Zvijezde svjetskih festivala, talijanski DJ duo Mathame konačno dolaze u Zagreb. Na posljednjem ljetnom BSH spektaklu nastupit će na zagrebačkoj Šalati u subotu, 16. rujna s početkom od 17 sati.

Posljednjih godina upravo su njihovi nastupi na festivalima kao što su Ultra, Coachella i Tomorrowland proglašavani za one među najboljima. Danas su jedni od najtraženijih DJ-a, u Zagreb dolaze s nastupa u Belgiji, a nakon Šalate nastupaju u Parizu ten a Ibizi.

Hrvatski brend BSH, koji ove godine obilježava 10 godina organizacije vrhunskih glazbenih događanja, ovim gostovanjem Mathamea u Zagreb će privući brojne goste iz regije, što je ponovno izvrsna glazbena turistička reklama za Grad Zagreb.

Talijanski zvjezdani duo, čije hitove u svojim setovima imaju zvijezde kao što u Solomun, Tale of Us, Marco Carloa i brojni drugi, ima itekako zanimljivu priču. Od samoće vulkanske Etne do pozornica diljem svijeta, melodični techno duo Mathame piše pjesme koje nadahnjuju generaciju producenata i virtualno vodi obožavatelje u visine koje su izvan ovog svemira.

Braća Matteo i Amedeo Giovanelli unatoč 12 godina razlike oduvijek su bili bliski. Odgojeni su u domu punom ploča i kazeta. Njihovi su roditelji vodili uspješnu piratsku radio stanicu u Italiji. Matteo, budući da je bio najstariji, imao je prednost, okušavši se kao lokalni hip-hop DJ u kasnim 90-ima i ranim 2000-ima. Nakon toga je duboko ušao u svijet filma, studirao na sveučilištu i stekao zvanje profesora, dok je cijelo vrijeme pisao i režirao niz umjetničkih filmova.

U međuvremenu, mladi Amedeo se ugledao na svog brata, ali je urezao jasan put individualnosti. Pomagao je bratu na filmskim setovima, marljivo proučavajući Matteove omiljene intelektualne filmove, ali Amedeo je bio taj koji se prvi posvetio produkciji elektronske glazbe. Oduvijek glazbeno orijentiran, godinama je učio violinu prije nego što se prepustio DAW-ovima i sintezi, ali utjecaj klasičnih djela i kazališne glazbene podloge snažno lebdi nad Mathameovim izdanjima.

Projekt Mathame rođen je tek kad su se njihovi roditelji preselili na očaravajuće padine sicilske Etne — aktivnog vulkana. „To je čarobno mjesto“, kaže Matteo. „Imamo veliki pogled na vulkan. Možete vidjeti šumu. Cijelo vrijeme osjećate kako vulkan tutnji. Ostali smo tamo pet godina.“ Braća su se odmaknula od gradskog života kako bi pomogli roditeljima u vođenju neobičnog smještaja s doručkom. „Bilo je teško raditi ljeti, kuhati obroke i ugostiti goste iz cijelog svijeta, ali zimi je cijeli talijanski otok utihnuo. Bili smo potpuno sami“, kaže Amedeo. „Zima na padinama u oblacima je stvarno teška, jer je hladno. Slušaš tutnjavu vulkana Etna. Čarobno je, ali u blizini nema ničega.“

U toj izolaciji, Matteo i Amedeo podržavali su jedan drugoga glazbom i bratstvom. Tamo su proizvedeni prvi akordi budućih Mathame hitova, a to je onaj čudan dojam tuge i ljepote kojem se obožavatelji dive u probojnim singlovima „Skywalking“ i „Nothing Around Us“. Kad se zimski led otopio i život nastavio, Mathame je izašao na klupsku scenu s ovim melodijama u ruci, pronašavši brzu podršku superzvijezda u usponu, Tale of Us i Afterlife records family.

Za vrijeme pandemije korona virusa, spektakularan glazbeni video uradak iz praznog Dubrovnika u režiji BSH bio je upravno s njihovim hitnom „Nothing Around Us“ u podlozi.

U slučaju kiše, organizatori će osigurati alternativnu lokaciju. Ulaznice za BSH spektakl i Mathame mogu se kupiti u sustavu Entrio.hr.

 

Tekst i fotografije: Promo