S otvorenja izložbe u Laubi. Fotografija: Ivan Idžojtić

Lauba – Kuća za ljude i umjetnost od ovog je tjedna ponovno otvorila svoja vrata za posjetitelje. U skladu s prvim krugom popuštanja mjera zaštita uzrokovanih koronavirusom omogućen je, između ostalog, posjet galerijama i muzejima.

To ujedno znači da ponovno imate priliku pogledati izložbu Ivana Marušića Klifa “Klizanje u nepoznato”, svečano otvorenu u ožujku koja je ubrzo potom zbog razvoja situacije s koronavirusom i uvođenja mjera zaštite, zatvorena za posjetitelje. Riječ je o nagrađenoj multimedijalnoj instalaciji kojom se Hrvatska u lipnju prošle godine predstavila na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora. Izložba, u kustoskoj koncepciji Marka Goluba i Maše Milovac, obuhvaća Klifove suradnje s drugim umjetnicima kao što su Ana Hušman, Zlatko Burić Kićo, Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo i Branko Brezovec, a u Laubi će ostati otvorena do 5. svibnja!

Fotografija: Darko Škrobonja

Izložba – instalacija “Klizanje u nepoznato” predstavlja multimedijski rad hrvatskog vizualnog umjetnika Ivana Marušića Klifa većinom u području kazališnih izvedbi u proteklih nekoliko godina. Proistekao iz njegove individualne umjetničke prakse i kolektivne kreativne dinamike izvedbenih umjetnosti, Klifov rad u kazalištu bavi se transformacijom prostornih i vremenskih okvira scenskog prostora primjenom slojeva digitalnih i analognih slika. Klifa ne zanima stvaranje bešavne kazališne iluzije u kojoj jedan prostor imitira neki drugi, nego prostor čini aktivnim sudionikom izvedbe, oblikujući ga kao vibrantnu, kinetičku ekstenziju tijela i radnji izvođača. Koristeći statične i pokretne videoprojekcije, osciloskope kontrolirane vlastitim softverom i niz drugih tehnika, Klif pretvara scenski prostor u nešto poput glazbenog instrumenta. Metaforu glazbe ne koristimo olako. U kazališnom kontekstu, Klif djeluje u svojstvu aktivnog člana kreativnih kolektiva, ne u izdvojenoj ulozi scenografa.

Fotografija: Darko Škrobonja