Tri mačevaoca muške olimpijske reprezentacije SAD -a nosila su ružičaste maske kad su stigli u petak u Tokio na svoju prvu utakmicu protiv Japana

Usklađene maske, naravno, nisu bile slučajnost – riječ je o planiranom protestu trojca protiv vlastitog suigrača koji je optužen za seksualno zlostavljanje, rekli su izvori bliski timu za BuzzFeed News.

Na fotografijama podijeljenim na društvenim mrežama vide se četvorice sportaša u muškoj ekipi za mačevanje – Jake Hoyle, Curtis McDowald i Yeisser Ramirez – koji su nosili ružičaste maske, dok je suigrač Alen Hadzic – koji je pod istragom zbog seksualnih napada (da, množina) – nosio crnu. 

“Htjeli su napraviti razliku među sobom kako se ne zalažu za seksualni napad ili zlostavljanje žena. Ti su sportaši htjeli zauzeti stav onda kada uprava to nije uspjela.”

Naime, unatoč tome što se suočio s najmanje tri optužbe za seksualno zlostavljanje, Hadzic je izabran za zamjenika u muškoj ekipi za Olimpijske igre 2020., time izazvavši zgražanje i bijes među ekipom SAD-a. Njegovo uključivanje potaknulo je šest žena mačevalaca, uključujući dvije olimpijske sportašice, da apeliraju na Međunarodni olimpijski odbor da mu ne dopusti predstavljanje SAD -a. Njegova je prisutnost, rekli su, bila “izravna uvreda” kolegama sportašima i dovela ih je u opasnost. Kako su sportašice napisale još u svibnju:

“Ozbiljno smo zabrinute zbog utjecaja potencijalnog prisustva gospodina Hadzica na ostale sportašice reprezentacije SAD -a.”

Dok je američki Centar za SafeSport, neprofitna agencija odgovorna za zaštitu sportaša od zlostavljanja, prošlog mjeseca suspendirao Hadzica s Olimpijskih igara zbog istrage, on se borio da se njegova zabrana ukine putem arbitražnog postupka. USA Fencing stvorio je takozvani “sigurnosni plan” kako bi Hadzica držao podalje od žena i izvan mjesta održavanja Olimpijskih igara, što je uključivalo njegovo putovanje i boravak odvojeno od suigrača. Također mu je bilo zabranjeno vježbati sa suigračicama.

Hadzic je negirao optužbe za seksualno zlostavljanje, rekavši za USA Today da je riječ o neistinim tvrdnjama. Ono što je još bizarnije, Hadzicev odvjetnik Michael Palma branio je sportaša objašnjenjem da “seksualni incident bez pristanka” ne mora nužno uključivati upotrebu sile “ili iskorištavanje nekoga”.

Ovaj slučaj ostavlja nevjerojatno gorak okus u ustima, znajući zbog kojih su sve razloga ove godine pojedine sportašice bile prisiljenje ne prisustvovati natjecanju, počevši od Sha’Carri Richardson te namibijskih sprinterica Christine Mboma i Beatrice Masilingi, koje su proglašene neprihvatljivima za nastup na 400 metara za žene na Olimpijskim igrama u Tokiju zbog prirodno visoke razine testosterona.

 

Foto: Elsa/Getty Images Sport via Getty Images