Davno, davno, prije dvadesetak godina u Budimpešti sam jela langoše, tj. lángose. Sjećam se tog uličnog jela kao nešto iznimno ukusno i sada, kao odrasla osoba, to bih jelo momentalno smjestila u jedan od najboljih “comfort food” jela.

Najbliže kako sam ga mogla opisati i približiti mojom prijateljima i znancima jest nešto poput tzv. “poderanih gaća”, no s mekanijim i debljim tijestom i s nadjevima.

Lángos je ultimativan comfort food

Od tada je prošlo točno dvadeset i tri godine i s nostalgijom se sjećam tog jela, koje sam znala zgrabiti na cesti usput, jer od natrpanog rasporeda nisam stizala sjesti barem u neki usputni bistro ili pivnicu. Tada sam još jela i meso tako da mi je izbor bio neograničen. Iako, langoša s povrtnim nadjevom se najradije sjećam.

Sada, napokon, nakon toliko vremena, ova mađarska delicija može se kušati i u Hrvatskoj. U Rijeci je jedan bračni par otvorio Langos bar Rijeka gdje se mogu kušati ti topli, masni, slasni komadi okusne sreće! Ne pretjerujem kada kažem – sreće.

Naime, langoši se nadijevaju u kombinaciji ili zasebno najčešće s kiselim vrhnjem, ribanim masnim, topljivim sirom, zrnatim sirom, bilo kojim sirom, liptauerom, na njega se stavljaju kriške šunke, kobasice, na njih se trlja češnjak, na njih se maže pasta od češnjaka, maslac sa češnjakom ili se zalijeva češnjakovom vodom. Dodaju se gljive, patlidžani, kupus, kefir čak i omlet! A za one kojima je slatka verzija jednako draga, obavezni su langoši sa slastičarskim šećerom ili džemom. Kada dođete u Rijeku, krenite put Krešimirove ulice 6A kako biste saznali pravo i puno značenje rečenice: “U slast!”

Fotografije: Langos bar Rijeka