Sitne minijaturne čestice plastike se sve više pojavljuju u zraku, našoj pitkoj vodi i našim posteljicama (da dobro ste pročitali). Evo kako se inovatori nose s krizom.

Što se tiče mikroplastike, rijetko nam u zadnje vrijeme stižu dobre vijesti na tu temu. Istraživači i dalje pronalaze sitne plastične fragmente gdje god pogledaju.

Mikroplastika je pronađena u kiši, arktičkim ledenim jezgrama, u organizmu ribe koju jedemo, kao i u voću i povrću. Novo istraživanje sugerira da se iz oceana svake godine izbaci 136 000 tona mikroplastike, koja završi u zraku koji udišemo. Nalaze se u ljudskim posteljicama, u našoj otpadnoj vodi i u našoj pitkoj vodi. Sav plastični otpad, bez obzira na veličinu, štetan je za okoliš, ali mikroplastika predstavlja poseban izazov s obzirom na veličinu (neke su i 150 puta manja od ljudske dlake) i sposobnost ulaska u prehrambeni lanac. Rezultat ulaska mikroplastike među prehranu jest da kemijski aditivi završe u mesu i organima ribe i ljudi. Iako je stav Svjetske zdravstvene organizacije da unošenje mikroplastike ne predstavlja nikakvu poznatu prijetnju ljudskom zdravlju, ne slažu se svi s tom tvrdnjom.

Ali u sklopu ovog malog istraživanja neće sve ići samo u smjeru negativnih vijesti. Naime, znanstvenici intenzivno proučavaju načine za ekstrakciju čestica mikroplastike. Evo nekoliko zaključaka do kojih su došli i ideja kako se možemo boriti protiv nje.

Magnet za mikroplastiku

Jedan od načina uklanjanja mikroplastike iz vode jest potaknuti čestice da se zgrušaju u spojeve koji se mogu filtrirati – ili, u kontekstu rada 20-godišnjeg irskog izumitelja Fionna Ferreire, magnetizirati ih. Ferreira je stvorio domaći ferrofluid – magnetsku smjesu ulja i praškaste hrđe koju je uspješno koristio za uklanjanje 88% mikroplastike iz uzoraka vode. Ferreirini napori donijeli su mu glavnu nagradu na Google Science Fairu 2019. Nada se da će svoja otkrića ugraditi u uređaj kompatibilan s postojećim sustavima za filtriranje, poput onih u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda (od kojih većina nije u stanju dovoljno filtrirati mikroplastiku).

Mreže napravljene od biljnih materijala za prikupljanje najsitnijih čestica

Znanstvenici u Finskom tehničkom istraživačkom centru VTT stvorili su novu vrstu filtera za vodu izrađenu od nanocelulozne mreže biljnog podrijetla. Nanoplastika – malenog promjera od 0,1 mikrometara – odavno se pokazala posebno teškom za uklanjanje iz pitke i otpadne vode s obzirom na svoju mini dimenziju, a utvrđeno je da se akumulira u tkivima ljudi i drugih organizama. Porozna, koloidna struktura celuloze omogućuje materijalu da se veže za nanoplastiku bez ikakve kemijske ili mehaničke interakcije, kaže Tekla Tammelin, profesorica istraživanja.

Foto: VTT Finska
Zaslon koji može uhvatiti “plastičnu prašinu”

Marc Ward prvi se put zabrinuo zbog mikroplastike prije više od 15 godina, proučavajući prijetnje populacijama divljih morskih kornjača u Kostariki. Ne samo da su kornjače gutale otrovnu mikroplastiku, već su se osamljene plaže na kojima su se gnijezdile gušile u plastičnim česticama.

Ward je počeo istraživati plaže u Južnoj Americi i u blizini svog doma u priobalnom Oregonu, prosijavajući pijesak pomoću statički nabijenog zaslona sposobnog za hvatanje čestica plastike od samo 50 mikrona odnosno plastične prašine. U nekim je područjima pronašao 10 kilograma mikroplastike na svakom četvornom metru plaže. Posljednja slama za Warda došla je kad je, nedugo nakon što je koautor članka o toksičnosti morske plastike, doveo svog dvogodišnjaka na njihovu omiljenu plažu u Oregonu samo da bi gledao kako dijete odmah pokušava staviti komad plastičnog smeća u svoj usta. Sada Ward surađuje s timom kako bi svake godine filtrirao tisuće kilograma plastike s plaža u Oregonu, u sklopu svoje neprofitne inicijative Sea Waves Forever’s Blue Wave.

Foto: Unsplash