Posljednjih se dana pojavilo puno lista najboljih albuma godine, a mi smo malo škicnuli na svoju listu i dodali svoje ovogodišnje utiske 

Koliko god glazbu vezali uz izvedbe uživo i gurkanje u prvim redovima koncertne dvorane, moramo priznati da smo tu energiju uz ove albume uspjeli prenijeti u svoje domove ili domove bliskih prijatelja, gdje smo 2021. najviše nekako obitavali uz milozvučne kulise.

Čini nam se kao da je ovo razdoblje snažno djelovalo na glazbene umjetnice i umjetnike jer su neki albumi zaista djelovali kao melen, a iako je konkurencija bila velika, ovi su albumi najviše dominirali našim ušima.

Odlično oblikovani, srčani i kreativni – a iako se mora spomenuti povratnički album Adele ili novosnimljeni Taylor Swift po kojima će brojni pamtiti ovu tešku godinu, nama su ipak sljedeći omogućili odlične trenutke za bijeg nakon što stavimo slušalice. Redoslijed? Kako su nam pali na pamet, jednako su nam dragi i ne zaslužuju rangiranja.

Jazmine Sullivan – Heaux Tales

Kritičari ga nazivaju glazbenim ekvivalentom grupnog chata. Album koji preispituje poziciju žena u društvu, pronalazi razloge za imposter sindrom ili pak djeluje kao glasnogovrnici osobnih svjedočanstava je definitivno odlična kulisa za prijateljski razgovor o vlastitim nevoljama, bez zadrške.

marisol – Žene mape

S ovim zanimljivim akustično-elektronskim duom smo imali priliku čak kratko i popričati, a njihov prvijenac je pravi soundtrack za melankolične dane koje, naravno, imate potrebu uljepšati. “Nadamo da ćete uživati barem upola onoliko koliko smo mi uživali stvarajući ga, poručili su prilikom lansiranja Žene mape, a mi moramo priznati da im se želja obistinila. Traje taman pola sata za potpuno guštanje uz jutarnju kavu.

Japanese Breakfast – Jubilee

Treći album Michelle Zauner, kako je izjavila u priopćenjima za javnost i intervjuima, je svojevrsna oda radosti nakon godina osjećaja definiranih njezinim pisanjem o tuzi, nakon gubitka majke od raka 2014. godine. Ovaj fluidni pop koji pliva u shoegazeu i elektropopu najviše smo slušali na plaži, i uz jutarnju kavicu.

Bad Daughter – Let Me Panic

Ha, ovo nismo očekivali. Novi, dark projekt Dunje Ercegović, koja je javnosti poznata i kao Lovely Quinces, zaista je pravo remek-djelo koje opravdava zašto smo ga toliko dugo čekali. Istina, ovaj je projekt Dunja pokrenula još prije nekoliko godina, kada je objavila nekoliko fantastičnih singlova pod pseudonimom, snimljenih u cijelosti mobitelom, no sve je više izgledalo kao jedna potreba koja se morala iscijediti, a ne toliko kao uvertira u budući, očito fantastičan, album. Odmjeren, britak, moćan i ogoljen, koji na prvo slušanje djeluje kao netom oslobođen demon koji se šuljao nekim podrumima s potpunim je pravom osvojio kritiku i publiku. Nama je sjeo odlično svaki put kad smo trebali ukrotiti vlastiti alter-ego.

Olivia Rodrigo – Sour

Na prvu, ovaj album djeluje kao guilty pleasure svakog tko se voli zvati muzičkim connoisseurom. Sve dok Spotify top liste godine nisu osvanule na svakom Insta storyju i otkrile da je Olivia Rodrigo svojim power baladama i emo-popom osvojila i nešto tvrđa srca. Nama je njezina karizma često baš odgovarala.

Porto Morto – PORTOPOP

Obožavamo ovaj kolektiv i svejedno nam je čujemo li ih kako improviziraju u nekom obliku na ulici, svojoj radijskoj emisiji JeBoTon Show na Radiju Student ili na koncertu, ali su nas ovim retro eksperimentom potpuno bacili u neke paralelne svjetove u kojima više nismo bili sigurni jesmo li susjedi Erica Formana ili dali zadnju kunu za neki fini kauč za chillanje. Osebujno, nikad viđeno, fantastično. A tu je i intervju koji je naša kolegica Tea Marasović pripremila ranije ove godine.

Lil Nas X – Montero

Pop-punk-rap kaos koji je osvojio mnoge, a i nama bio odličan suputnik u mnogim prilikama. Entuzijastičan Lil Nas X nesumnjivo je došao zavladati scenom, i ova godina je definitivno njegova.

Pocket Palma – Atomi

Nostalgija i neonski glamur kupaju se novim albumom ovog popularnog i vrlo kvalitetnog dvojca koji je još jednom učvrstio svoj status na ovim prostorima. Prijelaz iz Side Projecta novim side projectom ispostavio se punim pogotkom.

Little Simz – Sometimes I Might Be Introvert

Povrijeđenost, osvetoljubivost, prihvaćanje i intimnost te prihvaćanje. Od svega toga sazdan je ovaj album britanske reperice, koji je sklopio jedan neustrašiv hip-hop kojem tepaju da je pokrenuo novu generaciju žanra. Trijumfalno!

Tús Nua – Nothing Personal

Drsko, zagoetno i svakako vrlo “personal”, duo koji je oduševio svojim prvijencem i postavio svoju ljestvicu poprilično visoko, fantastično je sjeo tijekom kišnih dana i unatoč tome što je album stigao u vrijeme kada možemo vidjeti puno noviteta, zaslužno zadobio pažnju. Dajte im priliku, ako već niste.

Foto: Lil Simz