Marko Ilijev i Saša Stević, dizajneri iza brenda MATES, uveliko su postali prepoznatljivi po svom jugonostalgičnom pristupu modi, odijevanju, ali i široj inspiraciji koja stoji iza njihovih kolekcija. Nakon što su krajem studenog predstavili još jednu zapaženu kolekciju naziva „B STRANA“, sada se vraćaju s pratećom kampanjom koja ugošćava ikonu modne scene – Rušku Jakić

Budući da je inspiracija za posljednju kolekciju najprije potekla iz perioda devedesetih koji je na dizajnere ostavio najveći dojam kroz muziku, film i kulturna događanja, nije neočekivano da su priču poželjeli upotpuniti damom koja je sve to proživljavala u prvim redovima. 

Mates_DobroJutroLutko_credit Jasna Prolić_3

„Veliki utisak na nas ostavio je femme fatale talas devedesetih, a Ruška je i dan danas neko autentičan, divna žena koja i dalje veoma pridaje značaja negi i lepoti, neko ko i dalje modu posmatra kao igru i veliki izvor inspiracije. Poželeli smo da o tom vremenu više čujemo od žene koja je velika predstavnica mode, pa i uopšte devedesetih, budući da nas je njena kultna emisija „Ljubav i moda“ kao začarane držala pred malim ekranima još kad smo bili deca“, objašnjavaju MATES.

Mates_DobroJutroLutko_credit Jasna Prolić_3

Iza Ruške Jakić, jedne od najistaknutijih novinarki javne scene, stoji bogato kulturno iskustvo nastalo kroz posvećen rad, kako i sama kaže. „U Jugoslaviji su postojala imena kojima su se ljudi divili. Ja sam imala tu sreću da krenem da radim Bazar sa Aleksandrom Joksimovićem, da se družim sa Mirjanom Marić i ljudima poput njih. Meni je drago da postoje mladi dizajneri koji se trude da nešto novo naprave i koji su učili od tih velikih imena. Volim da kažem da se u životu treba igrati, igrati se u ljubavi, a naročito se igrati u modi“, priča Ruška Jakić u razgovoru s dizajnerima. 

Mates_DobroJutroLutko_credit Jasna Prolić_3Mates_DobroJutroLutko_credit Jasna Prolić_3

Hrabra i autentična pojava uveliko karakterizira MATES stvaralaštvo, gdje se osim jarkih boja, dekadencije i eklektike ističe i samopouzdanje kakvo dolazi s komadima inspiriranim velikim imenima i periodima najprije u domaćoj i regionalnoj modi i kulturi. 

Fotografije: Jasna Prolić