Lee tj. Elizabeth Miller bila je američka fotografkinja, rođena 1907. godine. Svoj profesionalni život počela je kao model u New Yorku, da bi nastavila karijeru u Parizu. Fotografirana je za prestižne naslovnice magazina Vogue.

Iako to zvuči glamurozno, nije to ono što kod ove žene fascinira. Ona je naime, bila i suradnica glasovitog umjetnika Mana Rayja, s kojim je osmislila fotografsku tehniku solarizacije. Vlastiti studio otvorila je 1931. u Parizu, potom potkraj 1932. u New Yorku, te se ubrzo etablirala kao modna i umjetnička fotografkinja.

Lee Miller

Stvarala je portrete, uglavnom osoba iz javnoga života, autoportrete, aktove te kompozicije u duhu nadrealizma, a među zapaženijima su one snimljene 1934–37., za boravka u Egiptu (Portret prostora – Portrait of Space). Njezin već bogat i uzbudljiv život postao je sada još opasniji jer je za Drugog svjetskoga rata bila ratna izvjestiteljica za britanski i američki Vogue!

@leemillerarchives

Snimala je fotografije za vrijeme njemačkoga bombardiranja Londona, prizore poslije iskrcavanja u Normandiji i Pariz nakon oslobođenja, a prodirući s američkom vojskom prema istoku i neprijateljskom teritoriju, donijela je među prvima uznemirujuće slike razorene Europe te strahovite fotografije zatvorenika i poraženih čuvara SS-a u koncentracijskim logorima Buchenwaldu i Dachauu. Od 1949. živjela je sa suprugom Rolandom Penroseom u Velikoj Britaniji, na farmi u East Sussexu, gdje se često okupljala svjetska umjetnička elita, poput Pabla Picassa, Henryja Moorea, Maxa Ernsta, Dylana Thomasa, i dr.

Od svih njezinih postignuća i uspjeha, zapamćena je uglavnom kao model Man Raya, kako to već biva u našem zapadnom, uglavno mizoginom društvu. Tek je potkraj 1980-ih s biografijom “Životi Lee Miller” (“The Lives of Lee Miller”, 1985) Antonyja Penrosea te fotomonografijom “Rat Lee Miller” (“Lee Millerʼs War”, 1989) poraslo zanimanje za njezino djelo. Njezine fotografije, posebno one ratne tematike, nisu samo povijesni dokumenti nego i važan doprinos povijesti umjetničke fotografije, a Millerina fotografija u kadi Hitlerova stana, koju je 1945. snimio suradnik David Scherman, jedna je od ikoničkih slika toga doba.

@leemillerarchives

Sada njezinu profesionalnu, umjetničku, društvenu i životnu, jako važnu priču na veliko platno donosi Kate Winslet! U razgovoru za Vogue je otkrila da radi na tom filmu i da će glumiti Lee Miller. Uz nju u filmu glumi Alexander Skarsgård, Marion Cotillard i Andy Samberg. Film je režirala Ellen Kuras, najpoznatija po režiji serija “The Umbrella Academy”, “Brave New World”, “Legion” ineke od epizoda u seriji “Ozark”. Kate Winslet i Ellen Kuras zajedno su radile na filmu “Vječni sjaj nepobjedivog uma”, gdje je Winslet glumila naslovnu ulogu, a Kuras je bila snimateljica/cinematographer.

@leemillerarchives

Fotografije: @leemillerarchives, leemiller.co.uk