U utorak 13. srpnja otvoreno je Četvrto međunarodno studentsko biennale u Multimedijalnom kulturnom centru Split, a organizatori su Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i Umjetnička akademija u Splitu. Ovogodišnje izdanje prati iznimno zanimljiva tema sažeta u pitanju “kako bi izgledala vaša umjetnička aktivnost kada bi ona ovisila samo o vama?” tj. kada bi bila oslobođena trendova, stilova, kritičara i galerista. Kao što organizatori u najavi ističu, neograničeni prostor slobode u umjetnosti istodobno može stvoriti sumnju u vlastite sposobnosti, ali i otvoriti mogućnosti totalne kreativnosti.

Na ovogodišnji poziv pristiglo je više od 160 prijedloga studenata umjetničkih akademija iz cijele Europe i nekoliko prijava iz Australije. Prosudbeno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: Vedran Perkov s Umjetničke akademije u Splitu te Miran Blažek, Domagoj Sušac, Ana Petrović i Krešimir Purgar s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Povjerenstvo je izabralo predstaviti radove 27 umjetnika iz Australije, Engleske, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Slovenije, Srbije i Švicarske.

Studenti nisu bili ograničeni medijem ili tehnikom već su bili slobodni da odaberu svoj “najveći hit” te se predstave publici u najboljem svjetlu. Tako da posjetitelji na izložbi doista mogu vidjeti najbolje od najboljeg i to radove koji variraju u najrazličitijim izričajima – od klasičnih medija poput crteža, grafike, slikarstva i kiparstva pa sve do prostornih instalacija, objekata, performansa, animacija i video radova.

Ivan Gundić – Memogram, 2020., serija fotografija, različitih formata, instalacija

Na otvorenju izložbe, uz razgled izabranih radova, proglašeni su i dobitnici nagrade Ivan Ladislav Galeta te dobitnici dvije jednakovrijedne nagrade ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog biennala. Otvorenje izložbe vodila je profesionalna glumica Ana Marija Veselčić, a na izložbi su se javnosti obratili dekan Umjetničke akademije u Splitu izv. prof. Edvin Dragičević, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku prof.dr.sc. Helena Sablić Tomić te član stručnog povjerenstva, izv. prof. dr. sc. Krešimir Purgar.

Stručni žiri u sastavu Vedran Perkov, Miran Blažek, Ana Petrović, Krešimir Purgar, Domagoj Sušac, Josip Šurlin i Tina Vukasović izabrao je pobjednike Četvrtog međunarodnog studentskog biennala, a pobjednice i pobjednici su:

Leandra Agazzi dobitnica je nagrade Ivan Ladislav Galeta s radom “Care Less”.

Ivan Gundić dobitnik je jednakovrijedne nagrade s radom “Memogram”.

Marcel Schwittlick dobitnik je jednakovrijedne nagrade s radom “Uzdignuta spirala”.

Martin Moolhuijsen dobitnik je posebnog priznanja s radom “Beskonačna šala”.

Leif Hendrik Kauz-Zeller dobitnik je posebnog priznanja s radom “Melankolija”.

Milan Kujundžić dobitnik je posebnog priznanja s radom “Jedan za čovjeka bez daha, jedan za promatrača”.

Leandra Agazzi – Care Less, 2020., willow rods, tape, LED light

Svih šest umjetnika dobilo je umjetničke kataloge sponzorirane od strane Galerije umjetnina u Splitu, prigodne Greatest Hits LP ploče te ostvarenje zajedničke izložbe u 2022. godini u Galeriji Knifer u Osijeku. Nagrade je uručio i izložbu proglasio otvorenom dekan Umjetničke akademije u Splitu izv. prof. Edvin Dragičević.

Martin Moolhuijsen – Infinite Jest, interaktivna instalacija

Međunarodno studentsko biennale ima za cilj stručnoj i široj javnosti predstaviti visoku razinu studentskih rješenja u polju umjetnosti suvremenih praksi kako bi šira javnost percipirala studente kao nadolazeću snagu i potencijal u kulturnim i umjetničkim događanjima na nacionalnoj i međunarodnoj razini što bi u konačnici trebao biti vitalni interes za sve nas. Valja istaknuti kako organizatori Međunarodnog studentskog biennala u budućnosti ne vide ovu manifestaciju vezanu samo za jednu lokaciju već ju žele razvijati prema sredinama sa živom umjetničkom i urbanom scenom. Cilj im je da Biennale postane mobilno, tj. da nakon gostovanja u hrvatskim gradovima u budućnosti prijeđe nacionalne granice i postane pravi europski izložbeni brend s hrvatskim korijenima.

Milan Kujundžić – One for breathless man, one for observer, ulje na platnu i fotografija

Stoga vas pozivamo da se do 28. srpnja 2021. uputite u Multimedijalni kulturni centar Split i razgledate što su nove generacije umjetnika-studenata u potpunosti oslobođene društvenih očekivanja i imperativa umjetničkog sustava realizirale i predstavile javnosti na Četvrtom međunarodnom studentskom biennalu.

Autorice fotografija: Ana Petrović, Sagita Mirjam Sunara