Mislim da sam pronašao rješenje za one dane kad samo želim isključiti mozak i otići u totalni reset mode – puding s bananom i čokoladom!

Recept ne može biti jednostavniji i idealan je izbor u trenucima kad padne šećer, a ne želimo jesti pretjerano prerađene stvari. Nazvao sam ga lijeni puding jer je za njegovu izradu potrebno minimalno truda, minimalno vremena i minimalno sastojaka, a rezultat je za prste polizati. Doslovno.

Shvatio sam da sam u posljednje vrijeme prilično nemiran i stalno nekamo trčim i žurim i ne dozvoljavam si ni trenutak odmora. Svaki slobodan dan ispunjen mi je aktivnostima kojima se ne stignem baviti preko tjedna i premda su to stvari u kojima uživam, ipak mi nedostaje onaj jedan dan koji ću provesti u krevetu uz kavu, knjigu i filmove. Međutim uvijek osjećam grižnju savjesti da ću “potrošiti” dan uzalud, makar znam da je i tijelu potreban odmor.

Ovaj puding nastao je u jednom od tih trenutaka ljenosti i opuštanja kad mi je trebao comfort food nakon kojeg se neću osjećati loše. Mogao sam odabrati klasičnu opciju s chia sjemenkama, no to mi je pomalo dosadno i gubi se tekstura pudinga kakvu sam htio postići, stoga sam radio s gustinom. Zapravo i nije neka mudrost, no u procesu sam shvatio da su ponekad najjednostavnija rješenja ona najbolja.

Rad s gustinom i nije najzahvalnija stvar, barem što se mog dosadašnjeg iskustva tiče jer ne reagira uvijek isto na različite tekućine i često se stvaraju grudice. Prije njegovog dodavanja u bilo koji recept, preporučljivo ga je otopiti u hladnoj vodi što sprječava stvaranje grudica, ali ovaj put nisam to napravio jer je ovo lijeni recept, a to bi značilo samo još više prljavog suđa, što mi realno ne treba u životu.

Na kraju sam ipak dobio puding željene kremaste teksture, a radio sam ga “u slojevima” kombinirajući okuse banane i čokolade. Sastojci su smiješno jednostavni, a priprema i kuhanje vam ne oduzima više od 20 minuta.

Recept

Sastojci

Za puding od banane:

  • 150 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
  • 1 banana
  • 1 vrhom puna žlica gustina
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica agavinog sirupa (ili nekog drugog zaslađivača)

Za puding od čokolade:

  • 150 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žlica gustina
  • 1 žlica agavinog sirupa (ili drugog zaslađivača)

Za ukrašavanje:

  • Kokosovo vrhnje za šlag
  • Prženi lješnjaci

Postupak

Svejedno je kojim ćete redoslijedom raditi, ja sam prvo radio puding od banane na sljedeći način:

  1. U loncu za kuhanje zagrijati kokosovo mlijeko, vaniliju, agavu i gustin. Gustin sam stavio odmah sa svim sastojcima prije nego što sam ih počeo zagrijavati kako bih izbjegao stvaranje grudica.
  2. Za to vrijeme napraviti pire od banane tako što ćete je zgnječiti ili izblendati na bilo koji drugi način. Budući da sam htio dobiti fini pire bez komadića, koristio sam štapni mikser, ali može se koristiti i običan blender.
  3. Kad se smjesa s kokosovim mlijekom ugrije i krene postajati gušća, dodati pire od banane i neprekidno miješajući kuhati još dvije do tri minute dok se ne dobije jednolična smjesa gustoće klasičnog pudinga.
  4. Skinuti s vatre i pokriti prijanjajućom folijom tako da folija dodiruje puding kako bi se izbjeglo stvaranje kožice. Pustiti da se dovoljno ohladi, a potom staviti u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći kako bi se u potpunosti ohladilo.

Postupak za puding od čokolade potpuno je isti, samo što ćete umjesto jedne banane staviti žlicu kakaa i to je to! Kad se sve ohladilo, puding slagati u posudu za serviranje redoslijedom koji želite. Od obje smjese uspio sam napuniti dvije male teglice od 250ml. Na vrh sam stavio kokosovo vrhnje za šlag i pržene lješnjake. Svi okusi u čaši savršeno se nadopunjuju i mislim da bi sve više od ovoga bilo previše.

Za druge “veganske slastice za izbirljiva nepca” posjetite blog Žlica Šećera iza kojeg stoji Juraj Močilac. Sigurni smo da nećete požaliti!