Iako tijekom blagdana često zaboravimo na kalorije i prepuštamo se uživanju u slasticama bez grižnje savjesti, nije naodmet povremeno odabrati i zdraviju varijantu omiljenih delicija. Na taj način ne samo da ćete unijeti manje šećera i nezdravih sastojaka već ćete se i osjećati bolje i energičnije – što je itekako korisno u ovom užurbanom razdoblju godine
A kad se zaželimo preukusnih zdravih kolača, jedini profil na koji zavirimo jest onaj influencerice Marice Topfit. Naime, Marica uvijek iz rukava izvuče toliko primamljive zdrave opcije koje odmah poželimo napraviti, a jedna od njih je i “mađarica-torta”, za koju u nastavku donosimo recept!
Sastojci za palačinke:
- 6 jaja
- 4 dl bademovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog)
- 3 dl mineralne vode
- 30 g eritrita
- 1 vanilin šećer od 0 kcal
- 350 g pirovog brašna (može i bezglutensko)
Priprema:
- U blender najprije stavite sve mokre sastojke, a zatim dodajte suhe sastojke te sve dobro izblendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Palačinke pecite na srednje jakoj temperaturi, a prije pečenja svake nove palačinke, tavu lagano pošpricajte kokosovim uljem.
- Od pripremljene smjese možete napraviti otprilike 20 palačinki.
View this post on Instagram
Sastojci za kremu:
- 6 dl bademovog mlijeka
- 100 g tamne čokolade s 80 % kakaa
- 40 g maslaca
- 1 burbon vanilin šećer
- 50 g gustina
- 100 g eritrita
Priprema:
- Od 6 dl bademovog mlijeka odvojite 10 žlica i pomiješajte ih s 50 g gustina, pazeći da smjesa bude glatka i bez grudica.
- Preostalo mlijeko stavite u lonac s eritritom i burbon vanilijom te zagrijavajte dok ne prokuha.
- Kad mlijeko zakuha, maknite ga sa štednjaka te umiješajte pripremljenu smjesu gustina i mlijeka, neprestano miješajući dok se krema ne zgusne. Zatim dodajte tamnu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi, a na kraju umiješajte maslac.
- Krema treba biti glatka i kremasta s teksturom poput pudinga.
- Svaku palačinku premažite jednom žlicom kreme, a zatim posipajte nasjeckane pistacije ili orašasto voće po izboru. Tortu stavite u hladnjak neka se hladi najmanje tri sata prije posluživanja.
Foto: Instagram, Unsplash