(Street style na ulicama Tokija)

Neki dijelovi Tokija poput Shibuye, gdje se nalazi i čuvena željeznička postaja Harajuku, postali su sinonim za okupljališta mladih subkulturnih skupina čiji su modni stilovi inspirirani gotikom, anima junacima ili raznim ‘lolitama’ varijantama.

(Blizanke Ami i Aya uskladile su svoj outfit)

Zapravo je velika financijska kriza 90-ih godina bila prekretnica da mladi Japanci svojim odijevanjem počinju iskazivati nezadovoljstvo prema nastaloj situaciji, kao i sve općoj otuđenosti društva.

Prvi put se pojam ‘lolite’ spominje u kontekstu japanske subkulture u rujanskom izdanju poznatog modnog časopisa Ryuko Tshushin. No, Pojam ‘lolite’ je značajan zbog kontroverznog prizvuka koji se vrti oko seksualne tematike poznatog romana ‘Lolita’ koju je napisao rusko-američki romanopisac Vladimir Nabokov.

Postoje različiti stilovi inspirirani tim likom i djelom, s ne tako jasnim granicama u stilu. Na primjer, jedan stil lolite istodobno odražava punk i dječje u jednom. Neki od najpopularnijih stilova na ulicama Tokija su svakako ‘Sweet’ lolite koje su inspirirane dječjim bajkama, popularnim likovima poput Hello Kitty, viktorijanskom odjećom, plišanim modnim dodacima i pastelnim bojama.

Među mladim Japancima također prevladava opsesija gotikom i punkom, tako da se vidi jaki utjecaj viktorijanskog stila. Tamne boje, razni križevi i broševi, bogate voluminozne haljine i čipkasti suncobrani, okosnica su njihovog slikovitog odijevanja. Postoji mnogo uličnih stilova u Japanu koji su stvorenih iz raznih domaćih i stranih brendova.

Neki od tih stilova su ekstremni i avangardni, slični visokoj modi vidljivoj na europskim pistama. Uspon i pad mnogih od tih trendova je opisao Shoichi Aoki 1997 god u modnom časopisu Fruits, koji je značajan časopis za promociju ulične mode u Japanu. Iako se stilovi mijenjaju tijekom godina, još uvijek se razne subkulturalne skupine mogu naći na ulicama Tokija.

Jedan od njih je svakako i Bōsōzoku. Popularan stil među djevojkama i mladićima koji se prikazuje i u mnogim medijima poput stripa ili popularnih anima filmovima. Tipični bōsōzoku član često je prikazan u uniformi koja se sastoji od odijela  poput onih koje su nosili nindža ratnici ili članovi neke motorističke skupine. Kožni kaput se obično nose otvoren, bez košulje ispod, pokazujući isklesane tijela i tetovaže.

Otkačene ‘lolita’ lutkice okupljaju se na poznatim mjestima kako bi se pokazali i svojim izgledom fascinirali druge. Ulice Tokya izgledaju kao iz najljepših bajki. No, na današnju japansku modu utječe i povijesna kultura. Još se mogu vidjeti ljudi koji nose kimono na ulici, posebno u Ginzi. Osim toga, još uvijek drže kulturu nošenja kimona za posebne i važne događaje, kao što su neka slavlja ili  pogreb. Mlada generacija u Japanu također prihvaća kimono i miješa ga s modernim stilom, Japanke ga nose uz visoke pete, a umjesto tradicionalne košare nose dobru dizajnersku torbu.

Do sada na zapadu Harajuku kultura nije bila toliko popularna, iako ju je uvelike popularizirala američka pjevačica Gwen Stefani koja se među ostalim inspirira Harajuku stilom.U zadnje vrijeme sve više svijedočimo probijanju ove azijske zemlje po pitanju mode, koja osim zbog jačanja svoje ekonomije situacije polako centar mode prebacuje na svoj teritorij. Dobar pokazatelj za to je nedavno prikazana revija velikana mode Valentina, koji je odlučio kolekciju prikazati u Tokiju.