Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Spašena djeca u Sudanu

Oko 300 djece spašeno je iz sirotišta u glavnom gradu Sudana gdje su bila blokirana zbog borbi između sudanske vojske i paravojne grupe Snage za brzu podršku. Evakuacije su provedene nakon smrti više od sedamdesetero djece od gladi i bolesti u sirotištu.

Tristotinjak djece iz sirotišta Al-Majkoma u Kartumu prebačeno je sada na sigurniju lokaciju u Wad Madani, na jugu Sudana.

Državno sirotište bilo je dom za približno 400 djece kada je u travnju izbio rat. Za mnoge liječnike i njegovatelje postalo je preopasno doći do sirotišta kako bi se brinuli o djeci. To je rezultiralo lošim higijenskim uvjetima i manjkom hrane, što je posljedično uzrokovao još veću tragediju – smrt djece.

“Djeca su preživjela jako teške trenutke u oblasti gdje je sukob bjesnio posljednjih šest tjedana, bez pristupa odgovarajućoj zdravstvenoj njezi, a posebno je bilo teško za bolesne mališane”, rekao je Jean-Christophe Sandoz, šef delegacije Međunarodnog crvenog križa u Sudanu.

Kina zabranjuje AirDrop i Bluetooth

Kina navodno planira ograničiti korištenje bežičnih usluga za dijeljenje datoteka, kao što su Appleov AirDrop i Bluetooth, kako bi očuvala nacionalnu sigurnost.

Kineska uprava za kibernetički prostor (CAC), nadzornik interneta koji odgovara tijelu na čijem je izravnom čelu premijer Xi Jinping, ranije ovog tjedna objavila je nacrt prijedloga za sprječavanje širenja ilegalnih i prema njima, nepoželjnih informacija.

Nova pravila dostavljena kroz nacrt prijedloga nastoje ograničiti korištenje svih “usluga za prijenos datoteka koje se oslanjaju na Wi-Fi, Bluetooth i druge informacijske tehnologije za trenutačno formiranje mreža i komunikaciju s drugim uređajima na kratkom dometu” kako bi se očuvala nacionalna sigurnost i društveni javni interes.

Potres pogodio Haiti

Ranije ovog tjedna potres magnitude 4,9 pogodio je zapadni dio Haitija. U ovoj je tragediji poginulo najmanje četvero ljudi, a 36 ih je ozlijeđeno.

Problem zemlje je i izrazito loša infrastruktura koja je Haiti učinila vrlo ranjivim na sve prirodne nepogode.

Do potresa u utorak je došlo svega nekoliko dana nakon što se Haiti suočio sa smrtonosnim poplavama, zbog čega je zatražena i međunarodna pomoć.

Renaissance turneja bi zaradom mogla premašiti turneju Taylor Swift za 500 milijuna dolara

Beyoncé bi mogla zaraditi gotovo 2,1 milijardu dolara od svoje svjetske turneje “Renaissance”. To je oko 500 milijuna više od 1,6 milijardi dolara koje će Taylor Swift zaraditi od “The Eras Tour”.

Te zapanjujuće procjene temelje se na najoptimističnijim pretpostavkama o broju obožavatelja koji kupuju ulaznice za njihove koncerte i prosječnim cijenama ulaznica od približno 700 dolara.

Beyoncé bi mogla zaraditi između 275 milijuna i 2,4 milijarde dolara samo od ulaznica do trenutka kada turneja završi u rujnu. Beyoncéina najoptimističnija procjena prihoda od ulaznica je velikih 2,4 milijarde dolara.

Emisije plinova ruske invazije jednake su onima zemlje veličine Belgije

Ruska invazija na Ukrajinu uzrokovala je otprilike istu količinu emisija stakleničkih plinova u prvih dvanaest mjeseci kao zemlja veličine Belgije u istom razdoblju.

Ovi izračuni nizozemskog klimatologa Lennarda de Klrerka i njegovih kolega predstavljeni su u srijedu u dokumentu na klimatskom skupu Ujedinjenih naroda u Bonnu.

On je s međunarodnim timom sustavno računao izravne i neizravne emisije rata. Tvrde kako je proizvedeno 120 milijuna tona ekvivalenta ugljikovog dioksida. To znači da su drugi staklenički plinovi poput metana konvertirani u vrijednost CO2 kako bi usporedbe bile olakšane.

