U Velikoj Britaniji se prije dvije godine dogodilo nešto po prvi puta u povijesti. Te 2018. godine lansirane su prve baletne papučice za plesačice crne rase i plesačice iz Azije. Britanska kompanija Freed of London koja ih je proizvela nedavno se prisjetila tog ključnog povijesnog trenutka na svom Facebook profilu.

“Fotografija iz 2018. kada smo predstavili #BalletBronze i #BalletBrown koje su se priključile originalnoj #BalletPink u sklopu naše osnovne i ključne kolekcije baletne opreme. Ove su boje osmišljene u suradnji sa skupinom Ballet Black za izradu špica koje reflektiraju naš etos koji je uvijek pratio potrebe svih generacija plesača.”

Baletne špice u različitim nijansama proizvedene su kako bi bile u tonu kože svih rasa. Do tada su postojale samo klasične blijede pink ili krem, a dodavanjem toj osnovnoj boji još dvije nijanse koje simboliziraju crnu i žutu rasu, napravljen je korak prema nekom novom drugačijem manje segregativnom svijetu. Dvije godine kasnije, danas kada se zbog nedavnog rasističkog incidenta u Americi svijet ponovno dignuo na noge, ovaj je trenutak baletnih špica postao iznimno važan.

Tvrka Freed od London koja ih je tada uvela u svoju ponudu i dalje ih promovira i s ponosom proizvodi ističući kako se baletne plesačice diljem svijeta više ne moraju truditi uskladiti boju kožu s baletnim papučicama. One sada imaju “svoju” boju špica.