Dizajn ovog spektakularnog muzeja otvorenog 22. listopada 2021. potpisuje renomirani španjolski arhitekt Juan Herreros 

Nakon Oslo Opera House, 13-katna zgrada ovog muzeja čija je gradnja koštala 260 milijuna dolara postat će “krik” landmark arhitektonske vizure Osla.

Munch_Museum Oslo eksterijer

Naime, muzej Munch novi je dom (budući da je stari muzej smješten u rezidencijalnoj četvrti Tøyen bio pet puta manji) najveće svjetske kolekcije umjetničkog opusa norveškog ekspresionističkog slikara Edvarda Muncha koji je najpoznatiji po djelu “The Scream” iz 1893. godine – jedne od ikona moderne umjetnosti.

Munch muzej Oslo

Posjetitelji će imati priliku vidjeti jednu od njene dvije naslikane verzije, uz pastelnu verziju kompozicije koja je bila nadahnuta zalaskom sunca kojeg je Munch promatrao šetajući na obližnjem brdu s kojeg se pruža pogled na fjord Oslo – a u kojem se može uživati sa zadnjeg kata na visini od gotovo 60 metara.

Munch_Museum Oslo interijeri

Specifična forma zgrade izgleda kao da se naginje na obližnju opernu kuću i povijesni centar Osla, a radi se zapravo o namjeri arhitekta da prezentira gestu dobrodošlice koja poziva posjetitelje na istraživanje muzeja. Ukupno 11 izložbenih dvorana će osim ekstenzivnih izložbi čak 26.000 Munchovih djela, predstaviti i povijesni razvoj Osla kao grada, a različiti vidikovci na svakom katu će implicirati povezanost umjetnika s njegovim rodnim gradom. 

Munch_Museum Oslo interijeri Munch_Museum Oslo interijeri Munch_Museum Oslo interijeri Munch_Museum Oslo interijeri

Estudio Herreros je za svoj idejni projekt naziva “Lambda” dobio nagradu NAN Architecture and Construction Award 2018 za najbolji inozemni projekt jednog španjolskog arhitekta. Zgrada muzeja odgovora  Passivhaus smjernicama ekološki prihvatljive konstrukcije objekata, a kako piše Dezeen – “omotana je kožom od recikliranih i perforiranih aluminijskih panela s različitim razinama transparentnosti, dok metalne površine reflektiraju promjenjivi tip svjetla tijekom dana i sezona.” 

Arhitekti Juan Herreros i Jens Richter, Estudio Herreros
Arhitekti Juan Herreros i Jens Richter, Estudio Herreros

Muzej također uključuje restoran, café, shop i bar, a u njemu će se održavati i različiti glazbeni, filmski i umjetnički eventi i performansi. Stoga, ukoliko ste pogledali naše prijedloge kako iskoristiti nadolazeći produženi vikend u jednom od europskih gradova i odlučili se za Oslo, definitivno ne propustite posjetiti muzej Munch

Munch_Museum Oslo interijeri

Foto: Munch muzej by Einar Aslaksen, Estudio Herreros portret by Jan Khür