Izravne borbene operacije uzrokovale su 19 posto emisija. Većina dolazi iz potrošnje goriva ruskih trupa, stoji u izvješću.

Izračun procjenjuje da će se najveći udio emisija, oko 50 milijuna tona, odnositi na poslijeratnu obranu, kad će se ponovno graditi elektrane, tvornice i zgrade.

Photomath i službeno prodan Googleu

Photomath na čelu s poduzetnikom Damirom Sabolom prodan je Googleu, piše Croatia News.

Google je sada nakon dugotrajnog procesa u potpunosti dovršio preuzimanje Photomatha. Nekoliko različitih izvora je potvrdilo da je najveća startup akvizicija u Hrvatskoj dosad, procijenjene vrijednosti do 550 milijuna dolara, sada gotova.

Kako se neslužbeno doznaje, niti jedan regulator u svijetu nije pronašao razlog da zaustavi ovu transakciju. Europska komisija prva je dala zeleno svjetlo za izlazak Photomatha. Još krajem ožujka objavila je kako ne vidi razlog zašto se najpopularnija hrvatska aplikacija ne može prodati Googleu.

Poznato je da će Google preuzimanjem Photomatha dobiti svoj prvi R&D centar u Hrvatskoj, upravo u području koje je na vrhuncu hypea – umjetnoj inteligenciji (AI).

Navodno je glavni razlog prodaje upravo ChatGPT, koji je prilično dobar u oblikovanju teksta i pisanju računalnog koda, ali kada je u pitanju matematika, ima tendenciju da zapne.

Damir Sabol, osnivač Photomatha, nedavno je otkrio da je hrvatski startup dosad dobio 40 milijuna američkih dolara ulaganja od raznih američkih investitora. Ovaj popis ulagača uključuje Cherubic Ventures, Goodwater Capital, GSV Ventures, Menlo Ventures i Learn Capital.

Sabol je također objavio da su gotovo svi zaposlenici Photomatha ujedno i suvlasnici startupa, pa će gotovo svi profitirati od prodaje Googleu.

Meta ugrađuje chatbotove u svoje aplikacije

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg otkrio je nove planove tvrtkinih ulaganja u umjetnu inteligenciju tijekom sastanka tvrtke.

Sastanak je uključivao rasprave o novim proizvodima, kao što su chatbotovi za Messenger i WhatsApp koji mogu razgovarati s različitim osobama. Osim toga, Meta je najavila nove značajke za Instagram, uključujući mogućnost izmjene korisničkih fotografija putem tekstualnih poruka i stvaranje emoji naljepnica.

Ove novosti dolaze u ključnom trenutku za Metu, budući da se tvrtka posljednjih godina suočava s financijskim poteškoćama. Ulagači su kritizirali Metu da se previše fokusira na svoje ambicije u Metaversu i da ne obraća dovoljno pozornosti na AI.

Metina odluka da se usredotoči na AI alate slijedi korake svojih konkurenata, uključujući Google, Microsoft i Snapchat, koji su dobili značajnu pozornost ulagača za svoje generativne AI proizvode.

Za razliku od gore spomenutih rivala, Meta tek treba objaviti generativne AI proizvode namijenjene svojim korisnicima.

Kolekcija arhivske odjeće Stevena Philipa bit će prodana na aukciji

Kolekcionari Vivienne Westwood i Johna Galliana raduju se kraju lipnja. Razlog? Aukcijska kuća “Kerry Taylor Auctions” u Londonu prodat će prvu od dvije aukcijske kolekcije vintage odjeće modnog arhivista, konzultanta i stilista Stevena Philipa.

Na prodaju su komadi modne povijesti, uključujući komplet iz Westwood kolekcije “Pirates” iz 1981. i prsluk iz Gallianove diplomske kolekcije “Incroyable Central Saint Martins”.

“Steven Philip je bio jedan od mojih najboljih klijenata. Mislim, jedva da je prošla aukcija na kojoj on nije sjedio i licitirao”, rekla je Kerry Taylor, vlasnica aukcijske kuće.

 

Foto: Profimedia