Prosinac obećaje la grande finale 2021.: Sunce u Strijelcu koncem mjeseca predaje štafetu Jarcu, dok se Jupiter priprema za jednogodišnju odiseju znakom Riba. Venera pada u posesivan zagrljaj Plutona u Jarcu – k tome još retrogradna – zaklinjući nas da svoje apetite ne zadovoljimo mrvicama sa stola. Eklipsa u Strijelcu početkom mjeseca tjera nas da napravimo mjesta velikim promjenama, a Merkur nam istovremeno odvlači pažnju s detalja kako bismo redefinirali čitavu životnu filozofiju. Posljednji u nizu kvadrata između Urana u Biku i Saturna u Vodenjaku najavljuje revolucije, te na kolektivnom planu zahtijeva mudrost i solidarnost umjesto ogorčenih podjela

It’s the most wonderful time of the year“ u kojem naš treći kamenčić od Sunca tradicionalno završava još jedan krug šetnje oko blistave jezgre čitavog solarnog sustava. Onuda se na svojim putešestvijama smuca i ostatak planetarne škvadre, držeći se na pristojnoj udaljenosti i praveći pritom brojne ugodne i neugodne, katkad i bolne aspekte. Kolateralne žrtve ovog nadmetanja, mi Zemljani osjećamo ih kroz manifestaciju njihovih energija u našim natalnim kućicama vezanim uz sva područja života. U povoljnoj fazi, osjećamo polet i životnu snagu, kad je svaki trenutak kairos i svaki cilj se doima nadohvat. Začas, uslijedi šok koji nas otrijezni brže od udarca sniježne grude koju nam je neki nestašni balavac zavitlao posred face. Zatim nas na tlo obori težina raznih moranja i trebanja, nakon čega nas osjećaj besmisla potuče još tri metra niže. I dok se tako koprcamo na leđima, nekako uspijemo napipati neku granu ili makar slamku spasa. Opet se osovimo na noge, pa krećemo ispočetka – u samsaru, u krug.

Konac godine vrijeme je revizije i autorefleksije, križanja zacrtanih ciljeva s bucket liste, pospremanja ormara, poravnavanja računa i nadoknade zaostataka. Nakon što ažuriramo status napretka iz „To do“ i „Doing“ u „Done“, doima nam se da je to sad to. Osjećamo se spremnima za novu rundu u ringu, usmjeravamo pažnju na sljedeći čin svog debitantskog nastupa na životnoj pozornici. Mrmljamo afirmacije, bacamo manifestacije i kujemo planove ostvarenja svih želja koje nam se roje u glavama i srcima, sve dok pucanj vatrometa u ponoć ne da znak za prekid odbrojavanja, a čin-čin čaša nazdravi startu novih početaka. 

Novogodišnje odluke nameću se brzinom svjetlosti, s obzirom na to da svaku godinu završavamo pod visokim pokroviteljstvom znaka Jarca, ambicioznog u planiranju i revnog u egzekuciji svojih nauma. Prije nego što s Jarcem krenemo u novogodišnju misiju  „2022.“, potrebna nam je šira slika i jasna vizija, a nema boljeg učitelja za to od Strijelca, u čijem će znaku Sunce boraviti sve do 21. prosinca.

Strijelac: dvodijelna cjelina

Njegov tobolac je prepun planova i htijenja, koje poput strijela odapinje u odvažno i smjelo u jedan od svojih pregršt ciljeva. Čim pogodi jednu metu, on smjesta bira iduću, svjestan kako „samo mijena stalna jest“ i da „journey IS the destination“. Zato se nikad ne zadržava predugo na jednom mjestu, zato svoj fokus ne zadržava na jednoj temi, zato s radoznalošću pristupa svakom novom biću, stvari ili pojavi.

