(Guliver/Getty Images)

Ako radite ove korake u njezi, ekspresno stanite s njima jer je odavno dokazano da štete vašoj koži

Pretjerano čišćenje

Poanta je u konzistentnosti i umjerenosti. Nedovoljno često, kao i prečesto čišćenje podjednako su pogrešni. Čestim umivanjem, osobito ako pritom primjenjujete gel, potiče se funkcija lojnih  žlijezda i lice postaje masnije, a posljedično se javlja više akni i mitesera. Dovoljno je da ujutro i  navečer koristite blago sredstvo za čišćenje lica.

Abrazivni piling

Eksfolijacija tri puta tjedno omogućava uklanjanje toksina, sebuma i bakterije iz kože. Međutim, previše abrazivna sredstva za piling uklonit će zaštitni sloj s kože, što najčešće izaziva razne iritacije i pojavu akni i mitesera.

Izostanak primjene hidratantne kreme

Žene koje pate od akni namjerno izbjegavaju primjenu hidratantne kreme, što je pogrešno.

Dnevna hidratacija (ujutro i navečer) neophodna je za održavanje normalne funkcije kože. Ukoliko imate problema s aknama, izaberite komedogeni preparat koji ne zatvara pore.

Ne šminkajte problematičnu kožu!

Maskiranje akni kozmetičkim preparatima može biti problem. Primjena ‘teške’ šminke (nagomilavanje slojeva pudera i korektora) može izazvati pojavu kozmetičkih akni.  Kozmetički preparati izazivaju ili pogoršavaju stanje akni, jer zatvaraju pore. Zato je puno bolje koristiti mineralni make-up (podloga, puder, rumenilo) koji je lakši, ne blokira pore  kože i sadrži prirodne tvari koje smiruju kožu. Određene životne navike mogu biti još jedan  od neprijatelja kože i izazivača akni i mitesera. Budući da prištići ne mogu nastati bez prisutnosti i razmnožavanja bakterija, morate se odreći nekih navika koje izazivaju njihovo zadržavanje na koži – kao što su često diranje lica prstima, ili prislanjanje slušalice telefona.