Dok razmišljate o destinaciji za ljetni godišnji odmor i sanjarite o tirkiznom moru, možda ćete dodatnu inspiraciju pronaći u ovogodišnjim Resort kolekcijama koje pozivaju u svijet glamuroznog “dolce far niente”. 

Iako luksuzne modne kuće više ne prezentiraju svoje Resort ili Cruise kolekcije na istoj razini ekstravagancije kao prije pandemije, one su ostale važan dio “modnog ekosustava”. Međutim, prvotni Resort koncept koji se bazira na prikazu capsule kolekcija za privilegiranu elitu koja je htjela sa stilom pobjeći od zimske hladnoće u toplije krajeve, evoluirala je u mainstream modu.

Nosivi i razigrani stil Resort kolekcija postaje dio svakodnevne garderobe zahvaljujući osjećaju bezbrižnosti i lagodnosti koji nas transportira u neko drugo mjesto ili vrijeme – koje je prije svega zabavno!

A nakon pandemijskog lockdowna, osim estetski atraktivnih silueta, jedan od glavnih fokusa dizajnera je bio upravo na optimizmu, udobnosti i refleksiji elemenata prirode u odjeći – koji zajedno čine “effortless chic”

Giambattista Valli teleportira nas u pariške vrtove sa svojim romantičnim haljinama koje naglašavaju ženstvenost tijela i odišu prozračnošću i lakoćom.

U okolicu Pariza vodi nas Nicolas Ghesquière s Cruise kolekcijom za Louis Vuitton kroz marš arhitektonskim remek djelom – Axe Majeur i open-air instalacijama koje ukazuju na utopističko-futurističke horizonte, dok snažne odjevne kreacije reflektiraju osjećaj trijumfa. 

Virginie Viard je za Chanel Cruise kolekciju tražila inspiraciju na jugu Francuske, u pitoresknoj Provansi i njenim beaux villages te poznatim umjetnicima koji su tamo boravili. Ali je pritom prepoznatljivom Chanel stilu dodala i punk vibru te naravno – potpuno oduševila. Ah, želimo živjeti u Chanel svijetu.

Nakon razdoblja izolacije, sportska elegancija Marie Grazia Chiuri fokusira se na pokret, slobodu i dinamiku tijela, stoga nas Dior Cruise kolekcija vodi u Atenu evocirajući vrijeme antičke Grčke – atletskog tijela i klasičnih helenskih haljina, potaknuta serijom fotografija jedne od haute couture linija Monsieur Diora snimljenih blizu ikonskog Partenona 1951.

Eklektičnu Versace kolekciju karakteriziraju intenzivne i vesele boje koje odražavaju Donatelline nade za bolje sutra kroz hommage psihodeličnim 1960-ima i ljetu ljubavi, ali uz klasični Versace twist.

S druge strane, dizajnerski dvojac iza njujorškog brenda Proenza Schouler, Jack McCollough i Lazaro Hernandez u svojoj kolekciji ostaju vjerni svom minimalizmu i funkcionalnoj estetici, balansirajući između pandemijske izolacije i postpandemijskog optimizma. I naravno da želimo apsolutno sve!

S brendom No. 21 putujemo u mali grad Cattolico na jadranskoj obali, čiju kolekciju obilježava osjećaj slobode i moć morskog plavetnila – ili kako kaže dizajner Alessandro Dell’Acqua, “scuba couture”. Njegove odvažne kreacije predstavljaju kul kombinaciju različitih stilova kojima je vješto dodana atraktivna doza glamura.

Uz soundtrack grupe All Saints, jasno je da Lanvin igra na nostalgičnu kartu koja automatski djeluje kao vremeplov u neka bezbrižnija vremena 1990-ih, prikazujući “jet-set” ekipu na luksuznom ekstravagantnom putovanju u egzotične krajeve. A rado bismo im se i mi pridružili!

Oscar de la Renta poziva na festival cvijeća svojim floralnim uzorcima i vibrantnim bojama koje se uklapaju u idealizirano prirodno okruženje. Među njima nam je odmah zapela za oko statement haljina sa šljokicama metalik boje u kojoj se zamišljamo na ljetnom koktel partyu. 

Uz kolekciju Alberte Ferretti u kojoj prevladavaju zemljani tonovi, možemo se odmah zamisliti na nekom safariju negdje u Africi u jednoj od odličnih kombinacija utilitarnog stila ili pak na terasi pod zvijezdama u broderie anglaise haljini boje saharskog pijeska. 

Foto: Giambattistavalli.com, Pascal Le Segretain/Getty Images, Chanel PR, dior.com, versace.com, proenzaschouler.com, numeroventuno.com, lanvin.com, albertaferretti.com. oscaredelarenta.com