Gastro influencing sve je popularniji na našim prostorima, a ime koje se izdvaja zasigurno je Marija Mazalin. Marija je počela recepte objavljivati na društvenim mrežama za vrijeme epidemije kada je napokon uhvatila malo slobodnog vremena i posvetila se svojoj ljubavi – kuhanju.
Bez obzira jeste li pravi majstor u kuhinji ili se ne snalazite najbolje s kuhačom, Marijini recepti mogli bi vas zanimati. Jednostavnost pripreme glavna je odlika njenih recepata, a njenu strast prepoznala je i vojska pratitelja koji aktivno pripremaju upravo njene poslastice.
Koje je prvo jelo koje si ikad pripremila?
U studentskim danima sam počela s tim da sam jela gotovi bolonjez iz staklenke i tjesteninu. I dan danas to nekad pojedem jer mi je fino. Imala sam tih par gotovih jela koji su mi bili baš dobri i brzo gotovi i tada je to funkcioniralo. Ali “pravo” jelo je bio wok. Zapravo sam tamo pred kraj studija počela trenirati i kuhala sam zdravo tako da mi je wok bio idealan. Puno povrća, piletine i malo tjestenine. S godinama sam usavršila taj wok i danas je to jedno od mojih prepoznatljivih jela.
Iz čega crpiš inspiraciju za recepte?
Kombinacija interneta, starih recepata od doma i moje mašte. U početku, kada još nisam bila food influencer, kuhala sam od onoga što mi je ostalo u hladnjaku. Ako bih, primjerice imala dvije kranjske kobasice, tražila bih recept s njima. Onda bih ili kopirala nađeni recept ili prilagodila drugim sastojcima koje sam imala i tako sam radila gotovo svaki dan. Saznala sam za puno recepata za koje nikad ne bih. Jer kad upišeš tako neku random namirnicu i pored nje riječ recept, izbaci ti hrpu toga različitoga, puno više nego da baš upišeš neko poznato jelo i recept.
Koji je tvoj najveći neuspjeh u kuhinji?
Moram priznati da nikad nisam imala neki dramatični tipa da mi se nešto izgorjelo i zapalilo. Najgori neuspjeh mi je kada mi nešto ispadne sirovo, a ja to serviram uvjerena da je dobro. To je baš sramotno, ali dobra škola. Od te sramote si više ne dopustiš da ne provjeriš je li nešto dobro, ili ako ne možeš probati, a serviraš za druge, ipak daš par minuta duže da se skuha pa makar i više nego što bi trebalo, samo da ne ispadne sirovo jer je to najgore.
Možeš li podijeliti s nama recept za jelo koje najviše voliš pripremati?
Rižoto od bundeve koji sam otkrila tek ove jeseni. Ideja je došla od Gordon Ramseya, ali čak sam i njemu promijenila par stvari i dodala neke svoje i ispalo je fantastično. Pripremala sam ga na nedavnom obiteljskom okupljanju i baš svi su tražili repete, a brat je pojeo tri tanjura. Onda su me tražili recept i već ga je gotovo čitava obitelj radila i sama koliko im se svidio. Baza je bundeva, špek i naravno, riža.
Tko ti je uzor u kuhanju?
Baka Marta. Žena kojoj je svako jelo bilo savršeno i najukusnije ikad. Ne pamtim nijedan njen recept da mi nije bio dobar i toliko sam se veselila svakome. Danas imam puno njenih recepata na profilu i njihovih izvedenica, a često je nazovem da mi kaže kako je ona radila neka jela. Žao mi je što nisam čuvala točne recepte nekih njenih omiljenih jela ili ih pomno pratila dok je još kuhala, ali tada još nisam mogla zamisliti da ću i ja toliko kuhati i biti food blogger kojem će isti baš dobro doći.
Postoji li jelo koje ti nikad ne uspijeva, ma koliko god puta ga pokušala napraviti?
