilični park u Italiji gdje ćete pronaći zadivljujuće planinske pejzaže. Također, ljubitelji divljih životinja mogu uživati u prostranoj divljini sjeverne Europe, dok oni koji preferiraju planinske izazove mogu istraživati visoke vrhove i duboke kanjone Balkana. Tu je i park u Alpama, gdje vas čekaju prekrasni masivi i bogata flora i fauna.

Svaka od ovih destinacija nudi jedinstvene prirodne ljepote i avanture koje će zasigurno ostaviti nezaboravne uspomene.

Najljepši nacionalni parkovi Europe

Plitvička jezera, Hrvatska

Kao što smo već naveli, Nacionalni park Plitvička jezera zauzeo je sami vrh ovog popisa. Park je zbog svoje specifične geologije, geomorfologije i hidrologije jedan je od najimpresivnijih krških entiteta na svijetu. To je ujedno i najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem se nalazi 16 jezera različite veličine, ispunjenima kristalnom modrozelenom vodom.

Saska Švicarska, Njemačka

Nacionalni park Saska Švicarska (njem. Nationalpark Sächsische Schweiz) nalazi se u njemačkoj saveznoj državi Saska, blizu glavnog grada Dresdena. Park pokriva dva područja u srcu njemačkog dijela pješčanih planina Elbe, poznatih kao Saska Švicarska. Park se graniči s Nacionalnim parkom Bohemska Švicarska u Češkoj Republici.

Belluno Dolomiti, Italija

Dolomiti su planinski lanac smješten u sjeveroistočnoj Italiji. Oni su dio Južnih vapnenačkih Alpa i protežu se od rijeke Adige na zapadu do doline Piave (Pieve di Cadore) na istoku. Dolomiti su gotovo jednako podijeljeni između pokrajina Belluno, Južni Tirol i Trentino.

Wild Taiga, Finska

Wild Taiga pokriva područje prirodne divljine netaknute ljudskom rukom, idealno za promatranje i fotografiranje divljih životinja. Ovdje možete uočiti smeđe medvjede, rosomače i vukove, kao i losove, šumske jelene, leteće vjeverice, dabrove i velike grabežljive ptice u njihovom prirodnom staništu.

Ecrins, Francuska

Nacionalni park Ecrins peti je po redu francuski nacionalni park. Smješten je u Alpama, pokrivajući veliki dio masiva Ecrins. Park je dobio naziv “Europski park planine” od strane Vijeća Europe.

Durmitor, Crna Gora

Park se nalazi u širokoj planinskoj regiji na sjeverozapadu Crne Gore, omeđen rijekama Pivom i Tarom između kojih se nalazi 23 planinska vrha više od 2300 metara nadmorske visine. Park obuhvaća kanjon Tare, najdublji u Europi, te obiluje bogatom florom i faunom.

Triglav, Slovenija

Nacionalni park Triglav jedini je slovenski nacionalni park. Nazvan je po Triglavu, najvišoj planini u srcu parka, koja je ujedno i najviši vrh Slovenije (2864 m). Planina Triglav simbol je nacije i prikazana je na nacionalnom grbu i zastavi.

Soomaa, Estonija

Flora i fauna Nacionalnog parka Soomaa su izuzetno zanimljivi. Na rijekama se često mogu vidjeti oborena stabla topole, djelo poplava i dabrova. Ostali znakovi dabrova, kao što su oglodani panjevi i brane, često su jasno vidljivi duž obala rijeka.

Ordesa, Španjolska

U Nacionalnom parku Ordesa pronaći ćete rute prilagođene za sve, kako biste mogli istražiti doline, pašnjake i rijeke koje se nalaze u podnožju Monte Perdida, najvišeg vrha u ovom dijelu Španjolske.

Göreme, Turska

Nacionalni park Göreme i Kapadokija jedinstveni su prirodni fenomen sa svojim karakterističnim dimnjacima, bogatim vodnim resursima i brojnim crkvama isklesanim u stijenama.

Foto: PR