Ako ste barem jednom do sada posjetili otok Krk, onda znate da on nudi bogatstva kakva možda na prvu ne biste ni pomislili.

Najbliži kada dolazite od Zagreba ili Rijeke, s pregršt turističkih mjesta, otok Krk nudi puno više od poznate Malinske, Njivica i grada Krka. Kako bismo vam olakšali istraživanje, po guštu za svakoga donosimo vam pregled pet nekonvencionalnih mjesta i pravih bisera Krka u kojima nećete naići na tisuće turista. Organizirajte si izlete po otoku u tjedan dana koje biste proveli tamo i uživajte u svim blagodatima.

Dobrinj
Dobrinj se nalazi na brežuljku visokom oko 200 metara i jedan je od srednjovjekovnih kaštela koji su u prošlosti bili središta pismenosti. Posebna vrijednost tog lijepog mjesta je spoznaja da se župna crkva sv. Stjepana spominje već u 12. stoljeću. O Dobrinju kao tadašnjem središtu glagoljaštva svjedoči niz dokumenata i glagoljaških natpisa. Mjesto je poznato i po živopisnoj narodnoj nošnji, folklornim manifestacijama, školi sopela ( krčki puhački instrument ) te tradicionalnoj domaćoj kuhinji. U ovom otočnom središtu prevladavaju autohtone kamene kuće i uske kamene ulice koje odišu prošlim vremenima. Nedaleko Dobrinja nalazi se špilja Biserujka koja oduševljava svojom ljepotom i zanimljivošću istaloženih oblika. To je jedina špilja na otoku, od njih više od 50, uređena za prijam posjetitelja. Prema legendi, špilja je ime Biserujka (biser) dobila prema blagu koje je u njoj pronađeno, a pripadalo je lokalnim gusarima. Kad ste već tamo, posjetite i nju.

Mjesečev plato – Baška
Ako dolazite na Krk, ovo je pogled koji ne želite propustiti. Prvi put došla sam tamo još 2008. godine i potpuno se zaljubila, u Bašku i “Mjesec”, kako ga tamo zovu, i od tada dolazim svake godine. Staza počinje kod crkve Svetog Ivana i groblja iznad Baške. Do crkve se može doći automobilom kroz usku cestu i tu se može ostaviti auto, ali nije ni nužno, jer će vam trebati od centra Baške svega 20-ak minuta pješke do groblja gdje se pruža predivan pogled na Bašku. Taj će vas pogled pratiti cijelom stazom, sve do vrha. Nakon oko 1 km pješačenja kroz goli kameni krajolik dolazimo do, kako to zovu, mrgara. To je malo područje ograđeno kamenim zidovima, a ima i poneko drvo pa je u hladu, iako većinom nema hlada zbog čega je bitno da ponesete šešir i puno vode. U mrgarima pastiri obavljaju razne poslove kao što su obilježavanje, prebrojavanje, mužnju i striženje ovaca. Od ovuda je predivan pogled na morsku obalu s jedne strane i vrh do kojeg ćete tek doći, s druge. Cijeli kraj doista sliči Mjesecu, kamen do kamena, gotovo sve golo. Između kamenja ipak ima dovoljno trave za stada ovaca koje su ovdje na paši. Staze su označene raznim bojama koje treba pratiti da bi se došlo do određene destinacije. Poučna ploča upozorava nas da je to područje poskoka i pauka crne udovice, što nam baš nisu najsimpatičnije životinje. S druge strane, tu je ornitološki rezervat Kuntrep u kojem žive bjeloglavi sup, orao zmijar, sivi sokol, sova ušara i druge ptice.

Risika
Na pola puta između Vrbnika i Sila, u selu Risika, smjestila se pješčana plaža sv. Marek. Do plaže se može doći autom i parkirati na parkiralištu odmah kod plaže. Na plaži nema prirodnog hlada, stoga ponesite svoje suncobrane ili ih unajmite na plaži. Ova romantična, izolirana plaža idealna je za sve one željne mira.

Klimno
Klimno je smješteno na istočnoj strani otoka, na svega desetak minuta vožnje od Krčkog mosta. U dugogodišnjoj turističkoj tradiciji poznato je po bogatoj ugostiteljskoj ponudi u restoranima u kojima se nude morski i drugi specijaliteti uz neizostavno autohtono vino te apartmanima i privatnim vilama. Uvala Klimno obuhvaća mjesta Klimno, Soline te Čižiće. U blizini je i lokalitet Meline, poznat po ljekovitom blatu, a nalazi se između Solina i Čižića. Klimno je najveće mjesto u uvali i jedno od najstarijih u tom kraju. Ljubitelji mora i nautičkog turizma ugodno će se osjećati u Klimnu s brojnim pogodnostima za nautičare jer se tamo nalazi sidrište za brodice te radionice za izradu i popravak plovila.

OSTATAK PREPORUKA LANE BIŽELJ POTRAŽITE NA LJEPOTAIZDRAVLJE.HR