Kentaur Strijelac će reći „ništa ljudsko meni strano nije“, ali će se pritom propeti na stražnje noge. Poluzvijer i napola čovjek, Strijelac je više od svih ostalih znakova svjestan dualnosti svoje prirode i kontradikcija unutar vlastitog bića. Tragat će za znanjem i istinom, diviti se kulturnim dosezima civilizacije, no pritom neće postati povampiren idejom neprestanog napretka. Strijelac nikad ne zaboravlja da pod talogom uvjerenja, mišljenja, ideja, institucija i tradicija, u njemu ne kuca mehaničko, već živo, organsko i krvavo srce. Umjesto idolopoklonstva stroju, njegovoj beskonačnoj učinkovitosti i neumornih nastojanjima da konstantnim unaprjeđenjima postigne savršenstvo, Strijelac se klanja božanskoj i animalnoj nesavršenoj prirodi čovjekovoj; podsjećajući ga pritom kako ih je stvorio da mu služe, a ne da služi on njima, kako bi oslobodio vrijeme za dokolicu i kreaciju iz koje nastaju filozofija, duhovnost i umjetnost. Poput Platona u alegoriji špilje, on poziva na oslobođenje duha. Strijelac je znak koji cijeni samodostatnost, zbog čega mu je od svih lojalnosti preča ona vjernost prema sebi. Iznevjeri li sam sebe, njegov zarazni entuzijazam počinje kopniti. Zona komfora Strijelcu je oduvijek bila neudobno tijesna, gotovo klaustrofobična. On uživa u nelagodi koju donosi rast i proučavanju vlastitih reakcija u nepoznatim okolnostima. Voli biti cringe, a najdraže mu je prvo skočiti i tek onda reći hop.

Strijelac je uvijek nečime oduševljen: uzbudljivom knjigom, političkim pokretima, kafanskim raspravama, duhovnim potragama ili novi prijateljima koje je upoznao stojeći u redu za cijepljenje. Nije važno poznaje li vas nekoliko dana ili cijeli život, jer on vrijednosti poput prijateljstva promatra vanvremenski. Ako ste prijatelji, njegov je osjećaj kao da ste zajedno oduvijek. Istovremeno, ne očekuje da ga zovete, a katkad prođe čitava mala vječnost prije nego što nazove vas. Usprkos tome, na vas misli svakodnevno. Njegova ljubav ne uvjetuje posjedovanje, već kao u Poslanici:

Ne traži svoje,

nije razdražljiva,

ne pamti zlo;

ne raduje se nepravdi,

a raduje se istini;

sve pokriva, sve vjeruje“.

Strijelac cijeni slobodu iznad svega, grozi se sputavanja, bježi od sedla i uzdi. U slučaju niže manifestacije ovog znaka, on trati svoje potencijale. Udovoljava nagonu potrage za vječito novim i potentnijim iskustvima, ponaša se razuzdano i egocentrično, a zatim pomoću svoje bogate mašte smišlja bezbrojne izlike. Uplašen i nesiguran poput Petra Pana, boji se odrasti i preuzeti odgovornost za svoj život, skrivajući se radije iza intelekta i lažnog osjećaja superiornosti. Besciljno tumarajući, gađa neprecizno i promašuje pomičnu metu. Jednom kad svoju gotovo beskonačnu energiju nauči svjesno usmjeravati prema konkretnim ciljevima, pripitomio je vlastitu divlju narav. Integriravši konjsku snagu s discipliniranim autoritetom jahača, otad suvereno barata svojim lukom i strijelom, precizno nišani i gotovo uvijek pogađa „u sridu“.

Total Eclipse of the Heart

Pomrčina Sunca u Strijelcu 4. prosinca bacit će novo svjetlo na našu osobnu istinu. I baš kao što je noć najtamnija netom prije zore, pomrčina nastupa netom prije nego što nam se rasvijetli put. Nije slučajno vladar ekspanzivne energije Strijelca upravo Jupiter, ujedno i najveći planet u našem Sunčevom sustavu; što implicira kako će događaji koji prethode eklipsi ili slijede nakon biti od ogromnog utjecaja u reformaciji svih pitanja koja se tiču osobnih uvjerenja, životnih filozofija i načina pogleda na svijet. Što je za vas sloboda i koliko vam je o lijepa, o draga, o slatka? Kako bismo omogućili da nam u život uleti nešto jupiterski veliko, moramo napraviti mjesta i riješiti se starih obrazaca koji nam više ne služe. Strijelca goni želja za ekspanzijom i rastom, a s takvom energijom se teško poistovijetiti ako uvijek odabiremo siguran život unutar granica poznatog, predestinirani prošlim iskustvima. Pomrčina Sunca u Strijelcu izazvat će nas da srušimo ograde oko odavno nastanjenog  prostora, skinemo bravu sa zaključanih emocija iz prošlosti i napokon iz dubine nesvjesnog izvučemo uvjerenja koja su nas programirala na razmišljanje i postupke protivno našem najboljem interesu, a koja dosad nismo znali ili mogli promijeniti.

