Shot Sage Blue Marilyn sprema se postati najskuplje umjetničko djelo 20. stoljeća za prodaju na aukciji

Shot Sage Blue Marilyn autora Andyja Warhola ovog je svibnja na aukciji Christie’s New Yorka. Ne bi to bilo ništa pretjerano, da trenutna procijenjena cijena nije 200 milijuna dolara, a ako se ostvari, bit će to najskuplje umjetničko djelo 20. stoljeća ikad prodano na aukciji.

Marilyn Monroe, Andy Warhol

“Najznačajnija slika koja je došla na aukciju, Marilyn Andyja Warhola, apsolutni je vrhunac američkog popa i obećanje američkog sna koji sadržava optimizam, krhkost, slavnu ličnost i ikonografiju odjednom”, izjavio je Alex Rotter, direktor Christie’sa. “Slika nadilazi žanr portreta u Americi, zamjenjujući umjetnost i kulturu 20. stoljeća. Uz Botticellijevo rođenje Venere, Da Vincijevu Mona Lisu i Picassove Les Demoiselles d’Avignon, Warholova Marilyn je kategorički jedna od najvećih slika svih vremena i prilika da se ovo remek-djelo jednom u generaciji javno predstavi na aukciji.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christie’s (@christiesinc)

Warhol je prvi počeo stvarati sitotipe legendarne američke glumice Marilyn Monroe nakon njezine smrti u kolovozu 1962. i više puta je stvarao reprodukcije njezina lica u jarkim bojama, često s pomalo nagnutim crtama, a ista su postala ikonična i korištena u svrhe pop kulture i mode.

Shot Sage Blue Marilyn dio je kolekcije od četiri sitotiska platna pod nazivom The Shot Marilyns. Osim što je kolekcija vrlo zanimljiva u umjetničkom smislu, postoji i jedna anegdota koja ju je vinula u nebesa. Naime, američka umjetnica performansa po imenu Dorothy Podber posjetila je Warholov zloglasni studio Silver Factory 1964. godine i nakon što je vidjela slike Marilyn naslagane uza zidove, upitala je Warhola može li ih fotografirati.

Warhol je prihvatio, no na njegovo iznenađenje, Podber umjesto toga navlači par crnih rukavica, izvlači revolver iz torbice i puca kroz hrpu portreta Marilyn Monroe u čelo. Riječ je bilo o petoj slici koja nije bila uključena u kolekciju. Warhol kasnije preslikava rupe od metaka, a prepričava se da je Podber zauvijek zabranjen pristup Silver Factoryju.

 

Foto: Christie’s, Dia Dipasupil/Getty Images News via Getty Images