Sve topliji dani od nas traže da isprobavamo brze i osvježavajuće recepte, a danas je na redu – mousse. Međutim, upotpunit ćemo ga jagodama, čija je sezona u punom jeku.
Naime, jagode, osim što su neodoljivo ukusne, vrlo su korisne za naše zdravlje. Izvrstan su izvor vitamina C, snažnog antioksidansa koji jača imunološki sustav, a bogate su i vlaknima koja su ključna za zdravlje probavnog sustava te imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuju nagli porast razine glukoze u krvi. Isto tako, vitamin C, antioksidansi i druge hranjive tvari u jagodama pomažu u održavanju zdrave kože jer se radi o elementima koji potiču proizvodnju kolagena, štite kožu od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem i mogu smanjiti pojavu bora i staračkih pjega.
Stoga u nastavu donosimo recept za ukusan mousse od jagoda koji možete napraviti još danas!
Sastojci:
- 500 g svježih jagoda
- 100 g šećera (po želji)
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica želatine u prahu
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Operite jagode, odstranite peteljke i narežite ih na manje komade. Zatim jagode, šećer i limunov sok stavite u blender ili multipraktik te miksajte dok ne dobijete glatku, kompaktnu smjesu.
- U manjoj zdjelici pomiješajte želatinu s 4 žlice hladne vode i ostavite da nabubri oko 5 minuta. Nakon što želatina nabubri, lagano je zagrijavajte na niskoj temperaturi dok se potpuno ne otopi te otopljenu želatinu polako dodajte u prethodno dobivenu smjesu od jagoda. Sve skupa miješajte nekoliko minuta kako bi se dobro stopilo i povezalo. Kada ste zadovoljni dobivenim, smjesu ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi.
- U velikoj zdjeli miksajte vrhnje za šlag s vanilin šećerom dok ne dobijete čvrsti šlag, pa ohlađenu smjesu od jagoda i želatine povežite sa šlagom. Sve skupa miješajte dok smjesa ne postane homogena.
- Mousse rasporedite u čaše ili zdjelice za posluživanje te ostavite u hladnjaku najmanje tri sata. Prije posluživanja, mousse možete ukrasiti svježim jagodama, listićima mente ili naribanom čokoladom.
U slast!
Foto: Unsplash, Pexels