Guliver/Thinkstock

Ovo su samo neke od najraširenijih zabluda što se tiče akni

Zabluda no.1: Istiskivanje akne pogoršava problem

Djelomično točno

Ovisi o načinu istiskivanja. Ako budete primjenjivali nekoliko savjeta, spriječit ćete širenje upale i nastanak ožiljka. Pričekajte da vrh akne bude zagnojen. Aknu je lakše stisnuti kada je koža zagrijana, na primjer, nakon tuširanja ili kupanja. Umotajte prste čistom papirnatom maramicom, a potom obuhvatite aknu tako da istisnete sadržaj iz njezinog korijena. Radite to nježno, sve dok ne istisnete bijeli vrh.  Nikada nemojte stiskati ‘do krvi’, jer je to uvjet za nastanak ožiljka.

Zabluda no. 2: Brza hrana i čokolada uzrokuju pojavu akni

NETOČNO

Konzumiranje čokolade neće utjecati na stvaranje akni – ako su hormoni pravi uzrok njihove pojave. Ipak, istina je da šećer može utjecati na razinu hormona i da stimulira proizvodnju adrenalnih žlijezda, a time može izazvati i nagli skok udjela glukoze u krvi i priljev energije.  To, na određeni način, može utjecati na pojavu akni, ali ne značajno.

Zabluda no.3: Sunce rješava sve probleme s kožom

NETOČNO

Iako neki ljudi vjeruju da sunčeve zrake čiste kožu, to je zabluda. Preplanulost može maskirati određene probleme (akne, celulit, strije), a i osjećamo se puno bolje nakon odmora, pa nam se čini da se stanje kože popravilo. Istina je, ipak, drugačija – sunčeve zrake stimuliraju proizvodnju sebuma, što pogoršava stanje akni.