Pet objavljenih singlova prethodilo je iščekivanom album Marčela “Nojeva varka”. Čini se da se Marčelo pojavljuje kad je najpotrebniji, a tome u prilogu idu i burne reakcije publike na posljednji singl ‘JBG’ 

Šesti studijski album “Nojeva varka” Marka Šelića Marčela predstavlja njegov najkonceptualniji rad do sad, kojem je više no ikad ranije prišao kao jednom od svojih književnih djela. Svoj dnevnik pokušaja ravnodušnosti pripovijeda kroz 16 povezanih pjesama, koje su kao poglavlja romana u stihu. Ili kako sam ističe u opisu video spotova: “Priča se nastavlja u sledećim spotovima.”

Polazna točka je potpuni opoziv samoga sebe: u pjesmi “Udahni”, prvom singlu i prvoj pjesmi na albumu, odlučuje se isključiti iz svega, pa čak i iz vlastite privatnosti.

 

Marčelo suvremenom glazbenom “operom” ostaje dosljedan svom izričaju: sa svojim kolegama iz benda (Raid, Shljuka, Nevena Glibetić Nensi, Drama, Krumes, Fabry, Max i Ministar Lingvista) secira cjelokupan društveni i politički trenutak, reflektujući aktualna događanja kroz osobnu prizmu što je već puna dva desetljeća glavni razlog povjerenja publike. Stih “…al’ svejedno dvadeset godina slušam da sam ja izdajnik. E pa, kad je tako… Veliki Meštre Sviju Hulja, slušaj…” u pjesmi “JBG” jasno se referira upravo na taj period vremena.

Marčelo by Nemanja Maraš 3

Iako je i dalje etiketiran kao hip-hop album, “Nojeva varka” je daleko kompleksniji kad je glazbena definicija u pitanju: od elektronike preko prizvuka jazza i soula pa sve do sevdalinke, uključujući i jednu pjesmu koja je cijela napravljena samo od glasova. Bogatstvu kreativne energije članova benda doprinjeli su sjajni gosti iz Srbije i regije: Vukašin Marković, Indigo, Billain, SickPrime, Vladimir Lalić, Aleksandar Cupara, Nikola Đuričko, Bane Trifunović, Vanja Nenadić, DJ Mrki, Ivan Radivojević, glumci iz predstave “Bura” (na kojoj su radili i Nensi, Raid i Marčelo) te najmlađa gošća, djevojčica Luna Stefanović.

Rilkeove stihove u uvodu “Fernweh”, recitirao je Branislav Bane Trifunović, citat Danila Kiša u “JBG” Nikola Đuričko, sekvencu uvoda u “Fitilj” odglumila Vanja Nenadić, a uvodne stihove “JBG” recitirala je Luna Stefanović.

Spot za pjesmu “JBG” objavljen je 18. prosinca i do sada je pregledan preko 1.500.000 puta. Pjesma je toliko hipnotička, jaka, bolna, jasna i istinita da je ne mogu ne puštati na repeat. Marčelo je stvarno ovaj put nadmašio samog sebe.