Merkur nije retrogradan, al’ nije ni sav svoj

Merkur boravi u Strijelcu sve do 13. prosinca. Za vrijeme boravka u znaku kentaura, planet komunikacije u znaku je svog pada i nije sav svoj. Zaboravlja se oslanjati na činjenice, koje inače uzima zdravo za gotovo dok boravi kod kuće u Blizancima, znaku kojim tradicionalno vlada.

Blizanci i Strijelac par je zodijačkih znakova koji upravljaju razmjenom informacija i komunikacijom sa svijetom. Njihova domena je obrazovanje, integracija ideja i životnih koncepata kroz istovremeni razvoj obje strane uma, logičke i intuitivne. Blizance više zanimaju činjenice i ono što je vidljivo iz prakse, kao i osnovna „check-in“ komunikacija, Strijelac predstavlja filozofiju, apstraktno znanje i božanski um povezan s intuicijom. Blizanci tradicionalno vladaju 3. natalnom kućom, koja simbolizira naše neposredno okruženje i lokalnu zajednicu; rodni grad koji nastanjuju rodbina, susjedi i prijatelji iz djetinjstva, koje prilikom posjeta kući katkad susretnemo u obilasku poznatih mjesta i znamenitosti. Točno nasuprot u zodijačkom kotaču smještena je 9. kuća, kojom vlada Strijelac. Simbolizira daleke i nepoznate krajeve, te ona mjesta na svijetu koja nas privlače i zovu da ih posjetimo kako bismo istupili iz zone komfora, otisnuli se nadaleko i naširoko od već viđenog i dobro nam poznatog; ne bismo li upoznali nove ljude i egzotične kulture, šireći na taj način svoje horizonte.

Budući da je trenutno na gostovanju kod Strijelca, Merkur je sada u službi duha; zbog čega može biti impulzivan i nagao. Prije nego što krene u akciju, Merkur voli ispitati sve do u detalj; dok je tijekom ovog tranzita više zaokupljen brzinom razmjene u komunikaciji, nego prikupljanjem svih relevantnih činjenica o nekoj temi. Impulzivnost sama po sebi nije loša, sve dok smo u mogućnosti povući uzde u pravom trenutku kako bismo usporili, a ako je potrebno i zastali. Strastveno zagovaranje teme koja nam je važna je OK, imati hrabrosti zastupati svoja uvjerenja također, no Merkur u Strijelcu mora imati na umu da to što je on zagrijan za određenu temu ne znači da se svi oko njega moraju osjećati na isti način. Merkur u Strijelcu teško odolijeva porivu da pokuša uvjeriti čitav svijet u ono u što sam vjeruje, poput misionara ili zastupnika Herbalifea, zbog čega često mora paziti da se njegov entuzijazam ne pretvori u propovijedanje.

(Retro) Venera u Jarcu ne zadovoljava se mrvicama sa stola

Venera utjelovljuje princip ljubavi i ljepote, poput istoimene rimske božice; predstavljajući ujedno naše vrijednosti, naklonosti, emotivnu pripadnost i razmjenu energije s drugima davanjem ili primanjem. Venera je naš poriv za uživanjem, njen položaj u znaku i natalnoj kući otkriva što smatramo privlačnim i što cijenimo, usto upućujući na koji način ostvarujemo bliske odnose. Trenutno se nalazi u znaku Jarca, gdje je 11. prosinca očekuje prvo konjunkcija s Plutonom koji se također nalazi u tom znaku, a 19. prosinca okreće svoju putanju retrogradno. Posljednje trenutke svoje retrogradnosti Venera će provesti u novogodišnjoj noći, dok će se iz zagrljaja boga podzemlja otrgnuti tek u ožujku 2022. godine.

