Svima nama koji svakodnevno tumaramo bespućima internetske zbiljnosti dobro je poznat osjećaj izgubljenosti u beskonačnoj šumi informacija; dok slijedimo nepouzdane tragove bez GPS-a, karte ili iskusnog vodiča. Rezignirani, nakon duge i iscrpljujuće potrage za ciljem, na kraju možda i odustanemo. Tješimo se da možemo biti sretni što smo pritom sačuvali zdrav razum, premda neskriveno razočarani jer nismo pronašli ono što tražimo.

Neki od nas možda su se slično osjećali tijekom prvih dana na novom poslu. Ako nakon početne dobrodošlice nije bilo nikoga da nam pritekne u pomoć, nerijetko bi nastupio osjećaj izgubljenosti, frustracije ili nalet imposter sindroma. Iako je snalaženje metodom pokušaja i pogreške legitiman, neki će reći i najbolji način da naučimo nešto novo, čak se i junacima koji su toliko snalažljivi da ih se može smatrati svojevrsnim korporativnim pandanom Bear Grillsa može dogoditi da ponekad zapnu ili čak zaglave.

Zaglaviti možemo i na poslu koji nas odavno više ne ispunjava, ali i u vlastitoj glavi; pogotovo ako se obeshrabrimo i odbijemo pitati za pomoć. U eri samoprozvanih gurua za bezbrojne teme, teško je istupiti iz mase i priznati da, eto, nemamo pojma. Jednom kad izađemo iz sustava formalnog obrazovanja, sve je teže dopustiti si da ponovno uđemo u mentalni sklop početnika.

Ovim i sličnim zabludama na kraj su odlučile stati Nataša Kapov, Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Lora Pleško. Ove profesionalke s dugogodišnjim iskustvom rada u IT industriji pokrenule su inicijativu Mentoring Byte, vodeći se temeljnim uvjerenjem kako svaka osoba posjeduje unikatan splet iskustva, znanja i vještina, kao i jedinstven mindset koje u mentorskom odnosu može uposliti na način da međusobnom razmjenom od njega profitiraju obje strane.

Od iskrice ideje do ozbiljnog projekta

Njihova suradnja započela je nakon što su se prije gotovo sedam godina Andrea i Nataša upoznale na konferenciji „Ladies of New Business“, gdje su obje sudjelovale kao panelistice. „Nakon što je Nataša u jednom trenutku svog izlaganja ponudila da će prvu osobu koja se javi osobno mentorirati, ruka mi je poletjela u zrak i prije no što je uspjela dovršiti rečenicu. Na taj smo način nas dvije stupile u mentorski odnos i prije nego se počela zahuktavati priča oko Mentoring Bytea“, kaže Andrea.

Budući da sam i ja sudjelovala na spomenutoj konferenciji, svjedočila sam Andrejinom entuzijazmu i bilo mi je jasno zašto je žarko željela raditi s Natom. Nata je takva, kad god joj krenem pričati o nekim svojim idejama, gotovo da mogu vidjeti kako joj se u glavi vrte kotačići i stvaraju kombinacije“, priča Lora koja se s Natašom inicijalno povezala putem LinkedIna.

Marina je pak Natašu upoznala na jednom prodajnom događanju u Splitu, gdje je svojevremeno radila. „Ubrzo nakon tog susreta Nata i ja počele smo se družiti, a danas obje radimo u istoj tvrtki“, govori Marina.

Nakon inicijalnog povezivanja uslijedilo je nekoliko brainstorming druženja na kojima se iskrica ideje rasplamsala u ozbiljan projekt, ubrzo prepoznat i od drugih IT profesionalaca. Danas Mentoring Byte broji više od 140 mentora i mentorica u područjima poput programiranja, poslovanja, dizajna, vođenja projekata i drugih, koji volonterski pomažu korisnicima projekta, od osnivačica Mentoring Bytea od milja nazvanim ‘menteji’, pri razvoju njihovih karijera.

Mentori, učitelji i prijatelji

Lora, Nataša, Marina i Andrea slažu se kako iza svake autentične priče o uspjehu stoje brojni mentori, učitelji i prijatelji koji su nas bodrili, podučavali i podržavali. Kao jednu od najznačajnijih osoba u svom karijernom razvoju Lora ističe svoju nekadašnju šeficu koja joj je uvelike oblikovala način na koji se odnosi prema poslu i životu općenito.

