Brett Morgen (“Kurt Cobain: Montage of Heck”) napisao je, režirao i producirao zadivljujući dokumentarac o Davidu Bowieju “Moonage Daydream”. Film donosi i 40 remasteriranih pjesama i snimke s Bowiejevog imanja.

“Moonage Daydream” premijerno je prikazan u Cannesu 2022., a u kina dolazi 16. rujna. Dokumentarac obuhvaća Bowiejevu 54-godišnju karijeru s nikad prije viđenim snimkama ikone i impresivno je zvučno iskustvo prilagođeno kinima.

Morgen je proveo dvije godine birajući snimke iz Bowiejeve arhive u 16mm i 35mm ispisima, označivši “Moonage” kao prvi film koji je ikada odobren od strane Bowiejevih nasljednika s pristupom osobnim arhivama.

“Moonage Daydream” – Film o geniju Davida Bowieja

Prema službenom sinopsisu, “Moonage Daydream” rasvjetljava život i genij Davida Bowieja, jednog od najplodnijih i najutjecajnijih umjetnika našeg vremena. Ispričan kroz uzvišene, kaleidoskopske, dosad neviđene snimke, izvedbe i glazbu, dugometražna iskustvena kinematografska odiseja Bretta Morgena istražuje kreativno, glazbeno i duhovno putovanje Davida Bowieja. Film je vođen vlastitom pričom Davida Bowieja i prvi je službeno odobren film o umjetniku.

Moonage Daydream

Glazbeni producent Tony Viconti, mikseri zvuka Paul Massev i David Giammarco te dizajneri zvuka John Warhurst i Nina Hartstone nadgledali su glazbu filma. Redatelj Morgen ekskluzivno je za IndieWire rekao da je montaža dokumentarca bila “poput kule od karata” i “mučno” iskustvo odlučivanja što smanjiti. “Bilo je pomalo ludo”, otkrio je Morgen.

Film je posebno dizajniran za IMAX gledanje, što je Morgen nazvao potencijalno “opasnom mješavinom” ovisno o kinu u kojem se dokumentarni film prikazuje. “Može skrenuti s tračnica”, kazao je redatelj. Bill Gerber, izvršni producent filma “Moonage Daydream” i bivši predsjednik Warner Brosa, prethodno je nazvao film “zvučnom vizualnom ekstravagancijom koju treba doživjeti na velikom platnu s najsuvremenijim zvukom”.

Tijekom CinemaCona 2022. Morgen je otkrio kako se nada da će publika otići s osjećajem “razdraganosti” čistim Bowiejevim umjetničkim genijem. “On nam je dao vodič za to kako možemo živjeti svoje najbolje živote”, objasnio je Morgen: “Najveća mi je čast u životu što sam radio na ovom materijalu.” Pogledajte trailer.

Fotografije: “Moonage Daydream”, stillovi iz filma