World’s Best Vineyards otkrili su ovogodišnja najbolja vinska odredišta za 2022. godinu, i moramo priznati, prizivaju nas na putovanja!

Iako na brojnim popisima obaveznih destinacija često možete vidjeti razne kulturne spomenike, nažalost, predivne vinarije nepravedno budu zanemarene na takvim listama.

Stoga ovaj godišnji popis koji ističe najbolje i najrazličitije vinograde na svijetu diljem svijeta došao je kao naručen za ideju kuda putovati ako ste vinoljubac ili vinoljupka, ali i ako jednostavno volite predivna arhitektonska rješenja i feel-good osjećaj koji daje pomno uređeni ambijent.

World’s Best Vineyards objavio je Top 50 listu najljepših vinarija,  koji uključuje više zemalja nego ikad prije, s 20 sa svih šest kontinenata. Također uključuje nove vinarije iz Indije, Bugarske i Grčke, a svima im je zajedničko to da možete udahnuti vino i kulturu kakve nema nigdje drugdje u svijetu!

Upoznajte ove raznolike vinarije koje se s razlogom nalaze na Top 5!

1. Marchesi Antinori – Toskana, Italija

Obitelj Antinori proizvodi vino od 1385. godine, kada je Giovanni di Piero Antinori postao član firentinskog Ceha vinara. Šest stoljeća i 26 generacija kasnije, ova impresivna loza je kanalizirana u vrhunsku vinariju u središtu Toskane koja slavi naslijeđe i stručnost Marchesija Antinorija, dok postavlja standard za moderno vinarstvo.

Ondje možete iskusiti tri vrste obilaska, koje započinju upoznavanjem s poviješću i filozofijom obitelji Antinori. Posjetitelji mogu upiti neobičnu arhitekturu, suvremene objekte za proizvodnju vina i muzejsko područje: sada ga vodi Albiera Antinori uz pomoć svoje dvije sestre, Allegre i Alessije, Antinori nel Chianti Classico čuva velik dio opsežne obiteljske zbirke umjetnina.

Osim što čuvaju i restauriraju povijesna djela, oni također naručuju nova, organizirajući izložbe i seminare kako bi proslavili sve umjetničke forme koje odražavaju toskansku kulturu. S proizvodnjom vina i kuhanjem uključenim u tu nadležnost, posjetitelji dobivaju puni i veličanstveni uron.

Restoran, Rinuccio 1180, smješten je na krovnoj terasi u toplijim mjesecima, s panoramskim pogledom na strmoglava brda. Koristi lokalne sastojke za pripremu tradicionalnih toskanskih jela u elegantnom, modernom stilu. Degustacije se odvijaju u staklenoj posudi obješenoj iznad bačvi u podrumu, a od vina probajte baš bilo što: vinogradi su većinom zasađeni prvoklasnom sortom grožđa Chianti Classico, Sangiovese, a imanje također uzgaja tradicionalne lokalne sorte kao što su Canaiolo, Ciliegiolo, Colorino, Malvasia Nera i Mammolo, te male količine međunarodnog Cabernet Sauvignona i Cabernet Franca.

2. Bodegas de los Herederos del Marques de Riscal – Rioja, Španjolska

Upletene aluminijske vrpce prevučene preko hotela Marqués de Riscal svjetlucaju na španjolskom suncu, a njihove ljubičaste, zlatne i srebrne nijanse odražavaju vina i njihove boce proizvedene u bodegi ispod. Remek-djelo Franka Gehryja sada je poznat prizor na krajoliku Rioje, futuristička estetika koja opovrgava povijest koju okružuje.

Osnovano 1858., ovdje su se punila prva vina Rioje, s prvom berbom tadašnjeg Markiza 1862. Tu je također započeo trend pokrivanja boca Rioje zlatnom mrežom, vina imanja koja su postala toliko popularna početkom dvadesetog stoljeća.Kao dio Luxury Collection lanca hotela Marriott, koja je otvorena 2006., jednako je intrigantna iznutra kao i izvana – očekujte nagnute zidove, cik-cak prozore, visoke stropove i puno boja u 61 sobi (uključujući 10 apartmana).

U središtu ovog ‘Grada vina’ nalazi se Plaza del Reloj (‘Trg sunčanog brojčanika’) gdje ćete pronaći izvornu bodegu, izgrađenu 1860. godine i dom starih podruma s bocama koje datiraju iz vremena prvog berba. Njihovo najpopularnije crno vino je pretežno od prepoznatljivog grožđa Tempranillo, dok rosé dolazi iz Castilla y Leóna, a bijelo iz obiteljskih vinograda Rueda, koristeći Verdejo i Sauvignon Blanc. Svi su dizajnirani da budu originalni, svježi i laki za piće.

3. Montes – Colchagua, Čile

Viña Montes zajednička je vizija četvorice prijatelja, prvi put zamišljena kasnih 1980-ih, o stvaranju čileanskih vina na višoj razini od one koju je svijet ikada vidio. Sada se prodaje u više od 100 zemalja i zapaženi su kao pioniri vrhunskog čileanskog vina (osobito Syraha).