Sjećam se da mi je šefica jednom prilikom davala feedback u vezi nekog zadatka koji sam obavila i rekla: ‘Vidiš, za 5-6 godina kad ćeš imati svoju firmu…’. Otad su prošle godine i danas doista imam svoju tvrtku. Mislim da mi je upravo njena naizgled usputna primjedba usadila ideju da je takav cilj za mene dostižan“.

Kolega s faksa bio je među prvima u plejadi neslužbenih mentora koji su pomogli Andrei, a uz njega je savladala jednu od najvažnijih vještina za preživljavanje i napredovanje u 21. stoljeću: kako ispravno pretraživati Google.

Sjećam se da sam bila pogubljena pokušavajući riješiti neki zadatak. Kad me vidio kako krivo upisujem pojmove i pregledavam rezultate koji mi uopće nisu bili korisni, pokazao mi je kako ću sa nekoliko ispravno postavljenih upita začas pronaći odgovor koji tražim“, priča Andrea, dodajući kako njen popis najznačajnijih mentora nipošto ne može proći bez Nataše: „Nata mi je bila i ostala uzor kao osoba koja kad nešto zamisli i odluči to doista i napravi, a genijalno mi je da sam sad i ja dio jedne od njenih realiziranih ideja. Bila sam iskreno zadivljena kad sam vidjela što ona sve uspijeva ostvariti uz dvoje djece, a svojim me primjerom uvjerila kako i ja mogu balansirati obaveze svojih različitih uloga.

Marina je pak prve profesionalne korake napravila u start-up okruženju, gdje se od nje očekivalo da se sama snalazi. „Ono što me najviše veselilo kad smo krenule s Mentoring Byteom bilo je to što će polaznici programa dobiti priliku o kojoj sam ja prije pet godina sanjala: pitati za savjet osobu, a ne Google“, priča Marina kojoj je najvažniji mentor u životu bio njezin pokojni djed. „Dide je imao samo tri razreda osnovne škole, a bio je inteligentniji i mudriji od ljudi s nekoliko završenih fakulteta. Uvijek je znao reći pravu stvar u pravom trenutku.“

Nataša pak ističe kako mentore pronalazi u svakoj osobi s kojom dobije priliku raditi i čvrsto je uvjerena kako u svakoj interakciji od drugih možemo nešto naučiti. „Ljepota sazrijevanja ulaskom u četrdesete godine života kod mene se manifestirala smanjenjem utjecaja ega. Shvatila sam da ako uspijem dovoljno otvoriti um, naići ću u svojoj okolini na ljude koji su na svom putu naučili vrijedne lekcije, a slušajući o njihovim iskustvima mogu samo profitirati“.

Mentorstvo: usmjereno vodstvo bez držanja za ruke

Osobe koje tijekom karijere imaju podršku mentora ostvaruju bolje rezultate pri obavljanju posla, brže napreduju u karijeri i zadovoljnije su u poslovnom dijelu životne sfere. Za razliku od drugih oblika učenja i razvoja poput tečajeva, mentorstvo se najbolje može opisati kao usmjereno vodstvo na putu prema našim ciljevima.

U većini profesionalnih okruženja mentorstvo se podrazumijeva na početku karijere ili pri promjeni radnog mjesta. To je šteta jer nam mentor može puno pomoći bez obzira u kojoj se fazi karijernog razvoja nalazili“, pojašnjava Nataša. S njom se slaže i Lora, koja dodaje kako osobe koji niz godina rade u određenoj roli nemaju prilike obavljati iste svakodnevne zadatke kao netko na drugačijoj poziciji. „Bez obzira imaš li jednu ili petnaest godina radnog iskustva, naravno da postoje stvari u kojima nisi ekspert i koje vrijedi naučiti. A stručnjaci koji se jednog dana nađu u liderskoj poziciji otkriju kako nova uloga sa sobom donosi odgovornosti kojima se dotad nisu imali prilike baviti“.

Konsenzus oko zajedničkih ciljeva temelj je svake uspješne mentorske suradnje. Iako su osnivačice Mentoring Bytea osmislile osnovni koncept, daljnja suradnja i planiranje aktivnosti isključivo je stvar međuodnosa mentora i ‘menteja’.

Mi bilježimo datum početka mentorske suradnje i znamo koliko je njeno predviđeno trajanje, a kontaktiramo ih negdje na pola njihovog puta da vidimo kako napreduju“, ističe Andrea, koja kaže kako mentorski odnos nema strogo propisan rok od početka do završetka, budući da je fleksibilnost ponekad ključna da se nastavi s radom.