Ne postoji. Ako mi neko ne ispadne dobro isprve, ponovim ga još jednom ili dva puta. Iz druge već bude dobro jer naučim na greškama iz prvog pokušaja, ali ako ne budem zadovoljna niti njime, napravim i treći put i popeglam sve što sam dotad pogriješila. Tako sam radila pincu. Jednostavno sam je morala imati za Uskrs na stolu i htjela sam je objaviti pa iako mi isprva nije uspijevala, upornošću sam uspjela doći do recepta koji je onda uspio meni, a i mnogima koji su radili po njemu. No, ako mi nije stalo do jela i ne uspije mi isprve, nekad mu niti ne dam drugu priliku jer imam previše drugih ideja za recepte da se zamaram s ovima koji mi ne ispadnu dobro.
Uživaš li više u pripremi slatkih ili slanih jela?
Čak slanih, iako više volim jesti slatko. Slastice su mi puno teže za napraviti, imam osjećaj da mogu zeznuti nešto malo i da mi propadne cijela slastica. A ima mnogo caka. Kod slanih jela je prostor za manevar puno veći i jela se mogu mijenjati u hodu puno više. I uvijek se može dopeći, zapeći, ubaciti više začina ili dodati još nešto ako fali.
Postoje li namirnice koje svjesno izbjegavaš u kuhanju?
Ne postoje, čak suprotno. Otvorena sam za probavanje puno namirnica nad kojima se drugi zgražaju. To nekad smatram i svojom prednošću nisam poklekla tom pritisku da primjerice ne smijem koristiti gotovi umak od sira nego ga moram napraviti sama ili da ne smijem koristiti kupovne njoke nego ih moram napraviti sama, ili ne daj Bože kuhati nešto poput tjestenine i piletine u pećnici jer je to smrt kulinarstva. Ja kršim sva ta pravila, i dalje mi ispadne fino, a to mi potvrde i mnogi, mnogi drugi koji to naprave sebi za ručak i guštaju.
Koji začin uvijek možemo pronaći kod tebe u kuhinji?
Gotove začine jer je to u potpunosti u skladu s mojim profilom jednostavnih recepata. Mislim na mješavine začine, i one klasične, one za piletinu, za meksička jela, za steak, pa neku ljutu mješavinu i slično. To mi puno ubrza pripremu jela nego da vadim jedan po jedan začin i meljem ga u jelo. Od ovih samostalnih začina, istaknula bih đumbir i kurkumu te dimljenu papriku. Dimljenu papriku mi je otkrila baka Marta i daje posebnu notu kada se koristi, dok đumbir i kurkuma dobro dođu za začiniti neko već pomalo dosadno jelo poput piletinu jer mu daju neočekivani okus.
Tvoje objave na Instagramu i Tik toku su izazvale pravi boom. Prilikom kreiranja sadržaja kako odlučuješ koje ćeš recepte podijeliti, a koje ne?
Iskreno, ni sama nikad ne znam koji će recept dobro proći, a koji ne, tako da sada objavljujem sve pa kako bude. Prije sam znala misliti da je neko jelo prejednostavno, čak smiješno, da ga objavim, poput mog omiljenog snacka – grčki jogurt sa zobenima i medom koje sve pomiješam u čašici od grčkog. Ipak sam ga odlučila objaviti i mislim da sada ima milijun pregleda. A to je nešto tako banalno, ali rekoh, podijelit ću jer ja uživam u njemu gotovo svaki dan i jako je jednostavno, pa makar me ljudi ismijali i imao pet pregleda. Kad ono, jako se svidio ljudima i totalno me iznenadio. Tako je bilo sa još nekim jelima poput običnih smoothieja ili običnog jednostavnog kruha koji sam objavila sada zadnje i koji je skupio milijun pregleda samo na Tik Toku u jedan dan.
Kakvi su ti planovi za budućnost? Možemo li očekivati kuharicu?
Recepte nastavljam raditi kao i dosad, sve što i sama jedem, sve obroke plus snackove i slastice. To objavljujem opušteno, snimam što se i nama doma jede ili neke zanimljivosti koje nađem na netu pa probam. A od nečeg drugog planiram kuharicu, da. Mislim da je nakon 200 tisuća pratitelja na Instagramu i još 200 tisuća na Tik toku te stotina i stotina recepata došao red da ih zapišem u neku kuharicu koju će svatko moći držati u kuhinji i brzo pristupiti receptima bez traženja na netu. Još ne znam točno kako ću je koncipirati, niti kada, ali imam veliku želju da je podijelim s pratiteljima jer mislim da će je mnogi jedva dočekati i da će im puno značiti.
Mariju pratite ovdje.