Glavna preokupacija Venere u Jarcu je predanost, jer se u strogom i krutom znaku Jarca užicima sklona Venera osjeća poput kraljevne na zrnu graška. Putena Venera za vrijeme boravka u Jarcu slabo mari za svoje brojne udvarače i ljubavnike, već traži ozbiljnu vezu. Ona sad treba čvrst oslonac, pouzdanog partnera s kojime će ostarjeti. Jednako je ozbiljna kad su u pitanju i druge životne vrijednosti, stoga je iznimno usredotočena na karijeru i fokusira se na konkretne korake prema ostvarivanju svojih ciljeve. Ova Venera ne daje se lako, ne prodaje svoje usluge jeftino i ne zadovoljava se mrvicama sa stola. Nešto vas žulja? Znači da je vrijeme da postanete iskreni prema sebi o tome što želite.

U konjunkciji Venere s Plutonom dolazi do spajanja prodornosti, dubine i tame s osjećajima, a Pluton je ekstreman tip. Plutonovska privlačnost toliko je snažna da graniči s opsesijom, a plutonovska mržnja je toliko mračna da prijeti anihilacijom. Loša strana ovog aspekta su ljubomora i sumnje, a nedostatak povjerenja manifestira se opsesivnim ponašanjem, pokušajima kontrole i manipulacijama. Pluton u konjunkciji s Venerom priziva ljubomorne partnere koji uhode svoje bolje polovice ili im pak krišom pregledavaju inbox u potrazi za porukama koje upućuju na nevjeru. Za to ne mora postojati nikakav poseban povod, jer pod autodestruktivnim utjecajem Plutona uporno nastojimo sabotirati svoju sreću, a u nedostatku jamstva da ljubav mora trajati vječno, paranoični počinjemo s prikupljanjem dokaza da to uopće ni nije ljubav, niti je ikada bila. Strahujući od projekcije gubitka, radimo sve što je u našoj moći kako bismo se sami pobrinuli da na koncu izgubimo. Jedini lijek je iskrenost i priznavanje vlastite ranjivosti. Suoučavanje sa strahom, osjećajem izdaje ili drugim negativnim emocijama iz prošlosti, pokazatelji su nevjerojatne snage, osobne moći i hrabrosti.

Snaga ove konjunkcije osjetit će se sve do početka ožujka 2022. Iako je na glasu kao rigidan, gotovo surov; Jarac je moćan i vrlo ambiciozan znak, čiju praktičnost i upornost vrijedi iskoristiti kako bismo ostvarili svoje ciljeve u onim područjima života koja su za nas toliko dragocjena, da su upravo neprocjenjiva. 

Saturn kvadrat Uran: Viva la revolución?

Još jedan moćan astrološki događaj očekuje nas 16. prosinca, kad Saturn u Vodenjaku pravi posljednji u nizu kvadrata s Uranom u Biku, započelih početkom 2021. godine. Aspekt kvadrata je težak jer predstavlja tenziju i borbu za prevlast između arhetipova, saturnovske prošlosti i uranovske budućnosti. I dok Saturn nastoji očuvati status quo kako bi zaštitio trenutne hijerarhije, strukture i raspodjelu moći, Uran pokličem power to the people poziva na revoluciju. Kaže se da revolucije jedu vlastitu djecu, ali to je činio i mitološki Saturn #tbh (vidi: „Saturn Devouring His Son“, španjolskog slikara Francisca Goye).

Saturn je planet težine, odgovornosti i ograničenja, a Uran promjena, inovacija, i oslobađanja. Jedini način pomirenja ovih suprotnosti je njihova integracija, očuvanje mudrosti i učenje iskustva kako bismo bez predrasuda, ali i bez fanatizma zamislili nove mogućnosti izgradnje budućnosti. Saturn u Vodenjaku poziva na kolektivnu odgovornost dok Uran u Biku polako, ali iz temelja mijenja postojeće stanje. Ništa nije zapisano u kamenu, ali… nigdar ni bilo, da nekak’ ni bilo, pa tako i sad. Ali neminovno je zapisano u stihovima velikog Boba Dylana, koji je sa svojom gitarom poput barda opjevao brojne društvene promjene kasnog 20. i 21. stoljeća:

The line it is drawn

the curse it is cast

The slow one now will later be fast

As the present now will later be past

The order is rapidly fadin’

And the first one now will later be last

For the times they are a-changin’“.