Selekcijski proces i metoda

Prilikom prijave u Mentoring Byte program, od zainteresiranih se polaznika očekuje da osim životopisa dostave i motivacijsko pismo čija je forma manje važna od toga da pruži jasnu predodžbu o interesima i očekivanjima prijavitelja. U slučaju interesa za neke specifične kategorije u kojima Mentoring Byte još nema dostupne mentore, odmah kreće potraga za takvom osobom. Osim stručnosti za određenu temu, podrazumijeva se da potencijalni mentor ima vremena i želje za radom u mentorskoj roli.

S obzirom na to da je od početka programa najviše involvirana u spajanje mentora s ‘mentejima’, Andrea ima podatke o najpopularnijim smjerovima: „Ulazak u svijet UX/UI dizajna je često prvi korak za novake u IT industriji, pogotovo kod osoba koje zanima i kreativni izričaj. Poslovanje i programiranje su dva područja u kojima imamo najviše mentora pa nam se ne stvaraju redovi čekanja, ali također ima puno prijava“.

Od mentora očekuju da mjesečno izdvoje makar jedan sat za rad s ‘mentejima’, od kojih se ipak očekuje više angažmana, ovisno o prethodnom iskustvu i postavljenim ciljevima. „Vrijednost koju dijelimo proizlazi iz našeg iskustva. Bila sam mentorica jednoj djevojci oko programskog jezika s kojim osobno nisam imala prilike raditi, no imala sam znanja i iskustva s ostalim programskim jezicima; mogla sam je savjetovati kako da nastavi s radom, koliko tečaja treba proći i kad je dovoljno naučila“, govori Andrea.

Teško je definirati što bi predstavljalo idealan mentorski odnos, u što se Nataša osobno uvjerila kad se po završetku jedne mentorske sesije, koja joj se učinila nedovoljno strukturiranom, zapitala se je li kao mentorica pružila dovoljno podrške. „Nakon našeg inicijalnog susreta, moja mi se mentejica javila svega nekoliko puta. Počela sam se pitati je li možda očekivala da češće napravim check-in dok sam ja istovremeno iščekivala inicijativu s njezine strane“, ispovijeda Nataša koja je ‘mentejici’ nakon toga predložila susret ne bi li napravile svojevrsnu reviziju dotad učinjenog i ujedno se dogovorile se hoće li nastaviti s radom. „Na moje iznenađenje, mentejica mi je odgovorila kako je prije koji dan postigla i posljednji cilj našeg plana, a taj je bio da pronađe posao u drugoj tvrtki i na drugačijoj poziciji od dotadašnje. Iako se nije često javljala, prema njenim riječima imala je osjećaj da kod mene ima zaleđe i da me bilo kada može nazvati. Uspješnost naše suradnje nije ovisila o tome što se nismo našle onoliko puta koliko smo prvotno zamislile jer je ona postigla svoj cilj, a to je najvažnije“.

Odnos mentora i menteja ponekad nadraste inicijalnu suradnju. Neki su zajedno izlagali na konferencijama, a jedan se mentorski par toliko povezao da je mentor odlučio ‘menteja’ zaposliti u svojoj tvrtki. Marina ističe kako je odnos mentora i ‘menteja’ u svojoj biti uzajaman. Mentori koji svoje znanje i iskustvo prenose ‘mentejima’, istovremeno od njih mogu mnogo toga naučiti i saznati. „Moj trenutni mentej je deset godina mlađi od mene i neiscrpan je izvor informacija o svim aktualnim trendovima koje inače ne bih uspjela popratiti, a uz to je pun komentara i mišljenja o svemu. Takva podrška mi puno znači, u marketingu kao i u ostalim područjima“, kaže Marina.

Zajednice nastaju umrežavanjem

Bez umrežavanja pojedinaca izgradnja zajednica ne bi bila moguća, stoga se od ‘menteja’ Mentoring Bytea nakon početne podrške mentora očekuje da sami preuzmu odgovornost za ostvarivanje kontakata s drugim profesionalcima.

Za Andreu je umrežavanje primjer izgradnje sustava podrške i time neprocjenjivo bogatstvo. „Tijekom godina sam izgradila veliku mrežu prijateljstava i poznanstava. Što god da mi se dogodi u nekoj od životnih sfera, uvijek se mogu nekome obratiti za pomoć i odmah se osjećam sigurnije“.

