Iako je Emma Stone briljirala u ovom anti-Disney filmu, mnogi joj zamjeraju loš britanski naglasak, ali i generalnom mijenjanju poante – to da su Cruellu iz  negativke pretvorili u, pa, nekoga drugoga

Adaptacija animiranog klasika koja je zapravo verzija za odrasle, prema prvim je kritikama dobio epitet punk glama iz 70-ih i opako dobre izvedbe. “Cruella bi mogla biti najveće iznenađenje ljeta. Hrabar, mračan i sjajno anti-Disneyev. Emma Stone savršenstvo je kao Cruella”, napisao je Scott Menzel iz WeLiveEntertainmenta, dok je pohvalio i frizure, makeup, produkcijski dizajn i kostimografiju, objasnivši da će morati dobiti nominaciju za Oscara.

I moramo se tu pridružiti hvalama. Za one koji ne znaju, u filmu je riječ o uvodnoj priči koja objašnjava kako je Cruella De Vil uopće postala osoba koja traži krzno od dalmatinaca. To jest, tako je barem predstavljeno. No umjesto toga, ispalo je da je Estella, koja postaje Cruella, samo malo buntovna, kreativna heroina teške sudbine, kompliciranog života, možda i nekih psihičkih bolesti.

Zbog kreativnosti nalik onoj Vivienne Westwood i estetikom i stavom, Cruella će se sigurno prometnuti u provokatoricu, ikonu i top 5 najdražih maski za Halloween. Ali što više odmiče film, jasno vam je da će biti teško povezati ovu fantastičnu mladu ženu sa ženom koje smo se svi bojali kad nije odustajala od ubojstva 101 dalmatinca.

Mlada Estella ima problema s uklapanjem u školu, ne voli baš autoritet niti školske nasilnike, a nakon čudnih okolnosti smrti njezine mame, pronalazi dvojicu prijatelja i počne ganjati svoju želju da postane modna dizajnerica. (Ovo je sve jako, jako cenzurirana verzija za one koji žele pogledati film). Cruella započinje kao klasična priča od siromaštva do bogatstva, o nestašnim autsajderima koji se brinu jedni za druge i koji se snalaze u okrutnom svijetu vlastitim mehanizmima. A kad mladu Estellu otkrije legendarna modna dizajnerica Barunica (Emma Thompson), započinje “prava priča”.

Stone je blistavo karizmatična, a njezin izgled tijekom cijelog filma, zahvaljujući legendarnoj kostimografkinji Jenny Beavan, koja je osvojila Oscara za “Mad Max: Fury Road”, htjet ćete gledati iznova. Perike, vrlo visoka i provokativna moda, oštri jezici i puno vintage šampanjaca zadovoljit će sve ljubitelje “Vrag nosi Pradu”, a soundtrack pak okorjele obožavatelje ikonske glazbe.

cruella

Ali, ono što neki filmu zamjeraju je činjenica da je ovo priča o tome kako je Estella postala Cruella, a osim što ju ponekad ulovi manija, u Cruelli ostaje nešto ponosno hrabro i vitalno od početka do kraja. Ni riječi o tome da je sposobna “oderati” psiće, što joj daje vrlo suprotnu karakternu crtu od one koju poznajemo.

Je li to uopće problem? U eri cancel kulture i ispravljanja predrasuda, stereotipa i rasizma u kultnim filmovima, ovo može djelovati kao još jedna žrtva očekivanja gledatelja koji ne bi prihvatili da se nekog tko je bipolaran i maničan automatski svrstava kao sposobnog da napravi neki takav zločin. Ali, postoji šansa da će se Emma Stone pojaviti i u “Cruelli 2” jer kraj djeluje nedovršeno, iako nam se čini da će dalmatinci ipak biti njezini poslušni stražari, a ne njezin “Moby Dick”. A možda se dogodi i novi “101 Dalmatinac” koji će drukčije prikazati Cruellu, jer ova nema šanse da je zlobna ubojica štenaca u nastajanju.

Presuda? Svakako pogledajte ovaj film, jer osim dobre radnje koja se na početku može pričiniti sporom, gledate nevjerojatne modne iskorake i brojne hommage prijašnjim desetljećima. A to što zamjeraju Emmi Stone loš britanski? Iskreno, nakon tri minute se skroz naviknete, a i čini se da se i ona sama više “ufura”. Sveukupno vrlo dobro za kišno ljetno popodne!

 

Foto: Cruella/Disney