Na Kosovu, u gradu Prištini, upravo se održava možda najzanimljivije umjetničko, no i društveno događanje u regiji – Manifesta!

Manifesta, europsko nomadsko bijenale, mijenja mjesto održavanja svake dvije godine. Osnovana ranih 1990-ih, Manifesta promišlja odnos između kulture i građanskog društva, istražujući i potičući pozitivne društvene promjene kroz suvremenu kulturu kao odgovor na društvenu sferu grada domaćina i njegovog društva, zajednice. Manifesta je dosljedno birala neočekivane lokacije domaćina koje odražavaju DNK Europe koji se neprestano mijenja kako bi rasvijetlila svijet definiran promjenjivim etičkim i estetskim imperativima. Manifesta se, kao događaj koji se ponavlja, transformirala u višeslojan i inkluzivan instrument projekata građanskog angažmana.

Manifesta 14

2022. Manifesta 14 održava se u Prištini na Kosovu. Manifesta 14 ima za cilj podržati građane Kosova u njihovoj ambiciji da povrate javni prostor i ponovno napišu budućnost svog glavnog grada kao metropole otvorenog uma na Balkanu i u Europi, kroz razvoj nove kulturne institucije. Manifesta se održava na preko 25 različitih kultnih mjesta, od Palače mladosti i sporta do Velikog hamama. Neki mediji su istaknuli da Manifesta 14 “osvaja” cijeli grad Prištinu umjetničkim i urbanim intervencijama! Da je bijenalni program velik i bogat govori u prilog i 100 sudionika iz preko 30 zemalja, koji predstavljaju izložbe, događaje, performanse i intervencije u javnim prostorima diljem Prištine. Organizirane su ture, predavanja i proučavanja intervencija u prostoru, tako da izgleda da je korištenje glagola “osvajati” ipak na mjestu. Da je događanje stvarno veliko skreće nam pozornost i činjenica da je Dua Lipa, britanska pjevačica i kantautorica albanskog porijekla, posjetila Manifesti i doživljaj podijelila društvenim mrežama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli DUA LIPA (@dualipa)

Manifesta 14 Prishtina bit će otvorena do 30. listopada 2022., a posjetitelji mogu očekivati stvarno mnogo sjajnih radova, intervenica i popratnog programa, osim onog izlagačkog. Detaljan program saznajte na manifesta14.org, a događanja možete pratiti i na Instagramu i Facebooku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Manifesta Biennial (@manifestabiennial)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Manifesta Biennial (@manifestabiennial)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Manifesta Biennial (@manifestabiennial)

Fotografije: Instagram, Facebook