Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske ponosno je objavio da su od 2014. do 2020. putem Potprograma MEDIA i pilot-projekta Europske komisije hrvatski korisnici osigurali ukupan iznos od 6.563.446 eura.

Potprogram MEDIA pruža potporu putem 14 poziva za podnošenje projektnih prijedloga, a hrvatski su prijavitelji u završnoj rekordnoj godini Potprograma bili uspješni u čak 11 kategorija. U navedenom sedmogodišnjem razdoblju sudjelovalo je ukupno 70 različitih organizacija. Slijedom navedenog osigurana je potpora za razvoj 49 hrvatskih dugometražnih hrvatskih filmova te jedan kratki animirani film (pojedinačni i skupni projekti), 2 televizijska projekta u sklopu zahtjevnog poziva za TV programiranje i 3 hrvatske videoigre.

“Kada govorimo o pozivima koji se odnose na promidžbu i distribuciju europskog filma, važno je istaknuti da je čak 14 hrvatskih kina osiguralo potporu putem jedinstvene mreže kina Europa Cinemas, ukupno je devet hrvatskih distributera osiguralo potporu za distribuciju europskog filma, dok je pet hrvatskih filmskih festivala 2015. godine uspjelo prema osiguranim sredstvima pozicionirati Hrvatsku na visoko treće mjesto u odnosu na 39 zemalja članica Potprograma MEDIA, a dva hrvatska filmska festivala 2020. godine sudjeluju putem poziva za mreže festivala. Također, tu je i jedini hrvatski program stručnog usavršavanja (ZagrebDox Pro) koji kontinuirano dobiva sredstva Potprograma MEDIA još od 2012. godine.” kaže nam Martina Petrović, zaslužna za ovaj fantastičan uspjeh, s kojom ujedno trenutno pripremamo intervju koji ćete uskoro moći čitati na grazia.hr. 

Putem poziva za razvoj publike, filmsko obrazovanje, promidžbu uropskih audiovizualnih djela putem interneta te pilot-projekta Europske komisije „Kina – inovativni centri“ hrvatske organizacije su, bilo s pozicije nositelja projekta ili partnera, sudjelovale u čak 12 projekata. “Kako bismo dodatno osnažili hrvatske uspješne rezultate, DKE – Ured MEDIA Hrvatske osmislio je filmski kviz koji će se održavati na službenoj stranici Ureda, svakog dana s početkom u 12 sati, i to od 1. do 12. ožujka. Također, za sudionike kviza pripremili smo dnevne i tjedne filmske nagrade, a sve će kulminirati 17. ožujka događanjem uživo i objavom glavne nagrade koja podrazumijeva pokrivanje smještaja dva noćenja za dvije osobe uoči otvaranja ovogodišnjeg izdanja Festivala mediteranskog filma Split.”

Kako biste sudjelovali, kliknite ovdje!