Otvorena 2004., vinarija ima gravitacijsku tehnologiju, održivi etos i feng shui dizajn, koristeći načela filozofije za pronalaženje dubljeg jedinstva s okolinom i, u konačnici, vinima, ističe elemente metala, drva, zemlje, vatre i vode gdje god je to moguće.

Vinarija se nalazi u prestižnim vinogradima imanja Apalta, u dolini Colchagua, ali Montes također ima vinograde u dolinama Aconcagua, Curicó, Itata i Maule, proizvodeći vina različitih stilova i cijena. Njihov vodeći cuvée uključuju ‘Alpha M’, intenzivnu crvenu mješavinu koja se proizvodi samo u najboljim berbama i odležava 18 mjeseci u novom francuskom hrastu, i Montes ‘Folly’, jedan od prvih ultra-premium Syraha u Čileu napravljen od vinograda Apalta’ najstrmije i najviše padine, a njegove boce ukrašene su umjetničkim djelima britanskog ilustratora Ralpha Steadmana.

4. VIK – Cachapoal, Čile

U podnožju Anda, u udaljenom mjestu koje su domoroci nazvali “Zlatno mjesto”, nalazi se jedna od najnaprednijih, umjetničkih i holističkih vinarija na svijetu. Vizija norveškog poduzetnika Alexa Vika i njegove supruge Carrie, koja je započela kao gotovo 4.500 hektara netaknute zemlje 2004., sada proizvodi crvene mješavine koje podižu ljestvicu za južnoamerička vina i istodobno hvataju zeitgeist enoturizma.

Na vrhu brda s pogledom na prostrane doline i jezero, hotelski valoviti krov od titana i bronce, koji je dizajnirao Marcelo Daglio, odražava blistavu sunčevu svjetlost poput vode koja se mreška duž blago nagnutog trga ispod, na čijem vrhu iskrižani puteljci vode do ulaza. Ovo utočište u divljini sastoji se od 22 tematska uređena apartmana, sedam bungalova staklenih zidova, tri restorana, zavidnu zbirku suvremene umjetnosti, vinski spa (u kojem se možete kupati!) i, naravno, samu vinariju.

Gosti mogu maksimalno iskoristiti obilaske vinograda, jahanje, degustacije vina i vrhunske obroke u čarobnom okruženju. U vrhunskom restoranu, Pavilion, mnogi se sastojci beru iz vlastitog vrta imanja, gdje gosti mogu pronaći vlastitu hranu u sklopu kuharskih sesija oživljavajući koncept objedovanja od farme do stola. 

Njihovo grožđe se bere ručno noću kako bi se zadržala čistoća rukovanjem na nižim temperaturama, podvrgavajući se fermentaciji u spremnicima od nehrđajućeg čelika s domaćim kvascima. Sazrijevanje je u mješavini starog i novog francuskog hrasta, pažljivo praćeno kako bi se zadržale nijanse, tekstura i kompleksnost. Rezultat je mala, ali moćna kolekcija (tri crvene mješavine i rosé) koja redefinira svjetonazor čileanskog vina.

5. Schloss Johannisberg – Njemačka

Neoklasična palača Schloss Johannisberg smještena je veličanstveno na vrhu brda po kojem je dobila ime, s pogledom na dolinu Rajne. S više od 1200 godina zabilježene povijesti proizvodnje vina, to je svjetionik za putujuće enofile, koji će pronaći pravu riznicu u njemu. I ovdje nisu posluženi samo povjesničari i ljubitelji rizlinga, već i gurmani i ljubitelji glazbe.

Tipičan dan započinje vođenim obilaskom palače iz osamnaestog stoljeća prije ručka u restoranu Schlossschänke, gdje prozori od poda do stropa pružaju pogled na Rheingau. Provedite poslijepodne istražujući podrume i možda budete dovoljno sretni da se kroz željezna vrata ušuljate u 900 godina staru podzemnu Biblioteku, u kojoj se nalaze najdragocjenija vina imanja, najstarija iz 1748. Kad padne mrak, tu je prepun popis događanja, s al fresco jazz i klasičnim koncertima tijekom ljetnih mjeseci.

Vinogradi su izvorno zasađeni u dvorcu Johannisberg 817. godine, navodno po nalogu rimskog cara Karla Velikog, a danas je vinova loza posađena na 50 hektara kvarcitnog brda okrenutog prema jugu. Kako kažu vinari, razlika u temperaturi između dana i noći omogućuje grožđu da potpuno sazrije dok istovremeno održava visoku kiselost, a njegova koncentracija aromata daje fenomenalan potencijal starenja. Stoga ćete uživati u njihovim bijelim vinima, od rizlinga, od suhih do slatkih, sve s besprijekornom koncentracijom.

 

Foto: PR