U Galeriji Josip Račić NMMU-a u četvrtak, 7. travnja u 20 sati, održat će se svečano otvorenje izložbe suvremene dubrovačke umjetnice Katarine Alamat Kusijanović pod nazivom „Mjera“

Na izložbi u kustoskoj koncepciji povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara Vanje Babića bit će predstavljeno 96 radova malog formata od kojih po 48 radova čine dvojne kompozicije i 5 reljefa većih dimenzija, nastalih u vrijeme covid pandemije, u kojima Katarina Alamat Kusijanović propituje vlastiti odnos prema svijetu i društvu. Uz  monumentalne reljefe u bijeloj kredi, publika će u Galeriji Josip Račić  do 1. svibnja imati priliku vidjeti i pozlaćene reljefe na drvu te zrcalne akrile na pleksiglasu, popraćene zvukovima čiopa, kiše i vjetra…. (dokumentarni zvuk: Ivana Đula, Luka Vrbanić).

Katarina Alamat Kusijanović, Reflexio Caerulea 2 2020. akrilik, pleksiglas, 30 x 30 x 4 cm kompozicija od 48 slika

Spomenuti radovi u većoj ili manjoj mjeri ponavljaju tekst latinske izreke s luka gotičko – renesansne Palače Sponza u Dubrovniku FALLERE NOSTRA VETANT ET FALLI PONDERA MEQVE PONDERO CVM MERCES, PONDERAT IPSE DEVS  (Utezi ne daju naši da se vara i prevaren bude. Robu dok mjerim ja, mene tad mjeri Bog), koju umjetnica doživljava kao svojevrsno načelo po kojem bismo trebali živjeti. Mjere i mjerenja za Katarinu Alamat Kusijanović predstavljaju temelj civilizacije i primarni su alat našeg saznanja i razumijevanja svijeta na svim razinama. Prezentacijom radova koji su u većem opsegu krajem 2020. bili pokazani na izložbi Mensura u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, Katarina Alamat Kusijanović  predstavit će se i zagrebačkoj publici. 

Katarina Alamat Kusijanović FALLERE NOSTRA VETANT ET FALLI PONDERA MEQVE PONDERO CVM MERCES, PONDERAT IPSE DEVS 2020 Foto Miho Skvrce

flash!

Katarina Alamat Kusijanović rođena je 1965. u Dubrovniku. Diplomirala je 1989. na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu na Odsjeku konzervacije i restauracije štafelajnog slikarstva, a potom i 2004. na Likovnoj akademiji u Splitu. Od 1992. članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. U Hrvatskom restauratorskom zavodu radila je od 2008. do 2013.  kao konzervator-restaurator savjetnik gdje je vodila Restauratorski odjel Dubrovnik. Održala je niz predavanja na stručnim i znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu kao djelatnica Hrvatskog restauratorskog zavoda, a objavila je dva znanstvena i više stručnih radova. Autorica je izložbene instalacije Skriveni trečento (pred Kneževim dvorom, Dubrovnik, 2018.) i izložbe Oltarna slika Jacopa Tintoretta iz korčulanske katedrale (Knežev dvor, Dubrovnik, 2008.). Od 2008. radi kao vanjski suradnik – dizajner za Jadranske Luksuzne Hotele, a od 2019. voditeljica je odjela za dizajn interijera.  Izložbom MENSURA / MJERA održanoj 2020., u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik interpretirala je prošlost, sadašnjost i budućnost Grada kroz ideju mjere kao antiteze kaosu, već stoljećima proverbijalno uklesanu u kamen Dubrovnika. Izlagala je na dvanaest samostalnih i na mnogim skupnim izložbama. Živi i radi u Dubrovniku.