Kava se ne mora koristiti isključivo za pripremu kave kao napitka, kažu nam cure iz Karibu Kaaawe, otkrivajući nam pritom jedan ludo egzotični recept u svojoj redovnoj mjesečnoj kolumni za Grazia.hr.

Recept koji spaja komad mesa i kavu – jeste li ikada čuli za ovako zanimljiv spoj na prvi pogled dviju nespojivih namirnica?! Recept je pripremljen u suradnji s food blogericom Marijanom Zlomislić @unmondodisapori. Recept je osmišljen zbog viškova ukusne Karibu Kaaawe koji su preostali dok je Marijana bila u iščekivanju nove mjesečne pretplate jer ništa se ne baca, a niti ne pije na brzinu.U nastavku se nalazi recept za pripremu steaka u korici s kavom za 1-2 osobe.

Sastojci:
1 rib eye steak (cca 330g)
1 ravna žlica mljevene craft kave
1 žličica češnjaka u prahu
1 ravna žličica kumina u sjemenkama
1 ravna žličica slatke paprike
1 sušena papričica (chili arbol)

Za umak/salsu:
30 ml maslinovog ulja
Sok 1 limete
½ crvenog feferona
½ zelenog feferona
1 zelena grančica mladog luka
¼ manjeg ljubičastog luka
½ žličice soli ili po ukusu

Za pečenje:
30 g maslaca

Za serviranje:
Krupna sol

1.Sve začine stavite i kavu stavite u mužar, dobro istucite da se usitne kumin i papričica te kako bi se svi sastojci sjedinili.
2.Uvaljajte steak sa svih strana, zamotajte u foliju i ostavite da stoji sat vremena na sobnoj temperaturi.
3.Za umak nasjeckajte na sitno sve sastojke te pomiješajte s uljem i sokom limete, umiješajte sol.
4.Na tavi rastopite maslac, popržite zgnječeni češnjak te zapecite steak sa svake strane 4 minute (steak 1,5 do 2 cm debljine) ili po ukusu te kratko i na rubovima.
5.Zamotajte u foliju i pustite da odstoji 10ak minuta. Narežite, pospite krupnom soli te servirajte s umakom/salsom.
6.U slast!

Pogledajte na web shopu ponudu trenutno dostupnih kava kako ne biste došli u situaciju da vam je ponestane. Svaki će mjesec na vaša vrata stizati svježa kava, samljevena ili u zrnu. Postoji opcija mjesečne, tromjesečne ili godišnje pretplate.

flash!

Brend pod nazivom Karibu Kaaawa nastao je krajem 2017. godine, zajedno s coffee shopom na zagrebačkoj Trešnjevci. Cilj im je približiti scenu vrhunske kave, eng. specialty coffee, u Hrvatskoj i promovirati pržena zrna kave malih europskih pržionica. Njihov webshop vrhunskih kava prvi je u Hrvatskoj i regiji koji nudi različite vrhunske arabice iz malih pržionica diljem Europe. Sve te različite kave koje pripremaju u njihovom kafiću na espresso aparatu, vi kod kuće možete pripremiti kao tursku kavu te u moka ili French press aparatima.

Pratite grazia.hr i dalje jer ćemo u narednim tjednima saznati što sve s kavom možemo kod kuće.