Film “Miúcha: Glas Bossa Nove” iz feminističke perspektive govori o povijesti ovog slavnog brazilskog glazbenog pravca i to kroz dramatičnu životnu priču Miúche, jedine umjetnice koja je skladala, snimala i nastupala sa zlatnim trojcem bossa nove – Tomom Jobimom, Viniciusom de Moraesom i Joãom Gilbertom, a čija uloga se dosad nije dovoljno vrednovala. 

Miúcha: Glas Bossa Nove

U rasponu od 20 godina, od 1962. do 1982., film prati Miúchinu borbu da postane prepoznata pjevačica kao i njezin turbulentni brak s Joãom Gilbertom, pionirom  bossa nove. Koristeći kućne 16 milimetarske snimke, Miúchine dnevnike i pisma, film s velikom pažnjom bilježi svaki trenutak zajedničkih uspona i padova u turbulentnim vremenima u kojima su živjeli i djelovali, a dio njihovih uspjeha, ali i siromaštva i ludila, prenesen je kroz umjetničine nježne akvarele.

“Miúcha: Glas Bossa Nove” donosi dosad neispričanu priču o anti-muzi koja cvate i time razbija dosadašnji isključivo muški narativ ovog brazilskog glazbenog fenomena. Film dolazi u kina u lipnju i uvod je u Dokumentarno ljeto u zagrebačkom Dokukinu KIC.

Fotografije: stillovi iz filma