Sve četiri primjećuju da velik broj ljudi osjeća zadršku od same ideje javljanja nepoznatoj osobi, stoga im je cilj pomoći ‘mentejima’ da se oslobode tog bezrazložnog straha. „I sama naginjem introvertiranosti zbog čega mi je ispočetka bilo nelagodno obraćati se ljudima koje ne poznajem“, prisjeća se Lora, „dok nisam shvatila kako je najgore što se može dogoditi da odbiju. Ali ne odbijaju nas osobno, nego možda postoji tisuću nama neznanih razloga zbog kojih trenutno nisu u mogućnosti pomoći. Uz to je izlazak iz zone komfora odličan primjer kako radeći na profesionalnom razvoju radimo i na sebi“.

Andrea napominje kako se poznanstava najbolje sklapaju odlaskom na konferencije, predavanja i druženja kojih se bar nekoliko svakodnevno održava na različitim mjestima u Hrvatskoj, ili online. Podsjeća i kako je njih četiri u velikoj mjeri spojilo druženje na upravo takvim događanjima. „Naravno, odlično je i uključivanje u grupe na društvenim mrežama iz područja profesionalnog interesa pojedinca, a sudjelovanje u raspravama ondje odličan je način da se istaknete u masi“.

Volonterke pomažu

Osnivačice inicijative zahvalne su na radu svojih volonterki bez čije bi pomoći, slažu se, uspješna provedba sve brže rastućeg projekta bila gotovo nemoguća. Martina Dobrica prva je volonterka Mentoring Bytea čiji angažman traje nešto više od godinu dana, a želju za volontiranjem dobila je nakon što je i sama prošla mentorski program za rolu poslovne analitičarke. Iako je Martina svoj karijerni put nastavila u drugom smjeru, naglašava kako joj je sudjelovanje u programu bilo od neprocjenjive vrijednosti. „Danas radim kao voditeljica tima u kojem je i dvoje poslovnih analitičara. Iskustvo rada s mentoricom Mateom Blažević pomoglo mi je da svoje ljude danas mogu voditi na pravi način. Razumijem što oni točno rade, s kojim se izazovima suočavaju, mogu im postaviti prava pitanja i zajedno s njima definirati ciljeve i očekivanja. Mentorstvo je jedan fantastičan alat koji pomaže svima koji se upuste u to željni novih znanja i iskustava, na direktan ili indirektan način, kao što se to dogodilo sa mnom“, zaključuje Martina.

Osim Martine, prošle godine timu su se pridružile još četiri nove volonterke koje su uglavnom fokusirane na provedbu marketinških aktivnosti. „Pomaže nam što će nekoliko pametnih glava razmjenjivati kreativne ideje, napisati sadržaj i postove, jer želimo da se za Mentoring Byte što više čuje kako bi se povećao broj mentora i prijava u kontekstu gdje sve to radimo potpuno besplatno“, navodi Nataša.

Feedback i planovi za budućnost

Po završetku mentorskih sesija mentori i menteji ispunjavaju upitnik o zadovoljstvu programom. Osim vrijednih informacija o tome što mogu poboljšati u svom načinu rada, osnivačice Mentoring Bytea osobito raduju svjedočanstva polaznika iz kojih doznaju na koje im je sve načine koristilo povezivanje i rad s njihovim mentorima.

Nakon šest mentora s koliko ih je inicijativa startala i preko 140 koliko ih je do danas sudjelovalo u programu, sljedeći milestone osnivačicama Mentoring Bytea je okupiti 1000 ‘menteja’ u iduće dvije godine. No, kao glavni cilj projekta Andrea navodi želju da njihovi ‘menteji’ jednog dana nekome pruže mentorstvo, kao i da mentori postanju nečiji ‘menteji’. „Želimo da se krug zavrti, da se iste osobe nađu i po nekoliko puta u obje uloge, a znanje se na taj način distribuira duž čitave zajednice“.

Osnivačice su i više nego zadovoljne rezultatima koje Mentoring Byte bilježi dosad, no napominju kako u svojim adresarima imaju još kontakata ljudi za koje se nadaju da će se s vremenom uključiti u program. „IT zajednica u Hrvatskoj prema našim procjenama broji 30-ak tisuća ljudi. To je izvor koji nipošto neće samo tako presušiti i itekako imamo priliku za rast. Želimo da se svaka osoba koja je u potrebi, koja se pokušava snaći u profesionalnom svijetu ili treba neki oblik pomoći, javi u Mentoring Byte s pouzdanjem da će je ondje pronaći“, zaključuje Nataša.

Fotografije: privatan album