Britanac Luke Jerram autor je vjerojatno jedne od najfotogeničnijih umjetničkih instalacija na svijetu, i koja se trenutno nalazi na turneji u različitim dijelovima svijeta. Tko zna, možda njegov mjesec i „ulovite“ negdje.

Originalnog naziva Museum of the Moon (u prijevodu Muzej Mjeseca), instalacija predstavlja putujući projekt koji obilazi različite prostore, pritom stvarajući jedinstven trenutak među posjetiteljima.

S promjerom od sedam metara, Mjesec ima detaljne NASA-ine slike površine stvarnog Mjeseca od 120 dpi. U približnom mjerilu od 1:500 000, svaki centimetar unutarnje osvijetljene sferične skulpture predstavlja 5 km Mjesečeve površine. Muzej Mjeseca dosad je predstavljen na više različitih načina, kako u zatvorenom tako i na otvorenom, mijenjajući tako doživljaj i interpretaciju umjetničkog djela. Dok putuje od mjesta do mjesta, prikuplja nove glazbene skladbe i stalnu zbirku osobnih odgovora, priča i mitologija, kao i naglašavajući najnoviju znanost o Mjesecu.

Instalacija je spoj lunarnih slika, mjesečine i surround zvučne kompozicije koju su izradili BAFTA-om nagrađeni skladatelj Dan Jones te Ivor Novello. Svako mjesto također programira vlastitu seriju lunarno inspiriranih događaja ispod Mjeseca. Tako ćete često uz Mjesec doživjeti i različite koncerte i događanja. Mjesec je trenutno na turneji na čak šest lokacija, a što je u planu, provjerite ovdje.

 

Multidisciplinarna praksa Lukea Jerrama uključuje stvaranje skulptura, instalacija i umjetničkih projekata uživo. Živeći u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali radeći u inozemstvu već 25 godina, Jerram je stvorio brojne izvanredne umjetničke projekte koji su oduševili i nadahnuli ljude diljem svijeta. Muzej Mjeseca bio je inspiriran životom u Bristolu i primjećivanjem velikih varijacija plime i oseke dok je svaki dan vozio bicikl preko Avon Cuta. Njegovo istraživanje Mjeseca također je dovelo do njegovog umjetničkog djela Tide. Godine 2019. Luke je postao član Kraljevskog astronomskog društva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luke Jerram (@lukejerramartist)

Foto: Museum of the Moon